Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jim Dixon se necítí vůbec šťastný. Stále se musí chovat tak, aby se zavděčil druhým. Jako učitel historie musí jít na ruku váženému profesorovi Welshovi, aby si udržel místo na univerzitě. Při své snaze ozvláštnit výuku se potýká s konvečními pravidly školy a s předsudky koolegů. I když je starým mládencem, neustále odmítá milostné návrhy neurotické kolegyně Margaret. Jeho dobré záměry většinou končí nezdarem. Při víkendové návštěvě rodinného klanu profesora Welshe očekává další nepříjemnosti. Welshův nafoukaný a nudný syn Betrand je tím posledním, s nímž by se chtěl Jim dát do řeči. Na oslavě se však objeví ještě jedna osoba ? půvabná dívka Christine Callaghanová, která změní Jimův postoj k životu a k jeho možnostem. Díky ní si uvědomí, že popíjení s kamarády v hospodě nemusí být jeho jedinou radostí. Filmový přepis satirického románu Kingsleyho Amise přibližuje s nadsázkou atmosféru na anglických univerzitách v padesátých letech. Ian Carmichael v titulní roli Jima Dixona předvádí expresivní herectví s komediálním akcentem. Jeho výrazný projev a vzhled dává postavě roztržitého učitele osobitý šarm, kterým si ve své době získal velkou popularitu. Za pozornost stojí i jeho herečtí kolegové, zejména Hugh Griffith jako profesor Welsh a Sharon Ackerová v roli půvabné Christine. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (13)

smrt.ka 

všechny recenze uživatele

Adaptace skvělé knihy Lucky Jim měla ten obrovský náskok, že vznikla tak brzo po vzniku samotné předlohy. Tím se nám dostalo do filmu spoustu z dobové atmosféry, která je pro mě vůbec tím nejlepším, co ve filmu najdu. Hlavní představitel se také docela povedl, ačkoli mi připadal sebejistější, než v knize. Co mě ale na jinak povedném satirickém filmu štvalo, byly jakése kompromisy, které si filmoví tvůrci dovolili, a změna nepochopitelných skutečností, které mají v knize své čestné místo. Proč byl Bertrand spisovatel, když je to v knize malíř? A proč dalším pěti věcem, které byly do filmu přetransformovány podle mě úplně zbytečně a zároveň byly pro příběh důležité. Každopádně duch příběhu byl zachován přesto dobře a já se bavila. ()

Peck 

všechny recenze uživatele

Ekranizace jedné z mých oblíbených humoristických knih, rozhodně nemůžu dát míň než čtyři hvězdičky. Výborný Ian Carmichael, nějak tak jsem si Jima představoval. Dokonalí jsou i Hugh Griffith coby profesor Welch a Terry-Thomas coby jeho snobský syn Bertrand. A opravte si popisek, je to Welch, nikoliv Welsh. I když Hugh opravdu pochází z Walesu :-) ()

Reklama

Petrus1 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že to se moc nepovedlo. Komediální mi na tom nepřišlo vlastně nic. Příběh učitele historie na anglické univerzitě tak nějak plyne (spíš se vleče), je prokládán učitelovou smůlou a nešikovností, jeho opileckými a poopileckými "vtipnými" výstupy, ale tak nějak to celé je o ničem. Tento počin můžu přístě klidně vynechat a mohla ho s klidem vynechat i jednička a ušetřit nějakej peníz (dabing 2010). Celej film jsem spíš přemýšlela nad tím, kdo je (a odkud ho znám) "mladý a nadějný" spisovatel Betrand Welsh. A už jsem to zjistila. Terry-Thomas (Velký Flám). ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Terry - Thomase pochopitelně dobře znám, ale v téhle roli jsem ho opravdu nepoznal. Kingsley Amis, stejně jako většina z ostatní RMM, mě filmově a literárně téměř minula, když nepočítám, že jsme se o nich učili na gymplu a že v posledním ročníku byli spisovatelé 20. století probíráni podrobněji a někteři mě i nadchli. Dobrý byl Dulava v roli mladého snobského a povýšeného Welsche. Taktéž hodnotím dabovanou verzi (ČT, 2010) a jakkoliv je Petr Rychlý dobrý dabér a s postavou Jima Dixona si dal práci, dabing na mě dojem neudělal. Scénáristicky se totiž jedná o nevšedně nudnou slátaninu, jejíž hlavní postava se chová jako magor. Pokud tomuhle někdo říká "boření konvencí", neví, o čem mluví. Existuje tolik lepších a přitažlivějších filmů ze stejného kulturního a historického paradigmatu, ale dramaturgie České televize na to zvysoka kašle. ()

simonman 

všechny recenze uživatele

Typizované postavy, nezajímavý děj, stejně jako hlavní hrdina (ve své době si možná získal velkou popularitu, jak tvrdí oficiální text distributora, ale u mě tedy ne), slabé dialogy. Jediná výrazná scéna, což byl pochod procesí skrze rozbité květináče. Čekal jsem břitkou konverzační komedii, očekávání se nanaplnilo ani v náznaku. V porovnání s vybroušenou slovní ekvilibristikou kupříkladu ve "What's Up, Doc?", jen šeď a nuda. Viděl jsem bohužel jen s dabingem, tudíž hodnocení může být zkresleno. Ale hodnotím to, co jsem viděl. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (3)

  • Terry-Thomas byl o rok starši než Hugh Griffith, který ve filmu hrál jeho otce. (Cheeker)
  • Ian Carmichael hrál postavu, které je 24 let, přestože mu bylo 37. (Cheeker)

Reklama

Reklama