Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pečlivý a energický Chuck Noland je zaměstnán u známé společnosti FedEx, která rozváží poštu po celém světě. Díky tomu žije velmi rychle. Jeden den je v Rusku, vzápětí pár hodin stráví ve Francii. Pro samý spěch si vlastně ani nedokáže užívat života. Práce Chucka okrádá o tolik času, že si se svojí důvěrnou přítelkyní Kelly dokonce předává vánoční dárky v autě na letišti. Když za několik hodin opět letí z Ruska zpět do Ameriky, letadlo FedExu s piloty a Chuckem nečekaně havaruje. Katastrofu a pád do moře přežije pouze Chuck, kterému se s malým člunem podaří dostat na neznámý ostrůvek. Po prvním šoku začíná po vzoru Robinsona Crusoa na stromě odškrtávat dny, při životě ho drží láska ke Kelly a naděje, že ho v krátké době někdo objeví… Dobrodružně laděný příběh o nezdolné lidské vůli nevzdávat se a bojovat o svůj život a své sny – natočil úspěšný hollywoodský režisér Robert Zemeckis (Návrat do budoucnosti I-III, Forrest Gump, Pod povrchem). Přípravy na filmový projekt začaly už někdy v roce 1998, kdy Tom Hanks o napsání scénáře k tomuto projektu požádal Williama Broylese Jr. (scenáristu Apolla 13 a Forresta Gumpa). Při jeho filmové realizaci pak musel podstoupit drastickou dietu a v průběhu přerušeného natáčení, za několik měsíců zhubnul o dvacet kilo. Tím působivěji pak předvedl proměnu z výkonného workoholika na polodivokého trosečníka se sklony k šílenství. S jeho skvělým hereckým výkonem film stojí i padá. Za ztvárnění Chucka byl Tom Hanks v roce 2000 oceněn Cenou kruhu newyorských filmových kritiků (nejlepší herec) a Zlatým glóbem (nejlepší herec v dramatu). Úlohu jeho přítelkyně Kelly Frearsové vytvořila Helen Huntová (Dr. T a jeho ženy, Lepší už to nebude, Po čem ženy touží). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (969)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý tak trochu dopláca na svoje očakávania-od tvorcov Forresta Gumpa. Hanksova one-man show ale určite nie je tak zaujímavá ako minule a v podstate sa jedná iba o nadpriemerný dobrodružný film s nijak výraznou réžiou. Treba ale uznať Hanksovi, že sa na film skvele fyzicky pripravil, niekde som s ním videl rozhovor a hovoril, že musel výrazne kvôli úlohe v krátkom čase schudnúť. Televíznym evergreenom sa pre mňa Stroskotanec nikdy nestal. Vo filme je pre mňa najzaujímavejším motívom čas. Záver (od scény v daždi) je trochu doslovný, čo je škoda a mám pocit, že to bol viac zámer štúdia, ako Zemeckisa. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Tom Hanks je velký herec a není pro něj překážkou utáhnout celý film naprosto sám. V případě Trosečníka takřka beze slov. Celý ostrůvek je nádherný a Wilson je velmi sympatický míč. Robert Zemeckis umí. Alan Silvestri umí. Tom Hanks taky umí. Takže ono to být špatné snad ani nemohlo. Ostrovní část je úžasná. K tomu netřeba nic dodávat. Letadlová část je docela v pohodě. Vázne snad pouze začátek a konec. Nuda prakticky žádná. Nevidím důvod proč nedát slabší 4*. ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Je to zvláštní. Trosečník zdánlivě obsahuje všechno, co ho předurčuje k triumfálnímu úspěchu, tedy atraktivní námět, výborné herecké obsazení, velké režisérské jméno, slušný scénář, přiměřeně velký rozpočet a tak bych mohl pokračovat. Přesto to ve výsledku nějak skřípe, cítím určitou nenaplněnost očekávání a čtvrtou hvězdičku se mi dát nechce, jakkoliv je ten film znevýhodněný faktem, že jsem ho viděl v televizi. Na velkém plátně bych se možná přece jen ke čtvrté hvězdičce přiklonil. Přemýšlel jsem, co mi tam přebývá nebo schází, je to částečně určitou melodramatičností, ale pořád jsem nebyl schopný definovat jádro problému. Až mi zrak sklouzl na komentář Marigolda, který přesně popsal to, na co mi scházela slova. Takže tentokrát doporučím hledat myšlenku někde jinde - přesně, jak to Marigold napsal, Trosečník je příliš doslovný, zbytečně rozmáchlý, patetický a přeplácaný. Při vší snaze nestrhne, byť Hanks ze sebe vydává maximum. Celkový dojem: 65 %. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Když nad tím tak přemýšlím, říkám si, co by asi dělal Bear Grylls na místě Toma Hankse. No jistě, pořád by říkal do kamery, co všechno zrovna dělá nebo jak to chutná. Ale to nemyslím. Pravdou zůstává, že si Tom Hanks počínal na ostrově prapodivně, ale to nic nemění na skutečnosti, že film krásně kontrastuje život v osamocení a život ve světle reflektorů. Akorát dodnes nechápu, proč si mlátil bruslí do bolavého zubu. To bych radši skočil z útesu... nebo se vrátil do Ameriky - to je stejná bolest. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Skvělý herecký monolog Toma Hankse, který jen potvrdil, že je opravdu dobrý herec, jenž umí hrát a pro svou roli i lecco obětovat. Celý film Tomovi jeho emoce věříte. Celý film nepochybujete o tom, že je to člověk na opuštěném ostrově. Bohužel to maličko vyzní do ztracena, ale to nevadí... čtyři hvězdy to dá. ()

Galerie (72)

Zajímavosti (65)

  • ŠPZ auta Chucka Nolanda (Tom Hanks) je "KAZ 2AY". (Raccoon.city)
  • Chuck Noland (Tom Hanks) na ostrove nájde v jednej zo zásielok FedExu korčule na ľad. Ide o profesionálne korčule značky Riedell, konkrétne model 3030 Aria, ktoré používajú aj majstri sveta v krasokorčuľovaní. Ich cena je vyše 700 dolárov. (Raccoon.city)
  • Pieseň, ktorú spieva Chuck (Tom Hanks) po úspešnom založení ohňa, je "Light My Fire" od The Doors. (Raccoon.city)

Související novinky

Sam Raimi se vrací k hororu

Sam Raimi se vrací k hororu

21.10.2019

Režisér Sam Raimi (Armáda temnot, Lesní duch) se po desíti letech vrátí k žánru, který ho kdysi proslavil. Kultovní režisér chystá zatím nepojmenovaný horor, který by měl být kombinací Misery… (více)

Očekávaná filmová událost – Rodinný film

Očekávaná filmová událost – Rodinný film

13.02.2016

Drama vypráví o manželích (Vanda Hybnerová a Karel Roden), kteří se vydávají na vysněnou plavbu do Karibiku a doma zanechají dvě nedospělé děti (Jenovéfa Boková a Daniel Kadlec). Nepřítomnost rodičů… (více)

Reklama tisíckrát jinak

Reklama tisíckrát jinak

07.07.2006

Product placement znáte všichni, a nejvíce z našich filmů, kde se autorům prostě nějak nedaří jej přirozeně zakomponovat do děje. Ovšem v amerických filmech, jako i v některých jiných ohledech,… (více)

Reklama

Reklama