Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hrdinou filmu režiséra Bořivoje Zemana je nejoblíbenější postava českých pohádek Honza, který se vydá do světa za štěstím. Ovšem není to hloupý Honza, nýbrž chytrý a veselý mládenec, který má rád lidi a nesnáší nespravedlnost, ať už se děje lidem nebo zvířatům. Netouží po království, ani po princezně, ale usiluje o prosté lidské štěstí, které se dobývá rozumem a prací. Honza nebojuje s nadpřirozenými vlastnostmi, ale s lidskou zlobou, závistí, lakotou a omezeností. (Česká televize)

(více)

Recenze (307)

pytlik... 

všechny recenze uživatele

No vida, já se vysmívám reklamám na sušenky, brambůrky, různé nápoje atd., kde se rozjuchaní lidé díky těmto pochutinám náramně baví, a vony jsou přitom pravdivé! Třeba málokdo si v životě užil takovou báječnou bžundu jako Korn s obyčejným kulatým pecnem chleba. Jeho maminka, kterej tenhle zázrak upekla, evidentně objevila díru na trhu, neměla posílat synáčka do světa, ale hezky s ním rozjet podnikání. Jináč Kornovi to ve filmu náramně seklo, vypadal jak kdyby ho v registrovaném partnerství porodili Belmondo a Janek Kos ze Čtyř z tanku a psa. Mravní poučení z pohádky je pochybné, moc dobré věci děti neučí, Honza se válí celý život na peci a stejně je chytrý a silný. A bohužel také dost vymočený, žádnej podvůdek mu nebyl dost nízký, a omluva, že napaloval zásadně bohaté, rozhodně neobstojí. Mimochodem, řešení té jeho hádanky bylo nelogické, si pamatuju, že už v dětství mě to štvalo. To, že nikdy neviděl žádného chalupníka, co by si pořídil velbloudy, neznamená, že by je nějaký nemohl chovat, že jo. Noo a fascinující postavou byla smrtka. Její postavě se nepřibližoval ani Froome ve vrcholné formě na Tour de France, a to je co říct. ()

Sosak 

všechny recenze uživatele

Hodně tmavá a nesympatická pohádka s Kornem v hlavní roli. Celý je to takový nasáklý bůhví čim, zřejmě atmosférou, která mi vůbec nesedla. Vždycky, když se na to dívám, připadám si, že sedím na nějém hodně vlhkém a smrdutém místě. Těžko říct proč. No, filmu to moc neprospívá, stejně tak jako nezvládnutá a amatérsky ztvárněná Smrtka a hnusná princezna. ()

Reklama

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Poslední pohádka českého pohádkového klasika Bořivoje Zemana. Neumím si představit kdo by "Hloupého" Honzu dokázal ztvárnit věrohodněji než Jirka Kornout. Bohužel asi v 50 minutě vymizí zcela nepochopitelně asi na 25 minut z plátna, což je veliký problém, protože na celé se to dobře kouká hlavně díky jeho postavě. Petr Nárožný opět vynikající.....60% ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Zdá se, že tato pohádka je víc než zdrávo poznamenána dobou svého vzniku. Záměr představit a jaksi nově, moderně objevit tradičního českého pohádkového hrdinu je chvályhodný. Méně zdařilý je už scénář a své slabší dny si tentokrát vybrala i režie. Tak trochu do suterénu tím zahnala i herce, z nichž relativně nejvíce zaujme tehdy začínající Naďa Konvalinková a nejpříjemnější překvapení filmu Jiří Korn. Ostatní jaksi nemají co hrát; platí stejně tak o Marii Glázrové jako o Filipovském či Kemrovi. Pohádce hodně škodí i schizoidní psychologie Honzovy postavy: z jedné strany se proslulý hlupák prezentuje jako nečekaně nápaditý až vychytralý protivník, který se dostává do kontrastu sám se sebou jako naivkou a přitroubelínem v čadě scén (nejvíc to platí o závěrečných sekvencích filmu, v nichž Honza s velkorysostí ne zcela svéprávného jedince trousí mince ve velkém). Ne zcela pochopitelné je i pojetí jednostrunně kňouravé princezny Jorgy Kotrbové. Celek budí dojem odbyté nebo nedokončené režisérské práce ve střižně. ()

Hepy13 

všechny recenze uživatele

Ani né sněhová, ani né tolik vánoční pohádka. Ale i přesto se bez ní na vánoční den neobejdu. O neznalém Honzovi (mladý Jiří Korn) který se vydá do světa, a svou chytrostí přelstí nejednoho pocestného. Výborné a vtipné scény - s kamenou cestou, dobračkou Helenou Růžičkovou, sedlákem Nárožným, s Hostinským, a hádankou o tabulku s nápisem..."Dnes zadarmo, zítra za peníze''. A samozřejmě skvělý královský bubeník Jirka Kemr :-) ()

Galerie (12)

Zajímavosti (11)

  • Scéna, kdy je princezna (Jorga Kotrbová) vyplácena, aby promluvila, byla natočena na Křivoklátě. (rakovnik)
  • Film si do kín prišlo pozrieť niečo cez milión divákov, čo sa v tej dobe považovalo za veľký úspech. (Raccoon.city)
  • Na začátku s loupežníky, když odcházejí z trhu, je možné si všimnout elektrických skříní ve stěnách domů. Taktéž lze vidět moderní mříže kanálů v dlažbě. (San Miguel)

Reklama

Reklama