Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Řídí se svými vlastními zákony a na tento den nikdy nezapomene. Sněhová vánice do jeho zapadlé horské osady zavála tu nejobávanější bandu psanců... V zasněženém horském městečku na konci cesty probíhá osobní válka mezi dvěma rančery. Starousedlík Blaise Starrett přijíždí jednou provždy vyřídit účty s novým farmářem Halem Cranem, jenž se odvážil na vlastní pěst oplocovat své pozemky. Jejich osobní spor ale musí stranou, když se v osadě náhle objeví nezvaní cizinci, kteří hledají útočiště před sněhovou bouří. Jedná se o skupinu sedmi obávaných psanců pod vedením bývalého vojenského kapitána Jacka Bruhna. Nechvalně proslulá banda má v patách kavalerii a za úsvitu musí vyrazit dál na cestu. Místní usedlíci se ocitají ve zdánlivě bezvýchodné situaci. Pokud se totiž násilné bandě nepodvolí, nikdo z nich nezůstane naživu. Jediný Starrett neváhá vzít zákon do vlastních rukou a pouští se do nebezpečné partie o osud celého městečka... Napínavý westernový snímek v režii hollywoodského filmaře Andrého De Totha (Muž v sedle, Dům voskových figurín, Špinavá hra) se odehrává v netradičních kulisách zasněžené a promrzlé horské osady kdesi v americkém státě Wyoming. Ústřední dvojici vyděděnců, kteří svádí nervy drásající bitvu o přežití, ztvárnili Robert Ryan v roli neohroženého rančera Starretta a Burl Ives v roli vůdce divoké bandy Jacka Bruhna. (Česká televize)

(více)

Recenze (25)

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Celý western se odehrává v opravdu netradičním prostředí. Vidět zasněžené hory ještě není tak divné, ačkoli tahle část je ve většině filmech často opomíjena. Ale sledovat padající sníh i na městečko, to už je jiná. Philip Yordan napsal opravdu hodně scénářů a já viděl dva. Historický film Cid a Bravados. Oba výborné. Jenže tento nestojí za bůhvíjak dramatické zápletce ani na slavných hercích. Jedna skupinka psanců zajme celé městečko a jeden muž je všechny vysvobodí, aby následně jednoho po druhém zbavil životů. Mladík pak cítí, že dělá něco špatně, ale přesto pokračuje dál. Ani velitel bandy není vždy spokojen s jednáním svých přívrženců. Je to trochu nestálá a nesourodá společnost. Dohromady to jako film chvílemi funguje a chvílemi ne. Chybí klasické přestřelky či soubojové napětí. Tento western se prostě odlišuje, což je někdy dobře a někdy zase ne. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Největším tahákem tohoto filmu je bezpochyby jeho zasněžená promrzlá atmosféra zapadlého horského městečka. A musím říct, že atmosféra je jediná věc, která se filmu nenechá nijak vytknout. Herecké obsazení charismatického westmana Roberta Ryana, přirozeně autoritativního Burla Ivese a přirozeně krásné Tiny Louise je sice rovněž plus, ale scénář jim bohužel neumožní vyniknout. Scénář oplývá (alespoň na svou dobu) zajímavým netriviálním příběhem, tvůrci jej však nijak nevyhrotí a každá slibně rozjetá scéna je předem utlumena (doba vzniku není omluvou, tenkrát vzniklo dosti odvážných žánrových snímků). Rozpor mezi soky (nejen) v lásce vyznívá do vytracena, přičemž Alan Marshal moc charismatu nepobral a kamera jej téměř nezabere zblízka. Špatný film? Ani náhodou. Je to dobrý western, který stojí za to vidět kvůli již zmíněnému zimnímu prostředí, skvělé ústřední trojce, zajímavému finále a především kvůli dokonalé taneční scéně banditů s místními ženami. Ovšem výše zmiňované nešvary brání, abych dal snímku více než 65%. ()

Reklama

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Drama v zasněženém wyomingském podhůří, nikoli však western. P(r)o ránu se tu j(e)de daleko předaleko. Tady se spíše kecá a kecá a... kecá. Což by zase až tak nevadilo, kdyby ovšem postavy mluvili normálně. Ony však deklamují až papír šustí z každé souhlásky i samohlásky. Škoda, protože pod tímto otravným ukecaným hávem je dobrý chlapsky drsný námět. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Divoká tlupa desperátů na svém útěku přichází do jednoho wyomingského městečka. V dalším útěku jim brání hory. Vyděděnci se tedy usadí v městečku a terorizují obyvatelstvo. Jejich vůdce - bývalý kapitán unijních vojsk - je příliš neusměrňuje. Záchrana městečka tak zbývá na někoho jiného... Můj oblíbený béčkař (co se týče rozpočtu!!! - nikoliv tématu) André De Toth opět čaruje. Klasika z dob černobílého westernu. Syrová, dost stylově násilná, chlapská, zasazená do zasněžených, nemilosrdně tvrdých hor. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Jeden z tych vyrazne lepsich filmov rezisera Andre De Totha /Pitfall 1948, Springfieldka, I Mongoli/, ktoreho westerny su mi neodmyslitelne spojene s menom Randolph Scott. Tu ale Scott nie je, a to som rad, lebo ho dost nemam rad. Namet na zasnezeny western je vyborny - dezerteri, laska on +ona, dobytok, cesta cez nadhewrne zasnezene hory. Za seba jednoznacne beriem, dialogy su perfektne. tak kvalitne rozhovory som uz dlho vo filme nepocul, tempo je masakrozne dobre. No a samostanou kapitolou su herci ako Robert Ryan / Men in War 1957, Dirty Dozen/, dalej "Big Daddy" Burl Ives /Cat on a Hot Tin Roof, Na Vychod od Raje, velka Zeme/ , Tina Louise /Dobrmani pripraveni k smrti, Canicule 1984/ a Nehemiah Persoff /V pristavu 1954, men in War 1957, Posledni Pokuseni Krista/. Nesuhlkasim so sudom, ze scenar tvorcovia nijak nevyhrotili a ze kazda scena bola dopredu utlmena. Ja si myslim, ze najlepsie westerny naopak sa tocili v 40. a 50. rokoch 20. storocia - nepotreboval som nejake vyhrotene sceny, krv a nedajRamzes zbytocne zabijanie len an efekt - zabijanie neznasam a krvilacny jaxi nejsem. 86 % . ()

Galerie (40)

Zajímavosti (2)

  • Robert Ryan pri natáčaní chytil zápal pľúc, preto sa natáčanie zdržalo o jeden týždeň. (westerns)
  • André De Toth nechal město postavit v Oregonu několik měsíců před natáčením, aby stavby byly přirozeně zvětralé deštěm a sněhem. Když se dozvěděl, že dělníci postavili domy na špatném místě, nechal je přestavět. (Marek06)

Reklama

Reklama