Reklama

Reklama

Druhá cesta námořníka Sindibáda

všechny plakáty
Animovaný / Krátkometrážní / Pohádka
Československo, 1972, 13 min

Obsahy(1)

Sindibád tráví čas na sultánově dvoře, kde musí snášet jeho nevybíravé jednání. Má k tomu dobrý důvod, jsou to city, které chová k princezně. Když se však odhodlá a pokusí se vylézt po větvích stromu do princezniny komnaty, je přistižen vojáky, kteří ho vsadí do žaláře. Od popravy hrdinu zachrání až princeznin důvtipný papoušek. Sindibád prchá pod pláštíkem noci na malé loďce, až dopluje k malému ostrůvku s podivnou bílou kulatou skálou. Rozhodne ji pořádně prozkoumat a zjistí, že na ostrůvku se již vyloďují sultánovi vojáci. Když se zdá vše ztraceno, přilétá na ostrov obří pták, jehož vejcem byla ona podivuhodná skála. Sindibád se ukryje v ptákově peří a vyčká, než zažene sultánovo vojsko. Druhý den ho čeká nemilé probuzení pod křídli nestvůry, která se vydala na lov. Na nejbližší pevnině hrdina seskočí a zjistí, že je osamocen v džungli plné divé zvěře. Na okraji lesa potká Sindibád podivného staříka, který nemůže chodit a žadoní o pomoc. Sindibád mu vyhoví a vezme ho na záda, což se ukáže jako velká chyba. Poťouchlý dědek Sindibáda trápí, pevně mu usazen za krkem a nepomáhá žádný způsob jak se ho zbavit. Celý den s ním prochodí, snášeje jeho bití. Když spolu dorazí na pláž, naleznou soudek pití, který se vyplavil z nedalekého vraku lodi. Sobecký stařec nenechá Sindibádovi ani doušek a celý soudek do sebe obrátí. Naštěstí se jedná o víno a opilý muž nechá svého nedobrovolného sluhu být. Sindibád se připojuje k trosečníkům, kteří se na improvizovaném plavidle vydávají na další cestu. (J.Connor)

(více)

Recenze (9)

Renton 

všechny recenze uživatele

Námořníka Sindibáda z dílny Karla Zemana miluji. Obsah a zpracování pětice krátkometrážních snímku hraničí s dokonalostí vlastní jemu samému. Výtečné příběhy a tajuplný nádech atmosféry orientu mocně dýchá z každého velmi zajímavého dobrodružství. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Sindibád musí urýchlene opustiť krajinu despotického sultána, kde sa uchýlil na konci prvej časti. Dostal totiž chuť na krásnu sultánovu dcéru a to sa miestnemu všemocnému vladárovi vôbec nepáčilo. Len vďaka pomoci dobrého, starého papagája sa podarí Sindibádovi utiecť z väzenia a vydať sa opäť na šíre more. Unikne svojim prenasledovateľom, ale ocitne sa na odľahlom ostrove, kde mu život skomplikuje najskôr monštrózny, obrovský vták a neskôr aj odporný, starý strigôň. Taká je "Druhá cesta námorníka Sindibáda". **** ()

easaque 

všechny recenze uživatele

+3* Tak dlouho jsem hledal Zemanovy krátké filmy o Sindibádových cestách, až mi jeden zdejší uživatel prozradil, že jsou všechny hezky poskládané v celovečerním filmu Pohádky tisíce a jedné noci. Věřím, že začátkem sedmdesátých let patřily příběhy k tomu lepšímu, co se tehdy natočilo, ale dnešníma očima to na mě působilo celé staromódně - jak animačně, tak i svým hudebním doprovodem. Dokonce i obsahově mi to přišlo takové neslané nemastné a ve své podstatě jsou Sindibádovi neuvěřitelné příběhy velmi podobné příběhům barona Prášila, jen víc působí pohádkově a chybí nadsázka. Mám obavy, že dnešním dětem se to tolik líbit nebude a nepochopí poetiku s jakou to bylo tehdy zamýšleno. Nezavrhuji a snad mě za moje hodnocení neukamenujete, protože zdejší vysoké hodnocení je určitě založené na nostalgických vzpomínkách starších diváků. Mě tento cyklus v dětství nějak minul - možná tím, že filmy byly v trezoru kvůli útěku Jana Třísky do zahraničí. [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 1 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 1 /// ART: 1 /// STYL: 1 /// CASTING: X (3*MAX) ] ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Projížďky Sultána na koni z kopce do kopce jsou opravdu veselé, navíc když se pak z koně vyklube náš hrdina... Ale z tohoto "dílu" se mi nejvíc vryl do paměti velice přítulnej dědek, kterej Sindibádoj nedá pokoj. Naštěsí má ten náš chlapík pod čepicí a velice chytře si s dědkem poradí, hmm kdyby to takle jednoduše šlo s každým otravným dědkem :o). Inu je vidět, že chlast zabere na každýho... ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

Druhá epizóda vzrušujúceho rozprávkového dobrodružstva, dejovo veľmi pestrá. Sindibád sa zaľúbi do princeznej, pred smrťou ho zachráni podarený priateľ papagáj, prežije nebezpečné stretnutie s obrovským vtákom a potrápi sa s jedným diabolským dedkom. Viac potom vo všeobecnom komentári k celovečernému filmu Pohádky tisíce a jedné noci (1974). ()

haWranka 

všechny recenze uživatele

Měla jsem z toho noční můry! A i o mnoho let pozdějš se mi zdávalo o dědkovi co kope do zad. Jinak úžasný příběh. Ale Čarodějova učně mám radši. ()

Reklama

Reklama