Reklama

Reklama

Pět dní jednoho léta

  • USA Five Days One Summer (více)
Trailer

Obsahy(1)

Držitel čtyř Oscarů, režisér Fred Zinneman, a Sean Connery, to jsou dvě hlavní hvězdy dramatu natočeného v roce 1982 v exteriérech švýcarských Alp. Právě sem přijíždí v roce 1932 na dovolenou skotský doktor ve středním věku, Douglas Meredith. Společnost mu dělá půvabná Kate, kterou všude představuje jako svoji manželku. Jenže díky vzpomínkám, které se v horské chatě derou na povrch, postupně vyplývá pravda. Tihle dva se znají už dlouho, možná příliš dlouho, ale oddáni nikdy nebyli. Přesto Kate Douglase celým srdcem miluje. Tedy alespoň si to myslí. Potíž je však v tom, že ona je jeho neteř a on její strýc. A jejich cesty následujících pět letních dní rozhodně nepovedou společným směrem… (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (22)

Radyo 

všechny recenze uživatele

Film si sice nekladl žádné velké cíle, přesto ve mně vyvolal spoustu emocí (vesměs pozitivních). Nevhodný vztah strýce a neteře je zde vyobrazen na pozadí jejich pětidenního pobytu v horské chatě v Alpách. Od počáteční vášně, přes menší krizi, až k zaujetí neteře jiným mužem. Fred Zinneman byl opravdu velký režisér a dokázal zdánlivě banální příběh prostoupit spoustou citů i dramatiky. Povedlo se mu to velmi dobře. ()

r007 

všechny recenze uživatele

Hodně zvláštní film, který mne napoprvé moc neoslovil. Až po letech jsem objevila jeho zvláštní kouzlo, smutek  a beznaděj  hlavní hrdinky na pozadí nádherných hor.  Mistrovská režie si pohrává se scénami beze slov a  Betsy je kouzelná v každém okamžiku ...svou  posedlostí, vášní, pochybami a nakonec smutkem. Sean je ve velmi nezvyklé roli. Jeho dialogy i scény beze slov jsou tak nabité dusnou atmosférou, že by se dala krájet. Oba hrdinové jsou ve svých rolích uvěřitelní a příběh ožívá díky nim. I když Sean  občas spíš  připomíná policajta z Neúplatných než doktora,  má můj obdiv, že vůbec tu roli s tak divným scénářem vzal. Možná to byla součást jeho plánu zbavit se nadobro nálepky  Bond, ale po neúspěchu tohoto filmu v kinech se k němu rád vrátil. ()

Reklama

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Velmi neobjektivně hodnotím film o netolerovaném romantickém vztahu staršího pána s mladou dívkou. Connery se v tomto filmu usmívá více a častěji, než ve všech svých ostatních filmech dohromady. A vážně mu to moc sluší. Pánové zase mohou spočinout okem na Betsy Brantley, případně na skalních masivech. ()

Bobšule 

všechny recenze uživatele

Tenhle film má momenty, jejichž přesnost si mnoho lidí možná asi ani neuvědomí. Dosti klíčový je ten, kdy se Douglas v dobré míře rozjaří a začne se chovat jako mladík. Ovšem jako mladík před x lety. Kdy takové chování bylo v normě. U mladíků. Jenomže ona je krapet jiná doba a především, on už jaksi mladík není. Navíc, nikdo od něj takové rozjaření nečeká a Kate ho ani vidět nechce. Nastává trapno. Na jedné straně trapno plné zhrození se, na druhé straně trapno ukřivděné. Obojí oprávněné a obojí nepřekonatelné a do budoucna už jenom destruující. Co se stalo, nemůže se odstát. Kate nikdy nechtěla vidět rozjařeného odvázané staříka. To, co na Douglasovi milovala, byl ten seriózní chlap, ke kterému mohla vzhlížet. Né trapák, za kterého se bude stydět před cizími lidmi. A naopak Douglas tím, že se s Kate a před Kate odvázal, měl pocit, že se tím více sbližují, že se jí více otevírá. Její reakce ho proto do morku kostí zraňuje. Katastrofa musí nutně přijít. ()

lucijelucije 

všechny recenze uživatele

Na tenhle film jsem byla hodně zvědavá, ale musím přiznat, že přišlo mírné zklamání. Už od začátku víte hlavní pointu filmu, a pak se vesměs stále díváte na lidský trojúhelník, v němž účastníci stále lezou po horách a při čemž se nezapomínají myšlenkovitě vracet do minulosti. No určitě bych neřekla, že si tenhle snímek zaslouží víc, než průměrné hodnocení. ()

Galerie (36)

Reklama

Reklama