Reklama

Reklama

Vynález zkázy

  • angličtina The Deadly Invention (více)
Trailer

Obsahy(1)

Geniální vynálezce, profesor Roch, je na pokraji objevu látky, která může ve špatných rukou zničit svět. A právě takové ruce má hrabě Artigas, tajemný a temný dobrodruh, který ve své ponorce brázdí světová moře, potápí lodi a bohatství, kterého se tak zmocní, je mu nástrojem k ovládnutí světa. Artigas unese profesora Rocha ze sanatoria a nutí ho, aby v jeho sídle v kráteru sopky Back Cup vynález dokončil. Shodou okolností Artigas unese i profesorova asistenta, inženýra Harta, který je i vypravěčem příběhu, a který se všemožně pokouší profesora osvobodit a zamezit zkáze. Hart nakonec vyšle jícnem sopky balón s poselstvím k lidstvu, jež se díky tomu spojí a jehož válečné flotily v hodině dvanácté zkáze zamezí. (AČFK)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (406)

Falko 

všechny recenze uživatele

Ani neviem preco, ale tento film siel tiez cele roky mimo mna a dnes uz samozrejme ten zazitok nie je taky, aky by bol v obdobi, ked som mal 10 rokov, ale musim pochvalit Karla Zemana za obrovsku namahu pri tak malych financnych prostriedkoch a moznosti, ake vtedy mal. Pribeh je stale zaujimavy a nie je nudny, takze som bol spokojny... 24.03.2010 ______ Arnošt Navrátil - (Profesor Roch) +++ Lubor Tokoš - (Šimon Hart) +++ František Šlégr - (Kapitán pirátů) +++ Miroslav Holub - (Artigas) +++ Václav Kyzlink - (Inženýr Serke) +++ Jana Zatloukalová - (Jana) +++ Otto Šimánek - (Muž ve vlaku) +++ Hudba: Zdeněk Liška +++ ()

swed 

všechny recenze uživatele

Trikově přelomový film? To ano. Ale triky jsou asi to jediné, čím je Vynález zkázy vyjímečný. Přiznám se, že kombinace herců a animovaného prostředí, na mě dobrý dojem nedělá. Přece jen se jedná o seriózně pojatý dobrodružný film, ve kterém kreslené kulisy jen těžko dokážou vyvolat nějaký silný dojem a o atmosféře ani nemluvě. Pokud by se vyprávění neslo v odlehčeném duchu, pak by i tyto dekorace působily jinak (než jako pěst na oko) a měly by i smysl. Dalším zklamáním byl pro mě celý příběh, který je pouhým slepencem epizod a postrádá jednotnost a zajímavost. Nejsem velký fanoušek Karla Zemana, ale například jeho animované filmy mám rád. Od Vynálezu zkázy jsem mnoho neočekával a udělal jsem dobře. 6/10 ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Najlepšie spojenie animácie a živého herectva, najlepší žánrový československý film, najlepšia adaptácia Verneoviek a najlepší film Karla Zemana. Lepšie, ako vysokorozpočtová americká vereneovská adaptácia 20 000 míl pod morom. Porovnávať podmienky ich tvorcov je úplne zbytočné. Filmy Karla Zemana vyšli na dvd aj v Japonsku, u nás myslím ešte vôbec. Môj najobľúbenejší Zeman a určite aj najobľúbenejší tuzemský film 50tych rokov. Minimálne. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Mélièsa som v tom hneď poznal, pretože som videl množstvo jeho filmov, taktiež Verneho som v tom poznal asi ako každý divák, proste spôsob stvárnenia je umenie, to bez pochýb. Dej už je u mňa opäť problém, lebo príbeh ma nezaujal, postavy neboli výrazné pre mňa, scénky okrem pozadia tiež nemali zväčša čaro a tak už u svojho druhého Zemanovho filmu nedokážem napísať, že by som bol uchvátený, obišlo ma to bez nejakej silnejšej odozvy, či zážitku. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Opakovaně jsem se o různých českých sci-fi filmech dočítal, že jde o největší dílo naší kinematografie všech dob atd., atd. Skutečnost je složitější i jednodušší. Srovnatelných vrcholů má naše národní kinematografie několik. Určitě mezi nimi nemohou chybět zemanovská zfilmování verneovských próz. Nápaditost obsahu se zde snoubí s objevností formy, založené na originálním prolnutí animovaného a hraného filmu; takto docilované efekty dalekosáhle přesáhly možnosti doby a svými výsledky a úrovní budou určitě oslovovat i budoucí generace počínajícího století. Za další Zemanovo plus pokládám i záměrné využívání dobových ilustrací k prvovydáním Verneových spisů. Přimísí-li se k tomu český odstup a úsměvná ironie smíšená s chápavým nadhledem a porozuměním, vzniká dílo, kterým by asi nepohrdl ani starý pán z Amiensu, kdyby vstal z hrobu. Vstávat ovšem ve Vernově případě nutno není; mnohem spíše vyjádříme úctu a připravenost zhlížet a kochat se, zůstaneme-li sedět. Sedět v tomto případě znamená ctít a vážit si. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (25)

  • V čase kolem 01:03:00 vylézá Šimon Hart (Lubor Tokoš) z vody a je celý mokrý. Vzápětí šplhá po potrubí na hrad, ale jeho oblečení i vlasy jsou zcela suché. (blondak16)
  • Na začátku filmu jsou záběry na knihy – verneovky. Na obálkách knih je několikrát zkomoleno křestní jméno Julese Vernea na Julius. (blondak16)

Související novinky

5. ročník festivalu Future Gate

5. ročník festivalu Future Gate

07.02.2018

Pátý ročník festivalu science fiction filmů zavítá do pěti měst. Jako každý rok představí časem prověřené klasiky i filmové novinky, a nově i dokumenty, workshopy, velkolepý koncert nebo diskuse se… (více)

Reklama

Reklama