Reklama

Reklama

Hitler - ein Film aus Deutschland

  • Francie Hitler, un film d'Allemagne (více)
všechny plakáty

Recenze (4)

Dionysos 

všechny recenze uživatele

Velkolepá experimentální opera o faktech, umělecká kronika snů a nočních můr jednoho národa i jedné Evropy; filmové studio jako theatrum historiae, v jehož kulisách ožívá imaginárno německého národa i představy režiséra a tvůrce scénáře o tom, jak chápat dobu, minulou i tu svou. Protože film je kontroverzní hlavně tím, že ukazuje vinu všech na vzniku postavy Adolfa Hitlera, postavy spíše z tragické megalomanské opery než z pravých dějin - postava zdvihající se z hrobu Richarda Wagnera byla napsána do scénáře celou evropskou civilizací. Z iracionalismu romantismu, z fantasmat nacionalismu, ze smrti císařů a boha, z touhy buržoazie po jistotě a slávě a dělníků po hlase skrze proroka lepších zítřků, z panství ekonomiky plodící bezduché masy, které neodolaly vábení posvátna, rasy, velikosti, pospolitosti. A jak Syberberg ukazuje, i poválečná doba plodí fascinaci oním titánem, který uprostřed Disneylandu (v nějž se proměnila Evropa po smrti všech tradičních transcendentních hodnot, jejichž smrt Hitler tolik uspíšil) platí za skvělý zdroj příjmů nových mas (celkově mi dílo přišlo silně Arendtovské s jejím "Původem totalitarismu"). Můžeme souhlasit či ne, i tak je dílo velmi podnětné. /// Syberberg používá množství technik a žánrů, od filozofické reflexe přes faktografickou rekonstrukci historických událostí a zejména Hitlerovy osobnosti, od intelektuální abstrakce po básnický vhled, od nostalgické balady po ironickou satiru. Kulisy a pozadí se zadní projekcí zhmotňující pocity a myšlenky, sny a fantasmata a tím nejlépe zpředmětňující zemřelou epochu, která do sebe nechala otisknout fantasma zneuznaného malíře, čtenáře Karla Maye a milovníka Wagnera. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Ani Ježíši Nazaretskému, ani Buddhovi, ani Johnu Lennonovi nevěnovala vizuální média, verbální, ani smíšená, ani zlomek času, který věnovala, věnuje a bezpochyby bude věnovat mediálnímu mágu, Adolfu Hitlerovi, který v této oblasti získal skutečnou nesmrtelnost. Místo abychom ho odsoudili k věčnému zapomění, jsme jím tak očarováni, že si nedovedeme představit ani jeho virtuální smrt. Neustále ho vyzýváme, aby se zjevil, aby odhlalil něco, co ještě nevíme. Nikdy nebylo na zemi člověka, kterého bychom měli tak zmapovaného jako jeho, ale posedlost, s jakou jsme mu propadli, nebude mít nikdy konce. Hans-Jürgen Syberberg tu vytvořil fresku, která by mohla nahradit všechny ostatní hitleroviny, ale... ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Syberbergův Hitler se snaží být vším, je to jiný stupeň toho, co jsme kdy viděli ve filmu. Monumentální, ikonoklastický esej, brechtovský do extrému nás žádá o druh pozornosti, zve nás k přemýšlení a opakovanému zhlédnutí. Film náleží do kategorie vznešených mistrovských děl....."Když posloucháme Wagnera, zkazí nám toleranci pro jiné" ...(Syberbergs.de uvádí dlouhý článek Susan Sontagové o filmu. Viz IMDb) ()

Reklama

Reklama