Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V začátcích slovenské kinematografie vypomáhali na režisérských postech čeští tvůrci - v případě Čertovy steny to byl Václav Wassermann. Vznikla nenáročná komedie o tom, jak se v rámci zimních radovánek pokoušejí jedno děvče získat hned dva nápadníci. Konvenčně vyprávěný příběh se opírá o předvídatelné zápletky, vypomáhá si podmanivými záběry zasněžených hor a navíc přidává motiv znárodnění, kterým přitakavá čerstvě nastoleným politickým změnám. Jenže ani to nepomohlo a tehdejší kritika film odsoudila jako pokleslou zábavu předválečného ražení. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (9)

Flego 

všechny recenze uživatele

Komédia nikdy nepatrila v slovenskej kinematografii k silným žánrom a dokazuje to i tu. Navzdory skúsenému hercovi a neskúsenému režisérovi Wassermanovi a ostatným tvorcom je príbeh dramaturgicky nezvládnutý, žánrová nevyrovnanosť, kde prvá polovica je skôr komédiou a druhá nepodarenou drámou, ale hlavne nepatričnou sa stala absolútne zbytočná scéna s pečiatkami "národný podnik" a poslednou dvojzmyselnou scénou s lúčením sa so "starým životom", ktoré zásadným spôsobom naznačili divákovi, že sa menil režim. Určite by som vyzdvihol postavu Františka Zvaríka, ktorá mu sedela ako uliata. ()

tonho 

všechny recenze uživatele

Film uvádzaný ako slovenská lyžiarska komédia nakrútil český režisér Václav Wasserman podľa scenára, na ktorom spolupracovali Ivan Bukovčan s Ondrišom Jariabkom. Ide skôr o pokus o komédiu, o žáner, v ktorom Slováci nikdy neboli veľmi úspešní. Humor, ktorý sa vyskytuje vo filme zostarol, naopak, niektoré momenty sú dnes síce vtipné, ale nechcene, nebol to zámer tvorcov. V niektorých momentoch mi film pripomínal prvorepublikové filmy. Film vznikol v roku 1948, v roku, keď sa v Československu uskutočnil štátny prevrat, takže do filmu sa dostalo aj trochu ideológie, konkrétne motív znárodnenia. Vo filme nechýba polopatistické morálne ponaučenie na tému: pevná vôľa všetko zdolá. ()

Reklama

Prubner 

všechny recenze uživatele

Je to jeden z prvních slovenských filmů a ta nezkušenost tvůrců je na tom sakra znát. REžie se sice ujal Wasserman, ale ten byl asi celou dobu naložený v lihu. Scénář exponuje několik důležitých postav, ale některé brzy po začátku opustí (Pántik) a sejdeme se s nimi až v závěru. Humoru je tu pramálo, herci jsou ochotnicky teatrální. Zkrátka: když nejlepší výkon ve filmu odvádí pes (chatařův vlčák), je tu něco špatně. ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Já nejsem hudebně vzdělán, ale to, co hrát Petr na klavír to byl děs. Ovšem jinak se u této komedie zabavit dalo, ačkoli jsme v tom měl chvíli guláš. Místy jsem totiž nerozuměl tomu, co herci mluví. Ne, že bych neuměl Slovensky, ale vinou kopie. Ovšem za to tehdejší tvůrci filmu nemohou, nelze to tedy brát v potaz. Ať je to, jak je to, dávám čtyřicítku s tím, že pokud bude velká nouze, dá se na to podívat znova. ()

ujec 

všechny recenze uživatele

Film bol natáčaný vo Vysokých Tatrách - v Lomnickom sedle, Francúzskej mulde, Skalnatom plese, Solisku, Štrbskom Plese, Mlynickej doline. Pre vtedajších slovenských hercov to bol filmový debut / Zvarík, Pántik, Ťapák, Dibarbora/ a nehrali vôbec zle. V lyžiarskych scénach ich dublovali členovia čs. olympijského družstva bežcov, skokanov i zjazdárov. Jednu z úloh hral i pes, ktorý patrí neodmysliteľne k osadenstvu vysokohorských chát i hôr. Filmu možno vyčítať niektoré veci, ale ja si ho rád pozriem znova pre scenérie Tatier vtedajšej doby i pre dobové lyžiarske umenie. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (18)

  • Dielo sa hlási k plickovskej tradícii, no v realite z nej preberá iba vonkajšiu výtvarnú štylizáciu. (Biopler)
  • Vo filme môžeme počuť spievať Saleziánsky detský zbor z Bratislavy. (Zdroj: skcinema.sk) (Raccoon.city)
  • Film mal realizačné ťažkosti a vo výsledku je skôr svedectvom nenaplnených tvorivých ambícií. (Biopler)

Reklama

Reklama