Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mystifikační dokument ze zákulisí českého hudebního průmyslu. Prostřednictvím výpovědí několika zúčastněných budete svědky zrození uměle vytvořené kapely, poznáte její recept na raketový vzestup, prožijete s ní nejúspěšnější roky a nakonec odhalíte i utajované neshody, které vedly k nečekaným personálním změnám. (ajuska)

Videa (1)

TV spot

Recenze (150)

salalala 

všechny recenze uživatele

Zelenkova příprava na (lepší) Rok ďábla. Výbroný nápad s mystifikací o kapele Mňága a Žďorp. Začátek je naprosto dokonalej, tomu snad nic nechybí. Škoda, že ta druhá část filmu je hodně přehnaná. Nařikám, že Slunce, seno, Žďorp a povídání Trošky neni vtipný, jen už mi to přišlo přetažený a přehnaný. Asi byl záměr tvůrců, aby se přišlo na to, že se jedná o mystifikaci. Snímek ale působí i jako kritika publika a posluchačů, kterým je úplně jedno, kdo hraje na pódiu. Vynikající Petr Fiala, Ivan Král i další členové kapely. Skutečně povedený snímek, kdy se budete skutečně dost smát a navíc se nad některými věcmi zamyslíte. Poctivých 80%. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Petr Zelenka je excelentní mystifikátor, což naznačil již tímto filmem. Znám několik lidí, kteří si mysleli, že to byl skutečný dokument (někteří z nich si o pár let později mysleli totéž i o Blair Witch :) ). A zřejmě právě to bylo původním záměrem tvůrců, zmást diváka. Kdybych neznal skutečné začátky této kapely, možná bych této dokonalé iluzi také podlehl. ()

Reklama

Knotovka 

všechny recenze uživatele

Má nejoblíbenější kapela a jeden z nejoblíběnějších režisérů se dali dohromady a vznikl tenhle klenot. Kolika lidem jsem musel před 15 lety vysvětlovat, že se Mňága, která mimochodem loni oslavila 25. výročí, fakt nerozpadla. Při čtení kometářů cítím potřebu zdůraznit, že tohle nebyl první Zelenkův počin na poli hudebně-dokumentární mystifikace, nějaké cvičení před Rokem ďábla, jak si mnozí myslí. Už dříve vznikl pro televizi podobně laděný „dokument“ o Visacím zámku! 2 ZAJÍMAVOSTI (se spoilery): ne vše ve filmu je pouhá fikce, např. geniální scénka s Vašutem a Brodským má reálný základ, Petr Fiala se na gymplu opravdu vsadil, že sní tenisku a menší část skutečně snědl. ***** Frontman Mňágy Petr Fiala v biografické knize Z nejhoršího jsme uvnitř, mapující (pre)historii kolem Mňágy v letech 1984 - 93, uvádí záznam z deníku k natáčení alba Radost až na kost. V něm se píše: „... Cpeme se a díváme se na skvělý pseudodokument o Visacím zámku. Je to síla. Smíchy se válíme po zemi. ...“ Zápis je ze 7.7.1993, kdy ještě hoši z Mňágy jen stěží mohli tušit, ze za pár let ten samý režisér natočí neméně povedenou taškařici také s nimi. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

4* Zelenkovu tvorbu mám rád, ale tento mystifikační dokument jsem zkoukl až po dvaceti letech. Stejně písničky této kapely byly mé oblíbené, tak jsem si toto "divadlo" pořádně užil, i když moc nevěřím, že by někdo tento podvod na diváka mohl brát vážně. Já jsem se bavil skvěle a možná časem zkouknu i první z mystifikační trilogie - Visací zámek, ale punk mě tak nebere. [ PŘÍBĚH: 3 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 2 /// ART: 0 /// STYL: 1 /// CASTING: 1 (3*MAX) ] ()

MarekT 

všechny recenze uživatele

Myslím, že Zelenka udělal dobře, když se pokusil v žánru pseudodokumentu o reparát v podobě Roku ďábla. Tato hodinovka je sice zábavná (nejlepší byl bezpochyby Zdeněk Troška, který mě překvapil tím, s jakou vervou hodil pomyslný dort naproti zrcadlu), nicméně útvar okolo Jarka Nohavici je jednoznačně uvěřitelnější, při prvním shlédnutí před třemi lety jsem s takovými myšlenkami skutečně koketoval, tento film je natolik nadsazený, že závěrečnému titulku o skutečnosti se dá jen trpce pousmát. Ale jinak parádní debut páně režiséra. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (5)

  • Petr Zelenka si ve filmu zahrál malou roli jednoho z účastníků konkurzu. (jzvc)
  • Kapela Chinaski nahrála novou verzi Hodinového hotelu, ale v některých rádiích uváděli jako interpreta Mňágu a Žďorp. (Yardak)
  • Jedná se o druhý film ze Zelenkovy trilogie hudebních a zčásti fiktivních dokumentů. Prvním natočil o kapele Visací zámek, druhým pak byl snímek Rok ďábla (2002). (jzvc)

Související novinky

Fresh Film Fest 2010 o krok blíž!

Fresh Film Fest 2010 o krok blíž!

11.08.2010

Festival Fresh Film Fest, který proběhne v Praze od 25. do 29. srpna, zahájí předpremiérová projekce filmu Scott Pilgrim proti celému světu v kině Aero. Jde o adaptaci komiksové série Bryana Lee O… (více)

Reklama

Reklama