Reklama

Reklama

Pohádky tisíce a jedné noci

  • angličtina A Thousand and One Nights
Animovaný / Pohádka
Československo, 1974, 90 min

Obsahy(1)

Klasik domácího trikového filmu Karel Zeman se na od 70. let začal vracet k čistě animované tvorbě. Jako inspirace mu posloužily arabské pohádky o námořníku Sindbádovi. Původně samostatné krátké snímky (celkem jich bylo sedm) později sestavil do celovečerního tvaru, aniž by potlačil epizodický charakter: líčí, jak se hlavní hrdina ocitl v zemi obrů, jak zmáhal nástrahy magnetové hory či mořského sultána, nechybí ani létající koberec. Výtvarně se Zeman pokusil napodobit styl perských a arabských miniatur. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (99)

Zagros 

všechny recenze uživatele

Karel Zeman byl mistr ve svém oboru a zaslouží jen slova uznání. Nicméně jeho animace ve filmu mi ještě nikdy úplně nesedla a nejlépe hodnocená je ode mě Cesta do pravěku. Ani Pohádky tisíce a jedné noci nejsou výjimkou. Tentokrát se k tomu bohužel přidal i slabší obsah. Jednoduše mě to moc nebavilo. Příběhy byly stále na jedno brdo… moře, ztroskotání, záchrana, ostrov, sultán, vyhnání, moře, … Ač v kategorii pohádek, rozhodně bych příběhy Sindbáda svým dětem do nějakého vyššího věku nepouštěl. Nakonec nechávám tři hvězdy, ale ta třetí je jen jako pocta vypravěči (Jan Tříska) a samotnému Karlu Zemanovi. ()

anli 

všechny recenze uživatele

Sedm orientálních povídek v rukou mistra české animace Karla Zemana.Co napsat víc-pohádky jsou nádherně napsané,skvěle animované a mají úžasnou atmosféru.Celé je to krásně tajemné,chytré a pohádkově dobrodružné.Nejvíc budou nadšené děti,ale myslím,že i leckterý dospělý pookřeje.Zeman je perfekcionista s obrovskou fantazií a proto vše zobrazuje,jak to vidí,včetně násilí a smrti.Prostě to tam patří.Myslím,že je to jeden z nejlepších animovaných počinů vůbec a bylo by dobré tohle ukazovat,aby dnešní mladičká generace viděla,jak vypadají opravdové pohádky,točené mistrovsky a s gustem pro dobrý pocit z filmařiny,nikoliv pro peníze.U mě jasných 100% a hlas Jana Třísky je vskutku nezapomenutelný. ()

Reklama

kingik 

všechny recenze uživatele

To je Miloš Zeman, major Zeman? Aha, pravděpodobně Karel Zeman, režisér. No, kamaráde, moc ses nevytáhl, to ti povím. Soudruhu Zemane, co měl znamenat ten létající koberec?! To může být provokace, návod k emigraci. A co ten Sindibád?! My moc dobře víme, kde je třídní nepřítel. Tak takhle ne! Hnusná animace, máme normalizaci, pamatujte na to. Tvorba takových záludných moderních pohádek by mohla vést k otupění smyslů a ztrátě bdělosti. To Vám nestačí, že už jsme třikrát zamítli realizaci pohádky Princové jsou na draka! A co ten měsíc na obloze?! Není to náhodou zostuzení sovětských přátel?! Až podezřele připomíná srp. Tak ta vaše pohádka není vůbec pohádkou. Tolerovali jsme Vám zpátečnickou Cestu do pravěku, pokrokového barona Prášila, ale Sindibád je imperialista. 4/10 ()

johnny01 

všechny recenze uživatele

Animace nejsou tak hezké jako loutky. Ozvučení se mi úplně nelíbilo a stejně tak hudba. Jednotlivá dobrodružství jsou sice milá, ale mnohdy děj ubíhá až příliš pomalu a někdy je tam i příliš zjevná nesmrtelnost (kameny a střely je minou, a když už zasáhnou, nic nezpůsobí, dlouhé podvodní scény bez nadechnutí aj.). ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Originálně vyprávěné (tzn. zemanovsky vyprávěné), doprovázené zaujatým hlasem Jana Třísky. Člověk by očekával Šeherezádu, ale je to o něčem úplně jiném, což dělá pohádku strašně poutavou. I když to je pro děti, Zeman se nebojí ukázat smrt v pravém světle (utopení námořníci, zvěř zabíjející svou kořist, vypíchnuté oči, zabitej krokodýl, setnutá hlava atd.). A to je fajn. Ale jako vždy - pohádky já nemusím, i když jsou hezky zpracovaný... ()

Galerie (12)

Reklama

Reklama