Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Král Já I. (J. Werich) má tři dcery – Drahomíru (I. Kačírková), Zpěvanku (S. Májová), nejvíce však miluje svou nejmladší Marušku (M. Dvorská). Ta ho však raní, když mu na otázku – Jak ho má ráda – odpoví, že jako sůl. Král Marušku vyžene a zakáže v království používat sůl. Tím však způsobí mnoho trampot všem i sobě. Teprve návrat Marušky, která tu dobu prožila u hodné stařenky-kořenářky a mladého rybáře (V. Ráž), a dar stařenky – nevyčerpatelná solnička, ukončí všechna strádání a potvrdí se lidová moudrost, že sůl je nad zlato a láska je solí života. V barevné filmové pohádce opět zvítězí dobro nad zlem a moudrost nad hloupostí. (Česká televize)

(více)

Recenze (666)

T2 

všechny recenze uživatele

Famózna rozprávka, taká čo nemá na našom území obdoby. Plejáda hereckého obsadenia je sama o sebe neskutočná v skratke Jan Werich - Vlasta Burian - Irena Kačírková - Lubomír Lipský - .... krásne vytvorené kulisy len dolaďujú herecký koncert. ║Návštevnosť Československo 5,914,257 (ako Top.2 v našej histórii)║ ()

svik 

všechny recenze uživatele

Hodnotím za 1b..... Nadpohádka, klasika, vzor, nadšení a další pocity se míhají hlavou když si vspomenu na skvělé dílo Bořivoje Zemana kde hlavní roly stvárnil Jan Werich. Jan Werich když už toto samotné jmno vyslovíte řeknete si kurňa to musí stát za podívaní se na to, když už nic jinýho tak máte jistě pocit, že vás Werich nezklamal - je to osobnost samam o sobě a konkrétně v tato pohádka je toho důkazem. Myslím že s postupem času ji lidé pomalu a jistě doceŇují ve všech směrech. ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

I v padesátých létech, kdy vznikal převážně škvár o sovětských osvoboditelích a budování socialismu se občas podařilo natočit krásný snímek. Sůl nad zlato si nedovolila politizovat a ohýbat ani vládnoucí rudá zvěř. A tak vznikla filmová verze této krásné národní pohádky zahraná tehdejším hereckým výkvětem. Jan Werich v té době už pochopil jak se vše asi bude v republice dále vyvíjet, Vlasta Burian to už bohužel s jistotou věděl a řekl bych, že je to na něm i částečně vidět. Ač hraje naplno, znalý divák vidí, že ten vysportovaný komik je pryč a místo něj tu máme zestárlého muže... To mi dnes kalí tu dětskou radost z tohoto krásného příběhu, když sleduji kejkle pana krále a jeho komořího. Samozřejmě nelze vynechat tehdy krásnou Marušku Milenu Dvorskou, Irenu Kačírkovou ad. * * * * ()

Seejey8 

všechny recenze uživatele

Ůžasná česká pohádka s ještě Úžasnějším panem Werichem, byl to opravdu pan herec, vždy si jeho postavy vychutnávám a bavím se u nich. Další skvělá věc na této pohádce je jedinečné spojení Wericha s Burianem, které jsem viděl jenom a vždy jen radost se na něj podívat. Myslím, že tenhle kousek je snad i nutnost vidět. Za mě 95% ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Film, v němž Horníček hraje Krásného prince, nemůže jít pod pět. Jakkoli nejsem vyznavačem národního božstva Werich, oba "jeho" velkofilmy jsou jedním z mála z první poloviny 50. let, co mohu akceptovat, co mohu také vidět vícekrát. I tento film propaguje "beztřídní společnost", holduje "pracujícímu lidu" atd., dělá to však způsobem, který kombinuje vševěkou pravdu s werichovským vhledem a vtipem. No a Zeman tohle točit uměl. Navíc jedině Werichovi se Zemanem vděčíme za to, že jako vzpomínka "poválečný Vlasta Burian" nezůstává kolaborantský trapas Slepice a kostelník, nýbrž dokonalý sparingpartner Atakdále, který je pro mne jednou z nejlepších Burianových postav vůbec. Ale i samotný Werich je zde velkolepý, nemluvě o nepřekonatelné Marušce Mileny Dvorské. Klasicky jediná postava, která tu kazí dojem, totiž pan Dokonalý, který odmítá královskou korunu, ale žádá funkci porybného, žádá zvláštního výkladu: nuže v přímé návaznosti na "utonulého" krále Já Prvního (a vynořivšího se Já Posledního) jde zcela jistě o podivuhodně jasnozřivou kritiku kultu osobnosti, o dva roky dříve, než s tím na uzavřeném zasedání ÚV KSSS(b) přišel Nikita Chruščov. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (46)

  • U Vlasty Buriana (rádce Atakdále) bylo známo, že těžko snášel konkurenci. Výjimku v tomto tvořil právě Jan Werich (král Já I.), kterého Burian uznával a velice ho jeden čas trápila vážná Werichova nemoc. (Nach)
  • Během natáčení měl Vladimíř Ráž (rybář) zlomenou ruku, kterou mu chránila nenápadná dlaha tělové barvy. Paži proto nesměl namáhat, a tak ve chvíli, kdy měl podle scénáře nést Milenu Dvorskou (Maruška) skrze bažinu v náručí, bylo nutné improvizovat. Neosvědčilo se vést herečku na upraveném kole, ani ji za pomoci ostatních členů štábu nést na kládě s připevněným sedátkem. Řešení vzniklé situace vymyslel až jeden z přítomných řidičů. Nabídl se, že půjde bažinou po čtyřech a Milena Dvorská se o něj bude opírat. Scénu, ve které je proto Vladimír Ráž vidět jen od pasu nahoru, se tak podařilo natočit bez újmy na zdraví. (Zephyr01)
  • Miloš Kopecký (princ chytrý) a Lubomír Lipský (princ chrabrý) si zahráli ještě v jenom filmu Jana WerichaTři veteráni z roku 1983. V obou filmech ztvárnili stejné role. Zatímco zde hráli nešikovné prince, ve Třech veteránech hráli kouzelné skřítky, kteří veteránům obstarávají dary a pomoc. Oba filmy pojí právě Jan Werich. Zatímco zde byl jedním ze scenáristů a zahrál si hlavní roli, ve Třech veteránech je autorem námětu. (Jan.Kanak)

Reklama

Reklama