Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tato dobře napsaná, zahraná i odvyprávěná veselohra byla dlouho vydávána na příklad takzvané konstruktivní satiry: měla dokládat, že i závažné problémy lze vylíčit optimisticky. A nedlouho po válce byla takovým problémem bytová krize. Ale i společně sdílený byt může napomoci sblížení dvou mladých lidí, mladého českého herce a pohledné slovenské dívky, takže navíc zazněla idea česko-slovenské vzájemnosti. Nesympatický byrokrat se sice mihne i tady, ale žádné škody napáchat nestihne. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (29)

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Komedie v příjemném hereckém podání o dobovém problému. Optimistické, satirické, nadšené, nenáročné. Zabaví a neurazí. I přes počáteční nesympatie mohou dva lidé k sobě nalézt náklonost, aby se společně ruku v ruce vydali na vzájemnou cestu svého budoucího štěstí. V hlavních rolích se představuje loutkoherec Josef Novotný (zajímavý Josef Pehr) a demobilizovaná vojanda a švadlena Elena Teplanská (půvabná Božena Obrová). Z dalších rolí: výmluvný vykuk Drahoš Kučera (dobrý Eduard Dubský), osamělá žena s nadměrným bytem Rybová (Nelly Gaierová), dědeček pro všechno (Jindřich Plachta), příslušník SNB Vejvoda s velkou rodinou a malým bytem (dobrý Jan Pivec), navrátivší se majitel bytu a neúnavný zpěvák Šimůnek (Josef Křikava), a roztomilá postava životního optimisty (dobrý Josef Kemr). Každý hledá své místo a cestu svého vývoje. Na konci bývá hromadná emoční strkanice, trochu naděje a úsměv. ()

Jiří K. 

všechny recenze uživatele

spousty znamych hercu, ale nemuzu si pomoci, nejvic mne zaujala 'stabajnice' Bozena Obrova, kvuli ktere ma film skvelou atmosferu. Nemohl jsem z ni spustit oci... Film jinak nabizi zajimavy pohled na tehdejsi realie a situace tesne po valce... Pribeh samotny vsak podle meho skromneho nazoru nic moc... Zajimavost: Josef Pehr byl i ve sve skutecne profesi take loutkar... ()

Reklama

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Kdepak jsou ty časy, kdy se uměly točit optimistické filmy. Dneska už v optimismus žádná sociální síla nevěří, proto ani optimismem nehýří a nešíří ho kolem sebe. Boj o byty je v každé době závažné téma. A udělat z něho veselohru? Už dávno nikdo neudělal veselohru na dobu současnou, proto je třeba vytahovat snímky z archívů. A dívá se na to lépe než na současné cajdáky o rodinkách a vztazích tam a onde...***(18.10.2010). ()

Zloděj kol 

všechny recenze uživatele

Tento snímek je první poválečnou komedií reagující na současnost a přitom se nevyhrnují rukávy a nezní optimistické písně. Na metráž celovečerního filmu je příběh místy trochu rozvleklý, ale po několika zbytečných scénách nabývá zase obrátky, a sem tam vyloudí i úsměv. Pro první komedii ze současnosti byla povinná účast česko-slovenského páru, která ale vychází velmi sympaticky - zvláště díky neokoukaným tvářím Josefa Pehra a Boženy Obrové. Ovšem největší pozornost upoutává bytový optimista v podání Josefa Kemra. Tato postava balancuje na hranici černého humoru. Bořivoj Zeman uměl točit to, co diváci chtěli vidět. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Z mého pohledu ani průměr, film se sice tváří optimisticky a s jistým nadhledem, zaobírá se ( z dnešního pohledu) stále aktuálními a nadčasovými problémy byrokracie a bytové krize (zde té poválečné), ale celkově to na mě to působilo trochu uspěchaně, jednotlivé sekvence tu byly narychlo poslepovány, jednoduše takové neslané nemastné a k tomu ještě ta mladá slovenská herečka které jsem vůbec nerozuměl..Z herců mě zaujali jen Jan Pivec (lidský SNB příslušník-"Jsem od policie já vím všechno")a starý dědeček (Plachta). Diváci si též mohli všimnout i nesympatického byrokrata v podání Miloše Kopeckého ve své snad první filmové roli.. ()

Zajímavosti (3)

  • Film je ceněný zejména díky zobrazení poválečné problémové situace s nedostatkem bytů. Málokterý poválečný film totiž zachycoval realitu, proto je z historického lediska významný. (Rosana)
  • Filmový debut herečky Boženy Obrové. (M.B)
  • Hlavní hrdina Josef Novotný v podání Josefa Pehra se živí loutkoherectvím. Loutkoherectví bylo hlavní profesí Josefa Pehra i v civilním životě. (bomber7)

Reklama

Reklama