Reklama

Reklama

Čarodějův učeň

  • Západní Německo Krabat (více)
TV spot 1

Obsahy(1)

Kouzelný příběh o Krabatovi, pocházející původně z Indie a objevující se později v různých obměnách souboje čarodějova učně a mistra v mnoha zemích světa, je příběhem chlapce, který se na prahu dospělosti přiblížil temným silám a je jimi fascinován, dokud nepozná, že jej mohou zahubit. Převyprávění lužickosrbské legendy o Krabatovi (Krawatovi, Chorvatovi) z přelomu 17. a 18. století ze slezské Horní Lužice, již nám svým nenapodobitelným způsobem předkládá mistr českého filmu Karel Zeman na motivy knihy liberečáka Otfrieda Preusslera. Čarodějův učeň je o silách srdce, jež nelze změnit a jež ovládají naše city a jednání a mohou být zdrojem nenávisti i lásky, zloby, závisti či radosti. Je možné je využívat k dobrému či zlému (neboli k bílé i černé magii, jak se kdysi říkávalo). V tomto věčném souboji vede k osvobození z osidel zla jen cesta pevné vůle a víry v lásku. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

TV spot 1

Recenze (540)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Moc hezký animovaný příběh natočený hodně zvláštně a originálně. Když si tady ty komentáře tak pročítám, vůbec se nedivím, že jako malí měli zdejší uživatelé z této strašidelné pohádky strach Já bych si taky ustřík sledovat Krabata, jak se pere s černokněžníkem. Přitom se na to tak hezky, úplně samo, kouká. 73 minut je sice tak málo, ale v tomhle případě překvapivě dost. Mrzí mě jenom fakt, že nedávno na tenhle film natočili hraný remake. Jak ten asi dopadl... ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Výběr tématu je součástí talentu. A Karel Zeman dokázal předloze vtisknout ještě mnohé navíc. Zvláštní atmosféru napětí a tajemna, přitom jeho vyprávění zůstává prosté a přímočaré, animace je profesionálně dokonalá, ale zbytečně na sebe neupozorňuje, jen pokorně sleduje příběh a jeho vyznění. Silný, harmonický zážitek. ()

Reklama

Ampi 

všechny recenze uživatele

Toto je můj 200. komentář a píše se poměrně těžko, protože Čarodějův učeň je mých nejoblíbenějších filmech a přes všechny avatary, akční hrdiny, sličné sexbomby tam zůstane. A proč? Chce se mi napsat, koukněte se a pochopíte, ale přece jen něco málo napíšu. Čarodějův učeň alias Krabat je magická pohádka, která v době mého dětství i v dnes má prvky hororu. Není to škodu. Animace by se mohla zdát primitivní, ale kouzelné. Má rovněž silný a podmanivý příběh. Otfried Preussler a Karel Zeman byla dobrá tvůrčí dvojce, doplněná hlasem vypravěče Luďka Munzara, doprovázeným hlasem Jaroslava Moučky. Kdysi dávno, dávno se při sledování tohoto filmu strhla rychlá a silná bouře, která krásně dokreslila atmosféru tohoto filmu. Možná i proto je tento film mezi mými oblíbenými pro celkovou atmosféru. A to bude asi vše přátelé a čtenáři. Děkuji za pozornost. ()

Ellesime 

všechny recenze uživatele

Všichni píšou, že je to hororový příběh, krvavá, depresivní pohádka. No já nevím, asi jsem se dívala na jiný film. Vůbec jsem se u ní nebála a ani chlupy na těle mi nestály. Rozhodně jsem čekala napínavější konec. Myslím, že z příběhu se dalo vytěžit víc, například mohlo být více rozvinuto přátelství s Tondou. Přesto se mi film velice líbil a dávám plný počet hvězdiček. Je to poetické vyprávění o lásce, věrnosti a přátelství, které Zeman vkusně a zajímavě zpracoval. I ilustrace jsou hezké, ne jako dnešní večerníčky. Rozhodně však doporučuju přečíst si knihu, protože u té se člověk opravdu bojí a nejednou jsem při čtení měla slzy na krajíčku. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

V roku kedy som sa narodil, natočil český režisér Karel Zeman svoj asi najstrašideľnejší film. Celovečerný, animovaný snímok vznikol podľa literárnej predlohy Krabat od známeho nemeckého spisovateľa Otfrieda Preusslera. Príbeh o mladom tulákovi, opustenej sirote, čo sa stane "Čarodejovým učňom" v prekliatom mlyne na Čierej vode je výborná poetická, horrorová rozprávka, ktorú si vždy rád pripomeniem. Veď láska je silnejšia ako všetky kúzla, na to sa nesmie zabúdať. No predsa len sa mi viac páčia tie filmy, v ktorých pán Zeman skombinoval animácie so živými hercami. **** ()

Galerie (17)

Zajímavosti (5)

  • Navzdory vžitému názvu, uváděnému ve všech materiálech, je v úvodních titulcích filmu uvedeno pojmenování Krabat - Čarodějův učeň. (charles3)
  • Film je zpracován tzv. ploškovou animací. (Ded@M@tes)
  • Předlohou filmu byla kniha "Čarodějův učeň" (1971) napsaná libereckým rodákem Otfriedem Preußlerem (Otfried Syrowatka, 1923-2013) podle lužickosrbské legendy o Krabatovi. Příběh knižně zpracoval také Jurij Brězan (1916-2006) pod názvem „Čorny mlyn / Die schwarze Mühle“ - stalo se tak o dva roky dříve, ovšem v ČSSR byl český překlad k dispozici ve stejném roce jako Preußlerova kniha. (Ded@M@tes)

Související novinky

Zemřel herec Luděk Munzar

Zemřel herec Luděk Munzar

26.01.2019

Ve věku 85 let zemřel legendární český herec Luděk Munzar. Toho dlouhodobě trápily zdravotní problémy, v minulosti například prodělal rakovinu ledvin a prostaty. Diváci si herce mohou pamatovat… (více)

Kánon filmu 2011

Kánon filmu 2011

13.02.2012

V sobotu 21. ledna byl ukončen výběr filmů Kánonu filmu za rok 2011 a přinesl opět zajímavé výsledky. Původní prosincový termín konání výběru byl z důvodů nečekaných a smutných předvánočních událostí… (více)

Reklama

Reklama