Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pohádka všech českých pohádek o pyšné princezně Krasomile, která odmítla vzít si za muže krále Miroslava. Ten si to však nenechal líbit a v přestrojení za zahradníka se dostal do služby na její zámek. Pomocí práce a lásky napravil princezninu pýchu, nejdřív však pro ni vypěstoval zpívající květinu. A to nebylo v Půlnočním království jen tak – díky proradným rádcům král zakázal v celé své zemi zpívat. Než se vše v dobré obrátilo, museli Král Miroslav s princeznou Krasomilou uprchnout ze zámku, cestou se skrývat u prostých lidí, a tím se princezně otevřely ještě více věci, o kterých neměla dosud ani tušení… Tato půvabná filmová pohádka režiséra Bořivoje Zemana lámala rekordy v návštěvnosti a doposud se bez jejího uvedení neobešly snad žádné Vánoce. Jeho uvedení však potěší v kteroukoli roční dobu. Princeznu Krasomilu si zahrála mladá Alena Vránová, v době natáčení a prvního uvedení filmu se však skutečně jmenovala ještě Kohoutová. (TV Prima)

(více)

Recenze (462)

Katzenklo 

všechny recenze uživatele

"Pamatuj, ševče - nad nikoho se nepovyšuj a před nikým se neponižuj!" Této krásné a zábavné pohádce neubrala na kvalitě ani obligátní očividná a téměř všudypřítomná komunistická propaganda ("Pracujte pilně a budete se mít dobře!"); všechny postavy od milostivé chůvy po královské (z)rádce jsou neodolatelné. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Budovatelská pohádka o pyšné šlechtičně napravené poctivou prací je sice ideologicky jasným reliktem 50. let, ale je to prostě nadčasová klasika, u které nad všemi těmi paralelami mezi socialistickou a kapitalistickou zemí klidně mávneme rukou a budeme se bavit romantickou pohádkou, ve které pro jednou všechno dobře dopadne a zlo bude po zásluze potrestáno. ()

Reklama

Tony.cs 

všechny recenze uživatele

Krásná česká klasika. Ty nemocný lidi, co všude vidí ten zlý komunismus... No jdou opravdu nemocní a hloupí. Totalitu vytvořili lidé, kteří chtěli udržet moc, ne myšlenka toho, že pracující lid dělá stát. To je pravda, která nikdy nebude jiná. Řemeslník ti postaví dům, upeče chléb... Ne tvá zaslepenost. ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Pozitivně uvědomělá pohádka, Ráž je s Pepíkem Zímou ten nejčestnější princ našich pohádek. Ale narozdíl od princezny se zlatým tetováním na čele, tahle na začátku umíněná princeznička je zábavná, jak ale začne "kecat Rážovi do řemesla" a stávat se hodnější, začíná pohádka trochu ztrácet. PS: Zajímalo by mě, jak tvůrci dosáhli toho "syntetyzátorového" zvuku zpívající květiny...na 50. léta hodně slušný prvek. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Pohádka pro důchodce. Umíral jsem u toho nudou, má to šíleně roztahanou - a zcela zbytečnou - expozici, která by šla v pohodě vystřihnout a nic by se nestalo, podobně jako ta extrémně otravná muzikálová čísla, hrající fejková kytka je stejně trapná jako jízda na kládě se zadní projekcí, a v podstatě všechny postavy mi tam přišly nesnesitelné - na druhou stranu je asi dobré vidět předobraz všech těch pozdějších pohádek, které Pyšnou princeznu více či méně vykrádaly, až se z neschopného senilního krále obklopeného partou poradců-vyžírků stalo podobně otravné klišé, jako z krále/princezny, kteří se inkognito v nuzných šatech pohybují mezi prostým lidem. Chápu, že starší ročníky to milují hlavně kvůli nostalgii, ale co na tom vidí mladší publikum by mě fakt zajímalo, protože mně osobně to přijde beznadějně filmařsky zaseklé v době svého vzniku, a nedovedu si vůbec představit, že by u toho vydrželo nějaké dnešní dítě. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (59)

  • V Českém Švýcarsku byl kvůli natáčení stržen hotýlek vedle Dolského mlýna. Samotný mlýn, kde se král Miroslav (Vladimír Ráž) s princeznou Krasomilou (Alena Vránová) skrývali, byl během natáčení filmařů značně poničen. (Candid)
  • Vladimír Ráž (král Miroslav) v jednom z rozhovorů prozradil, že bylo v plánu natočit barevné pokračování s názvem Pyšná princezna královnou. Zápletka se měla točit kolem princezny Míly, dcery krále Miroslava (Vladimír Ráž) a královny Krasomily (Alena Vránová). Jejich dcera se měla zamilovat do zámeckého zahradníka (tentokrát opravdového). Zatímco Krasomile se zahradník jako zeť zamlouvá, králi již ne, protože není urozeného původu. Ve filmu se měly objevit i další postavy z prvního dílu, jako tři rádcové, kteří si již odpykali trest, starý král (Stanislav Neumann) a již dospělý syn hospodáře (Otomar Korbelář), u kterého se Miroslav a Krasomila skrývali v prvním dílu. Scénář, který napsal Bořivoj Zeman, byl dokonce schválen, ale Aleně Vránové a Vladimíru Rážovi se nelíbil, což později vedlo k narušení přátelských vztahů mezi nimi a Bořivojem Zemanem. Vadilo jim údajně mnoho moderních a realistických prvků a absence původní pohádkové poetiky. (M.B)
  • Natáčelo se mimo jiné v Dolském mlýně mezi Jetřichovicemi a Růžovou a na Děčínské vrchovině, na zámku Telč a Hluboká, kde se filmoval zámek Půlnočního království. Vesnice byla postavena v malém skalnatém údolí u Všemil. Mlýn se nachází v Českém Švýcarsku a jmenuje se Dolský mlýn. Úvodní scéna na trhu byla natočena na Piaristickém náměstí v Českých Budějovicích. Další lokace byly také na hradu Bouzov na Olomoucku či u zámku Žinkovy na jihu Plzeňska. (M.B)

Související novinky

Filmový workshop Telč 11. - 13. 6. 2015

Filmový workshop Telč 11. - 13. 6. 2015

26.05.2015

Chcete se zúčastnit natáčení filmu? Poznat osobnosti z oblasti filmového průmyslu ? Chcete strávit tři dny ve „filmovém městě"? Filmový workshop v Telči je tu právě pro vás. Už za pár dní! Máme zde… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno