Reklama

Reklama

Poklad Ptačího ostrova

  • USA A Treasure on Bird Island (více)
Animovaný / Pohádka
Československo, 1952, 77 min

Obsahy(1)

Celovečerní barevný loutkový film režiséra Karla Zemana. Jednoduchý, vtipný, dětskému myšlení přizpůsobený příběh obyvatelů neznámého ostrova, kteří objeví poklad, přestanou pracovat, znepřátelí se mezi sebou, a teprve když o poklad přijdou, vrátí se opět k práci, která jim přinese spokojenost, štěstí a mír. Film velmi názorné vysvětluje myšlenku, že ne bohatství, ale práce to je, která činí člověka a jeho život šťastným. Jemně zpracovaný film, doplněný básnickým komentářem Františka Hrubína, působí okouzlujícím dojmem. Malé diváky, jimž je určen, nadchne a dospělý se naň podívá s radostí. Filmu byla na VII. MFF v Karlových Varech 1952 udělena cena za loutkový film za umělecky objevné a výchovně ztvárnění pohádkové látky v oboru loutkového filmu. (Filmový přehled)

(více)

Recenze (23)

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Kde je jedinou komoditou zlato, tam se za zlato moc nekoupí, nemluvě o tom, že zlato nepatří mezi úplně to nejlepší, co může orientální, i jakákoliv jiná, kuchyně nabídnout. Zahoďte zbytečné poklady a pracujte, nebo pomřete hlady. Budeme-li spravedliví, musíme uznat, že stejně jako propaganda režimu se to dá nahlížet jako jeho velmi rafinovaná kritika, což je výklad, k němuž se přikláním já. Nevěřte na zázraky a bohatství pro každého, k čemu se nedopracujete vlastní pílí, to nikdy mít nebudete. A do toho tam, jako jeden ze symbolů křesťanství, chodí pelikán, který několikrát jako deus ex machina zasáhne do děje. Hrubínovy verše jsou příjemné, loutky jsou jako oživlé obrázky ze Špalíčku pohádek a dítko, které pohádku vypráví, bylo nejen talentovaným recitátorem, ale, na rozdíl od dnešních nejen dětských herců, což už je úplná tragédie, mluvilo čistě, bez šišlání, rotacismu, sykavek, při nichž má člověk chuť chopit se kyje. Snad jen to, že ostrované pohrdli lidským životem a piráta nakonec nechali jeho osudu, mi trochu vadilo. ()

ripo

všechny recenze uživatele

„Poklad" je velkým úspěchem na tvůrčí dráze režiséra Karla Zemana. Už proto, že v něm se vlastně po prvé obrací s výrazovými prostředky loutkového filmu, jimiž tak mistrně vládne, k těm, k nimž má loutkový film po pravdě nejblíže: totiž k dětem a to formou pro ně nejpřijatelnější — pohádkou, zpracovanou s takovou jemností a vnímavosti i citlivosti k duši malého člověka, že už předem nelze ani zapochyboval o její úspěšnosti. Zeman v tomto filmu sledoval velmi jednoduchou základní myšlenku: práce a ne bohatství a z něho plynoucí zahálčivost je s to přinést a taky jedině ona přináší člověku opravdové štěstí; jedině ona a ne honba za bohatstvím je smyslem a cílem lidského života. Není třeba podotýkat, že tato snadno pochopitelná a v podstatě tak jednoduchá myšlenka mohla lehce vést na scestí: ve snaze po dramatickém vyjádření této myšlenky lze totiž snadno uklouznout k šabloně. Tomuto nebezpečí však Zeman výborně odolal, což je opět svědectví o jeho vynikajícím umění tlumočit aktuální politické heslo vtipným, každému snadno přístupným, lidsky zajímavým příběhem, což tak skvěle prokázal už v prokoukovských agitkách. Příběh jeho loutkových hrdinů je zpracován s vynikajícím citem pro lyriku, v níž svěží, nenásilný, přímo delikátní humor hraje významnou roli. U všech těchto tří základních pilířů své práce — totiž jasného tlumočení myšlenky prostřednictvím jednoduchého děje, lyričnosti a vtipnosti, využil svých bohatých zkušeností z dosavadní tvorby. —- Také technicky v „Pokladu" Zeman uspěl a několika dobrými pokusy, jako na př. spojení prostředků loutkového a kresleného filmu nebo vůbec celé formální ladění filmu do dvojrozměrného prostoru, které bylo vynuceno právě touto kombinací loutkového a kresleného filmu. V tomto směru se mu velmi podařily zejména obtížné záběry pableskujícího moře. — „Poklad" jako celek je novým vynikajícím dílem našeho loutkového filmu i důkazem, že v Zemanovi máme jednoho z jeho velkých mistrů. Básnický komentář Františka Hrubína dodává „Pokladu" zvláštní podmanivý charakter. Filmový přehled 15/1953 ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Pokud bych měl hodnotit pouze vizuální projev, nenašel bych jediné chybičky. Krásným kulisám: domečkům, skalám, dominuje skvěle vytvořená vodní hladina. Loutky jsou osobité, a hlavně jsou úžasně rozanimované. Snímek budí dojem velikosti, a to kvůli "dalekým záběrům." Tím myslím scény, kde není animované pouze ohnisko scény, ale i nezaostřené loutky umístěné "hlouběji" v záběru. Díky těmto scénám působí toto dílo jako výpravný loutkový velkofilm. Co mi však kazí dojem, byla vypravěčka, která pronáší verše budovatelským hlasem, jaký známe z filmových týdeníků 50. let. Až jsem čekal, že uslyším o kolik set procent, že klesla produktivita práce, když se obyvatelé města dostali k pokladu. Navíc je snímek neúměrně dlouhý na to jak, málo se toho v něm děje. Když to srovnám se Sindibádem, kde se na nás sype jeden zvrat za druhým, tak je to skoro až nudné. ()

Němi 

všechny recenze uživatele

Hodnoceni vytvarne stranky by bylo tradicne vysoke, ale pribeh je pruhledna nuda. Navic znacne poplatna, o pracujich kteri diky pokladu zlenivi az vsichni div nepomrou hlady. Vse doprovazene sladoucce prehnanym "televizni tydenik" hlasem. Vedle takovych Pohadek tisice a jedne noci se navic Zeman nevytahl ani atmosferou nebo rezii. (Protrpeno) ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Ještě než se vizuální kouzelník Karel Zeman proslavil filmy jako "Vynález zkázy" nebo "Cesta do pravěku" natočil tuto loutkovou pohádku, která není tak originální ale pro děti určitě o dost poučnější než všechny novodobé animáky dohromady. ()

evapetra 

všechny recenze uživatele

Výtvarná stránka kouzelná, pěkné verše Františka Hrubína, jen ten hlas vypravěče či vypravěčky mi zněl tak nějak nepříjemně vlezle a za celou dobu jsem si na něj nezvykla. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Je mi tak trochu ľúto, že tento vizuálne ( a hudobne ) podmanivý snímok, zmení v polovičke výhybku a zmení sa z orientálnej rozprávky na dobovú agitku. Každopádne si myslím, aby som mu neuprel tú snahu, že dnes je to ale aktuálnejšia téma, ako vtedy. ( Takmer ) každý z dnešných mladistvých chce byť bankárom, právnikom, lekárom, manažérom či ITČkárom a väčšina dnešných mladých dievčat čaká práve na takýchto samcov, aby sa mohli od nich nechať vydržiavať, pričom poctivé ručné remeslo hynie. Ak svoje ambície naplnia, kto bude pracovať, prípadne pracovať na ich neproduktívne hlavy? Niečo podobné, je tu viditeľné. Ale to len tak na väčší okraj. Zeman je ( bol ) pán rozprávač a jeho stop-motion technika sa mi nikdy neomrzí. ()

Karlas 

všechny recenze uživatele

Zatím, co v naší zemi věšela a mučila bolševická hydra hrdiny českého národa, vznikaly v ateliérech tak hezké a morálně čisté filmy. Snad vzpomínky Karla Zemana na dálný Orient přispěly ke krásnému duchu tohoto animovaného dílka. ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Vizuálně propracovaná a originální, dějově však předvídatelná, trochu roztahaná podívaná, která však oproti ostatní dobové tvorbě má čím zaujmout i dnes. Hrubínovy verše mě tedy moc nechytily, nevím, jestli opravdu chtěl, aby působily tak naivně a neumětelsky, i když roztomilost se jim občas upřít nedá. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Hezky a vlastne i vzneseny namet, presto me pohadka nezaujala tak, jako ostatni animovane film Karla Zemana. Jinak posledni Zemanuv celovecerni film, ktery jsem zhledl. Jeho filmovy zaber, originalni skala nametu a jeste originalnejsi zpracovani z neho dela velkeho umelce. Ktery je u nas, mam pocit stale nedoceneny... ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Po loutkové stránce to bylo moc pěkně udělaný, obzvlášť na tu dobu. Já teda na pohádky moc nejsu, ale tohle byla taková trochu jiná pohádka. Ale stejně na pohádky nejsu. Já vím, že si to nezaslouží moc kritiky, protože to je národní skvost národního umělce, ale já nehodnotím podle skvostu, ale podle toho, jak moc jsem tím byl nadšenej. Jedno moje já říká: nebuď buran, vždyť to bylo hezký a loutkový a pomysli, kolik to muselo dát práce. Ale racionální já říká: práce to asi hodně dalo a chtělo to taky dost umění, ale ser na to, dyť to bylo pro děcka, v rýmech a ještě to smrdí mravokárným ponaučením... Njn, já to věděl hned od začátku, že jsem neměl koukat na pohádku. ()

gjjm 

všechny recenze uživatele

Omlouvám se, tohle jsem nepochopil. Podivný úvod s rybářem na suchu a melounářem, podivné pokračování, kde se ten rybář na suchu dostane pod hladinu mořskou, tam ho napadne žralok a zachrání pelikán. Později ještě podivnější scéna, kde na jakémsi ostrově pochoduje skupinka lidí... no a pak jsem se v tom ztratil definitivně. Nesympatický a příšerně infantilní výtvarný styl, prapodivná hudba a trochu zmatený sled scén. To, že jsem to nepochopil, je moje chyba, to, že se mi to nelíbilo, ne. ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Řemeslně vynikající loutkový film, který neponechává žádný detail jen tak bez povšimnutí (viz např. vlasy pod vodou...). Bohužel je až moc zaměřen na děti, takže dospělému divákovi zbývá sledovat vychytávky a detaily, protože naivita příběhu je "do nebe volající". Jediným skutečným záporem filmu je pro mě zvuková stránka. Hudba, ačkoliv jejím autorem je Zdeněk Liška (je to jeho druhý počin u filmu), je agresivní a nepříjemná, stejně, jako verše v podání protivného hlasu "vlaštovky". ()

Narciska 

všechny recenze uživatele

Pohádka s poučením, jak to k pohádkám patří. Dech bere umění animátorů, je to řemeslo, které ani pokrok nepředčí, a imaginace Zemanova nezná mezí... ()

inachisio 

všechny recenze uživatele

Krásná pohádka s úžasným poselstvím, žel vlivem věku už částmi dost pomalá a zdlouhavá. Kresby a animace byly trochu odbyté, však, jak by lépe mohla vypadat pohádka stará téměř sedmdesát let? Mám proto na ni lepší náhled a díky krásnému prostředí, milému vyprávění i příběhu a krásné hudbě, jež provází celý film, budu hledět na to, jaké krásné pocity ve mně vyvolala a zanechala. ()

Biopler 

všechny recenze uživatele

Príjemný Zeman a určite rozprávka, ktorú pustím svojim deťom. Za zmienku stojí mnoho vtipne a poučne napísaných rýmovačiek, škoda pátosu z komunizmu a z práce, ktorá buduje ľud ako to hlásali komouši. ()

NorseSword24 

všechny recenze uživatele

Nato že milujem stop-motion animáciu, tak mi príde že tu bola slabšia. Ale okrem toho skvelá výprava, dabing a scenár. To rýmovanie rozprávačov bolo super. Myšlienka tiež dobrá. ()

GIK 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně předvídatelná budovatelská pohádka, ve které všichni musí radostně pracovat, až z toho diváka pomalu bolí ruce. Jelikož loutkové film nejsou moje oblíbená parketa, vyhýbal jsem se jí několik let. Příběh se hlavně v první polovině vleče. Monotónní komentář. Ani jsem nepostřehl, že by ho mluvili dva vypravěči. Hrubínovy verše pěkné, ale nemusí osmkrát za sebou opakovat, že se nemají ničit vlaštovčí hnízda. ()

Reklama

Reklama