Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Přísný a věčně nespokojený bručoun dostane poukaz na letní rekreaci ROH. Nejprve ho odmítne, ale nakonec se přece jen rozhodne poukazu využít a strávit čtrnáct dnů v odborářské zotavovně Jezerka spolu s dalšími zasloužilými pracovníky. Děj úsměvného příběhu, kde se vše točí nejen kolem Andělovy nechuti ke všem a všemu, zejména pak k jakýmkoli společenským zábavám rekreantů, ale také rekonstrukce dětské školky, do níž se rekreanti tajně pustí, aby pomohli zoufalé paní učitelce a dětičkám bez střechy nad hlavou, jistě není třeba blíže představovat. Vždyť podle výsledků ankety Hrdina filmového úsměvu se revizor Anděl v podání Jaroslava Marvana stal nejoblíbenější a neúspěšnější postavou v historii české filmové komedie. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (379)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

V devadesátých letech jsem coby nedospělý demokrat, co sežral všechnu moudrost světa, tento film zatracoval jako propagandu nastupujícího komunismu, ale snad jsem od té doby trochu vyrostl a zmoudřel. Je to pohádka o světě, který takhle nevypadal, ale to byly prvorepublikové společenské romance hemžící se šlechetnými milionáři, uznalými továrníky a počestnými chudými děvčaty také. Tady se to hemží pracovitými truhláři, zedníky či elektrikáři, kteří dělají dobré dílo, když dětem opraví útulek. No a co, vždyť je to stejně hezké, nemluvě o tom, že herecké obsazení je té nejvyšší kvality (i když některé dámy, když nahazují omítku, očividně drží lžíci poprvé v životě :) ). ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Krásné je žít, když máme tak krásnou zem, pod modrou oblohou skřivan jásá a hlásá to všem. Ten kdo má život rád, proč by váhal s námi jít, s veselou písničkou vykročíme, vždyť je pro co žít! Zemanův filmový majstrštyk, který navzdory proklamované ideologii zároveň skvěle funguje jako zdařilé komediální dílo, vyvolávající salvy smíchu především tam, kde to tvůrci původně neplánovali, bych rozhodně neházel do společného pytle se soudobým politickým škvárem, už proto, že Anděl oplývá jakž takž snesitelným budovatelským pathosem i obratnějším druhem humoru. No, to mám rád! Jeden si sebou veze filharmonii a druhej botanickou zahradu! Doba, ve které film vznikal, se musí zákonitě někde projevit, ale domnívám se, že bylo hůř. Vzájemné představování v jídelně, vztah manželů Pavlátových, agilní montér Mašek, violoncellista Vyhlídka, nesympatická kulturní referentka, kolektivní výlet, stavba mateřské školky, písničky na přání. Jaroslav Marvan vystihl věčně nespokojeného revizora Dopravních podniků, který se pyšní nulovou absencí a obzvláště svědomitým přístupem, vykoupeným obecnou nepopularitou, v mistrovských finesách svého hereckého umění, a to tak, že Gustav Anděl dokonce zvítězil v televizní anketě Hrdina filmového úsměvu. Hůl bych nelámal ani nad Růženou Šlemrovou, která je sice zbavena tradičních prvorepublikových propriet, nicméně i v šátku a v nižší společenské kastě dokázala uplatnit svůj ironický nadhled. Anděl zůstává v každém ohledu kontroverzním dílem, v očích dnešních diváků rehabilitován patrně tím, že se s milimetrovou přesností strefuje do základních lidských vlastností. A ty zůstávají neměnné napříč politickými převraty našich moderních dějin. P. S. Podívejte, tak to ste se dopustila hned dvou přestupků! Zaprvé ste měla jet dvacítkou, která jede do Vršovic přímo a za druhé ste přerušila jízdu! – Copak nemůžu přestupovat dvakrát? – Třeba třikrát, když je zapotřebí, ale ne zbytečně! Jak by to vypadalo, kdyby si každej přestupoval kde by chtěl, chodil po návštěvách a po nákupech?! ()

Reklama

sud 

všechny recenze uživatele

Film je natočen v době, kdy byl v Československu u moci Klement Gottwald, tudíž v době toho nejzarytějšího komunismu. Agitka (ať silná či slabá) se vetřela snad do každého filmu. "Dovolená s Andělem" je natočená přesně v tom duchu, avšak není to pouhopouhý propagandistický šrot. Je to oddechová zábava, dnes sice přijdou vtipné i věci, které v době natočení nepřišly (a ani možná přijít nesměly), s perfektním Jaroslavem Marvanem v hlavní roli. ()

Bernhardiner 

všechny recenze uživatele

Jaroslav Marvan byl výborný herec, který co zahrál, to bylo dobré. Jenže celý film neutáhnout nemohl, ani kdyby se rozkrájel. Navíc mně, jakožto flegmatickému a lenivému psisku, byla silně proti srsti šílená angažovanost a pracovitost všech zúčastněných. Na dovolenou se snad jezdí, aby si lidi odpočinuli, ne aby kdesi stloukali podlahu. Tak se zkrátka normální člověk nechová a nikdy nechoval. Chápu, že tehdejší doba takovéhle vyhrocování podporovala, to ale neznamená, že já to budu oceňovat také, když jsem se prakticky za celou stopáž nedokázal zasmát. 45% ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Soudruh Anděl je trochu nesdílný. Závodní rada Dopravního podniku tady v poukaze poznamenala, že za tři roky neměl ani hodinu absence a ve službě je příkladně svědomitý." Tak to mám mimořádnou radost, když revizoři vykonávají svou práci zodpovědně. Nicméně mne tento nejprotivnější rekreant baví a ještě zábavnější jsou rekreanti, kteří mají zakázáno o dovolené pracovat, ale nejde jim to. Já to chápu, že to celé vyznívá jako trapná komunistická agitka, ale s trochou nadsázky to taky tepe do systému, protože ve skříni je málo ramínek a občas tam nesvítí nějaká ta lampička. Pro mě to zkrátka vždycky bylo optimisticky nakažlivé sci-fi. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (41)

  • Keď prišiel hlavný protagonista neskôr predstaviť film do Maďarska, vítali ho transparenty s nápisom "Jaroslav Marvan - kráľ budapeštianskych kín!". (Zdroj: instinkt.tyden.cz) (Raccoon.city)
  • Natáčanie plánovaného tretieho voľného pokračovania Andel u moře sa malo uskutočniť v bývalej Juhoslávii. Nevie sa, či jeho nerealizovanie bolo spôsobené tým, že Juhoslávia sa časom odklonila od Sovietskeho zväzu a tým by už natáčanie nebolo realizované v spriatelenej krajine, alebo to tým, že bolo len tajným prianím režiséra a nemalo reálny podklad. (dyfur)

Reklama

Reklama