Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Přísný a věčně nespokojený bručoun dostane poukaz na letní rekreaci ROH. Nejprve ho odmítne, ale nakonec se přece jen rozhodne poukazu využít a strávit čtrnáct dnů v odborářské zotavovně Jezerka spolu s dalšími zasloužilými pracovníky. Děj úsměvného příběhu, kde se vše točí nejen kolem Andělovy nechuti ke všem a všemu, zejména pak k jakýmkoli společenským zábavám rekreantů, ale také rekonstrukce dětské školky, do níž se rekreanti tajně pustí, aby pomohli zoufalé paní učitelce a dětičkám bez střechy nad hlavou, jistě není třeba blíže představovat. Vždyť podle výsledků ankety Hrdina filmového úsměvu se revizor Anděl v podání Jaroslava Marvana stal nejoblíbenější a neúspěšnější postavou v historii české filmové komedie. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (379)

themic 

všechny recenze uživatele

Naivní komedie, kde se mají všichni rádi, pracují a mají dostatek všeho co chtějí. Je z toho cejtit ta atmosféra komunismu, která se snaží skrze film ukázat štěští a spokojenost občanů do světa. Celkem nadprůměrná česká komedie s výbornými herci, kteří se vůbec nedají srovnát s dneškem. 70% ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Až vyrostu, tak se provdám za Františka Dibarboru :) A lituji, že na hory už nejel. Báječná rozjuchaná komedie s hláškami, které usadí každého. Herecky tu prosvítají ještě hvězdy z doby minulé, tedy zejména výřečná Šlemrová, leč i mezi mladými si člověk najde (kutil Josef Pehr) a frfňající Gustav Anděl, to je milouš každým coulem. Jen si začínám myslet, že pokud vyjel tento výkvět ČSR na dovolenou, tak během jejich pobytu musela republika přestat fungovat, protože lepší pracanty aby člověk pohledal. ()

Reklama

J.Lajner 

všechny recenze uživatele

Dovolená s Andělem je dokonale rudá, mám ale hrozně rád Marvana. Bavím se u scének kde vystupují on a Kemr. A to ostatní? Všichni milují práci a makají i o dovolené. Cestou k vodě se sborově zpívají budovatelské koniny, oslavuje se pracující člověk atd. Dějové vzduchoprázdno film vyplňuje dvěmi linkami, posilujících ideál čistoty sociálního člověka. Manželská krize, na níž starostlivě dohlíží závodní rada a zdevastovaný útulek pro děti, který dají naši pracovití rekreanti do pucu, i když by měli odpočívat u vody. Prostě se tomu směju a přijde mi to z dnešního pohledu naprosto šílené. Bizarní zážitek, ale o to více mě ten snímek fascinuje. Jde o dokonalou ukázkou filmového díla, které podává absurdní svědectví o době, v níž vzniklo. Rozhodně Anděla nehodím přes palubu, jen kvůli závadné ideologii. Humor zde funguje i po dlouhých letech od premiéry a plejáda hereckých es, udržuje prvek zábavy na solidní úrovni. Film s nebývalou výpovědní hodnotou. Ideální studijní materiál pro současnou generaci zapálených filmových fanoušků. ()

berg.12 odpad!

všechny recenze uživatele

Jsou filmy, ze kterých se mi dělá opravdu špatně. A tohle je jeden z nich. "Anděla na horách" ještě skousnu, ale tenhle vzorek pracujícího lidu (korunovaný nadrženým instalatérem), který na dovolenou jede v podstatě za trest, povinně se na povel bratřit a z utrpení v nicnedělání je vysvobodí až stavba místní školky, už ne. Na rozdíl třeba od "Zítra se bude tančit všude" se totiž tohle jako film pokouší i tvářit. ()

DonPedro 

všechny recenze uživatele

Hlava má jasno – Dovolená s Andělem je hrozný film, který si vychutná jen ten, kdo je schopen na chvíli zapomenout, že existuje něco jako historie a vezme jej jako čirou utopii. Teprve potom má svět, ve kterém odborová rada zná odpověď na každou otázku, Josef Kemr zatlouká hřebíky jako by to dělal celý život a rekreanti pravidelně mizí v oblacích cigaretového dýmu svoje kouzlo. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (41)

  • Jaroslav Marvan bol v skutočnosti vášnivým zberateľom hríbov. Scénu, kde jeho postava Andel nájde v lese väčšie množstvo hríbov, starostlivo pripravoval štáb vedený režisérom Bořivojom Zemanom s profesorom Smotlachom, významným českým mykológom. (dyfur)
  • Film u nás vidělo v kinech přes 4 milionů diváků. Jedním z nejnavštěvovanějších se stal i v Maďarsku. (cariada)
  • Elektrotechnik Jeřábek (Josef Hlinomaz) povedal, že pracuje v Kolínskej Elektre. Kolínska Elektra bol zastaralý názov závodu Tesla Kolín, kde sa vyrábali rádioprijímače. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama