Reklama

Reklama

Pan Prokouk, přítel zvířátek

všechny plakáty
Animovaný / Krátkometrážní
Československo, 1955, 10 min

Režie:

Karel Zeman

Obsahy(1)

Pan Prokouk bydlí v bytě se svými oblíbenými zvířátky: pejskem, kozou a slepicí. Zvířátka mají pana Prokouka moc ráda, ale v městském bytě se jim nežije dobře. Nakonec pan Prokouk pochopí, že jeho zvířátka budou šťastná jen na venkově. (Karlos80)

Recenze (4)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Hudba: Zdeněk Liška, Scénář: Karel Zeman. Maloměšťácký dobromyslný a kladný hrdina pan Prokouk, polozapomenutý hrdina loutkového filmu, pomocí něhož režisér Zeman pranýřoval lhostejnost, byrokracii a další společenské nešvary, se v tomto jeho předposledním filmečku myslím že opět perfektně osvědčil. Kdo si ale dnes na něj krom nějakých pamětníků vzpomene? Měli by ho dávat určitě víc, podobně jako jiné Zemanovi ať už hrané snímky..Sami víme že těch kreslených se od něj moc nedočkáme, takže musíme jen doufat, nic jiného nám v tuto chvíli bohužel nezbývá..Ale zpět k filmu: zde bych vyzdvihl na svou dobu opravdu krásnou a čistou kameru, jistou nápaditost a vynalézavost, čistotu všech loutek a interiérů a do toho hezký hudební doprovod to vše bylo také nezanedbatelné. Krásná scéna je ta na hlavní ulici, kdy dojde ke srážce automobilů a tramvaje a jedině pan Prokouk který jede na kole se zvířátky přilepenými za zády, z této nehody vyvázne zdráv a bez nějaké větší újmy. A dopis na rozloučenou od svých zvířátek muselo kde jaké dítě tehdy obrečet.. Opravdu se jedná o jeden z těch lepších dílů z celkem osmi epizod. Za 4*. ()

DDT 

všechny recenze uživatele

Pan Prokouk je trestuhodně opomíjeným hrdinou českého animovaného filmu. Zcela nepochopitelně snad nikdy nešel ani v televizi (a ta jak známo sežere všechno). Pro mě je ovšem postavičkou přímo kultovní a osmimilimetrovoá "originálka" Přítele zvířátek zasáhla svou silou už několikátou generaci. Pravda, zatím jenom mé rodiny, ale kdo ví, možná přijde čas, kdy všichni Hurvínkové a jim podobní zmizí v propadlišti dějin a pan Prokouk, Jacques Tati loutkového filmu, opět získá slávu, která mu dávno náleží. ()

Braddy 

všechny recenze uživatele

Tento díl se mi musím říct líbil asi zatím ze všech "Prokouků" nejvíc. A pokud mě někdo neopraví, troufnu si říct, že obsahuje největší hromadnou havárii v dějinách českého loutkového filmu:-) ()

Reklama

Reklama