Reklama

Reklama

Dobrodružný příběh pěti úplně obyčejných kluků, kteří se tak trochu náhodou ocitnou v neobyčejné situaci. Na pražském Výstavišti kluci využijí příležitosti letu vzducholodí zdarma a vyráží vstříc senzační vzduchoplavecké cestě. Majitel vzducholodi ale překroutí celou situaci a vzniká poprask. Novináři se honí za senzací ukradené vzducholodi, vážení pánové se pohoršují nad dětskou zločinností a rodiče dětí je jen těžko brání před přísným soudem. Majitel vzducholodi Findeys chce využít její zmizení k propagaci své firmy a podvodu s falešným nehořlavým plynem. Nicméně nehořlavý plyn není úžasný vynález pouze pro létající steampunkové stroje. O jeho ukořistění se snaží také jedna vojenská mocnost, která vysílá podlého agenta s všemožnými vychytávkami, aby se zmocnil vzorce na nehořlavý plyn. Kluci chtějí obletět celý svět, ale vzducholoď havaruje na vzdáleném ostrově, kde na ně číhá nemalé nebezpečí. Díky pomoci kapitána Nema a odvážného novináře Ardana nakonec kluci všechny nástrahy překonají a vrátí se domů. Odvěký souboj nespoutaného mládí a přísného světa dospělých končí vítězně ve prospěch dětí. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (198)

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Bylo fajn sledovat své ratolesti, ač nevyhnutelně zasažené superhrdinskými "eposy", kterak se dokážou naladit i na čarovnou imaginaci páně Zemana a ponořit do neobyčejného dobrodružství pěti obyčejných kluků. Slyšel jsem jejich smích při lotrovinách Agenta 13 a viděl jejich zděšení při pádu jednoho z chlapců do propasti a úlevu, kterou pocítily, když ji bez úhony přečkal. Místo neporazitelných maskovanců tu stojí proti legračnímu zlu jen klukovská parta malých lotrů a je vám naprosto jasné, kdo zvítězí. Prostá hravost, s jakou Zeman vypráví svůj příběh, vyšperkovaný verneovskou poetikou, nezná mezí a já jsem rád, že jsem pro jednou svým potomkům vnutil kousek svého dětství. A ono to na ně, světe div se, fungovalo a už jen za to plný počet. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Proč jste nedali svého syna včas do polepšovny?" Jako malý jsem chtěl prožívat dobrodružství s pěti nezletilými kriminálníky. Snad jen trochu barevnější. Jako dospělého mě to až tak moc nebavilo, ale zase jsem si užíval motorku nesplňující emisní limity snad ani v Zimbabwe, skvělý obrat prokurátora u soudu, novináře píšící s fantazií, vesmírnou čtyřveslici s kanónem a hlavně Agenta 13. Ten byl fantastický, zejména jeho odposlouchávací zařízení by se skvěle vyjímala v muzeu špionáže. A o vizuálu snad ani nemusím psát, protože to je skutečný unikát. ()

Reklama

Kimon 

všechny recenze uživatele

Dobrodružný příběh několika chlapců, inspirovaný knihou J. Verna. Ten tajuplný a potemnělý příběh vyvolávající v duších dětí napětí a strach. Umně vytvořený film Karla Zemana ve mě tyto pocity vyvolával v dětství dokonale. Kolorování snímků má své kouzlo a tajemno je v nich obsaženo bezezbytku. Jistěže není vhodný pro ty nejmenší mrňata, ale již odrostlejší děti a mládež. ()

LeoH 

všechny recenze uživatele

Geniality Barona Prášila a Vynálezu zkázy už to nedosahuje, scenáristické pojetí (ve kterém přibylo didaktiky a ubylo poetiky), výtvarná stylizace, triky, herectví, humor a muzika o sebe místo dokonalého zaklapnutí tu a tam zadrhnou, ale při pohledu z klukovské perspektivy je to pořád strhující dobrodružství – ověřeno dnes pokusem na jedenáctiletém exempláři, který na to koukal se stejnýma očima navrch hlavy jako kdysi v pravěku jeho předkové. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Karel Zeman dokázal geniálním způsobem vytvářet dobovou atmosféru v dané době na daném místě. To jeho prolínání animační činnosti s hraným filmem v určitém stylu, který je typický pro vyobrazovanou dobu, dělá z jeho filmů jedinečný zážitek. Je to pohlazení, je to oslavná óda, je to odraz slunečního svitu na hřbetní ploutvi rozdováděného delfína na hřebeni mořské vlny. Jules Verne se pro Karla Zemana stal opět jednou výchozím bodem. Do něj vložil svojí hravost, leckdy až příjemně ztřeštěnou. A myšlenku o přirozeném darebáctví malých kluků. A osobní protiválečný postoj. Jeho obrazy jsou poskládané do nejmenšího detailu z jednotlivých částí v uhrančivý a celistvý svět života a dobrodružství. Každý záběr žije svým vlastním vznešeným životem a vypráví svůj příběh o strachu, o touze, o naději, o vzrušení, o překážce, o vytrvalosti, o neohroženosti, o vzdoru, o ochotě, o tepu života. Secese ve slovech, secese v obrazech, secese v gestech, secese spolknutá nenažraným žralokem, secese zachráněná posledním členem z posádky Nautilu. Hlavní součástkou filmu je pětice kluků: Petr (Jan Malát) a Pavel (Josef Stráník) Málkovi, Martin Král (Jan Čížek), Tomáš Dufek (Hanuš Bor) a malý Jakoubek Kůrka (Michal Pospíšil). Ti se vzepřou falši dospělých, aby prožili největší a nejkrásnější dobrodružství svého života. A kdo by jim zdravě nezáviděl! Důležitou postavou je duchaplný a vytrvalý novinář Ardan (Stanislav Šimek s hlasem Jana Třísky), který jde neohroženě za svým cílem. Nejkouzelnější postavou je tajný agent číslo třináct (skvělý Karel Effa, občas též Stanislav Remunda), muž se zásobou technických pomocníků, tajným posláním a nezdolnou vůlí při plnění úkolu jakýmkoli způsobem. Z dalších rolí: mladá a statečná pianistka Katka (Jitka Zelenohorská), prohnaný majitel vzducholodě Findejs (skvělý Čestmír Řanda st.), jeho půvabná sekretářka Renata (Jana Sedlmajerová), Katčin bohatý otec Tenfield (Rudolf Deyl ml.), Martinova matka zpěvačka (Věra Macků), otec Petra a Pavla a cirkusák Málek (Jaroslav Mareš), Jakoubkova rázná babička (Marie Brožová), Tomášův otec a přísný prokurátor Dufek (Miloslav Holub), jeho vylekaná manželka (Eva Kubešová), neohrožený kapitán přepadené lodě (Josef Větrovec), starý šéfredaktor a Ardanův nadřízený (Václav Trégl), laskavý kapitán Nemo (Václav Švec s hlasem Zdeňka Štěpánka), tlupa banditů (Josef Haukvic st., Jan Teplý st., Josef Hlinomaz, či Miloš Nesvadba), a zástupci všehoschopné a nenasytné vojenské elity (Eduard Kohout, Zdeněk Dítě, či Miroslav Homola). Karel Zeman a jeho dílo patří k nejlepším inspiracím, které se nám může dostat, k našim vlastním jednotlivým i společným životům. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (11)

  • Ulici, na ktorej sídli redakcia časopisu Světozor, na dolnom konci dominuje veľká bránová veža s orlojom. Táto veža stojí v rumunskom meste Sighișoara, rodisku Vlada Țepeșa - Drakuly. Vo filme sa objaví minimálne 2-krát. (Jarek678)
  • V titulkoch filmu je chybne uvedené meno Jan Bor, v skutočnosti sa herec volá Hanuš Bor (Tomáš). (Raccoon.city)
  • Dobrodružstvo piatich pražských chlapcov malo byť pôvodne prvou časťou nerealizovaného päťzložkového cyklu filmov pre mládež, ktorý mal niesť názov "Tajuplný svet Julesa Verna". (Raccoon.city)

Související novinky

Festival Malé oči zve na Mijazakiho i Zemana

Festival Malé oči zve na Mijazakiho i Zemana

06.11.2023

V sobotu 11. listopadu začne 10. ročník festivalu Malé oči. Malí diváci a jejich rodiče se mohou o víkendu vydat na podivuhodná dobrodružství v pražských kinech Aero a Bio Oko. Během listopadu a… (více)

Reklama

Reklama