Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

První filmová role Marlona Branda v dramatu, pojednávajícím o vojenských veteránech, z nichž válka učinila paraplegiky. Brandův emocionálně plně prožitý herecký výkon definitivně potvrdil přijetí civilního realismu americkou poválečnou kinematografií. (oficiální text distributora)

Recenze (8)

Faidra 

všechny recenze uživatele

Bojovali za svou zem tělem i duší. Těla jsou nenapravitelně zmrzačena a duše na tom nejsou o mnoho lépe. Jejich země se o ně postará, jenže oni nechtějí péči, chtějí svůj život. Nevím, jestli mám nad tím, jak je tenhle film stále bolestně aktuální, pochvalně pokyvovat nebo svěsit hlavu. Rozhodně ale nebudu věšet hlavu nad výkonem Marlona Branda v jeho filmovém debutu, nad ním mi spadla pouze čelist. A zapálení trekkies si mohou ve vedlejší roli užít DeForesta "McCoye" Kelleyho. ()

Mol 

všechny recenze uživatele

Tak za prvé: koukám, že už v roce 50 měli auta pro vozíčkáře. Za druhé: fascinuje mě v jedné scéně ta namalovaná chodba aby vypadala až skoro nekonečně a za třetí: mno vono vlastně bylo normální, že v té době ve scénách na sebe nenavazoval střih. Marlon Brando ovšem excelentní výkon a všichni ostatní tak též. Spokojen s flaškou Tequily a originálním zvukem. ()

Reklama

Flego 

všechny recenze uživatele

Marlon Brando sa svojim debutom okamžite dostal na filmové výslnie, postava paralyzovaného Kena poskytla veľký priestor na herectvo, ktoré dokonale využil. Snímok z produkcie Stanleyho Kramera je veľmi osobný a v podstate komorný. Rozpráva o mužoch, vojakoch, ktorí sa po zranení vo vojne snažia nájsť novú cestu. ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Tak šel čas odmítané lítosti. Válka zraňuje, přítomnost bližního uzdravuje. Bojovnost bez zbraní, bojovnost v linii k záruce sebekontroly. Průvod naléhavosti, vně družiny samotného vnitřního sebezapření. Neporažen. Nepodávej se, dokud mysl tvá, nesevřena jest. Jako bájný Fénix z popela "vstal" ze stínu svého handicapu. Duše jako dočasný rukojmí fyzické paralýzy. Neztrať, neopomni a hleď na duši hrdiny. Druhý dech všedních dnů bije v lazaretu marodů těla. Vzepři se trýznivému a chladnému loži, jež stálo ti v cestě vědomé. Ochrnuté fyzično jako hlavní sok nezničitelné síly a neztuhlé vůle. Ve skromnosti citlivých míst, zakřiknutosti, postupně zotavuje svou mysl, v rozběhu situace nastalé. Lektvar živé vody prolévá se tůní útrob rváče se stavem osudovým. Právo postavit se čelem hmatatelné svobodě. Sám velký Marlon, jemuž se vzdálila „půda pod nohama," svírá herecké palety, propouští jejich tok, hladí touhou, jak nalézt sám sebe, uchlácholit bolest v kolébajícím se korábu přítomnosti. "Přes obrazovku“ hledí, rehabilituje, mrká emocemi, otáčí listy v kalendáři, aby mohl zase "skákat přes kaluže." Pouze a jen hlavní hrdina touhy, večera jeden pro druhého, s vypětím všech sil, Marlon Brando. Svým elektrizujícím zápalem prozíravě znásobuje intelekt neporazitelného "běžce" nesvrženého charakteru, nekličkuje slovem, navzdory přirozeným slzám. Potlesk vestoje hereckému ponoru, dramatickému těžišti a rtům, na nichž ulpěly myšlenky působivého volání o vlastní smířlivost. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Debutom nikdy nedam vysoke hodnotenie, jednak preto ze sa dotycny reziser/herec len filmovo hlada a nema prakticky ziadne skusenosti. A debuty sa malokedy /ak vobec niekedy/ stali hned kultami. Marlon Brando tiez s tymto filmom len zacinal zbierat filmarske skusenosti a Teresa Wrightova /Shadow of a Doubt/ bola sice vyborna, ale film ma len priemerny pribeh, dialogy a Ganeshazial aj priemernu reziu. Vsimol som si, ze tuna hra aj Everett Sloane /Obcan Kane od Orsona Wellesa/. 60 % ()

Galerie (4)

Zajímavosti (3)

  • Marlon Brando se připravoval na roli v útulku válečných veteránů, kde se nechal vozit na kolečkovém křesle. (Seejey8)
  • Snímka sa dočkala i rozhlasovej adaptácie na rádiu Lux Theater, ktorá bola v premiére odvysielaná 17. decembra 1951. Svoju úlohu Ellen z filmu si v nej zopakovala Teresa Wright. (m.a.t.o.)
  • Vo filme si zahralo 49 mužov z nemocnice pre vojnových veteránov v Birminghame. (m.a.t.o.)

Reklama

Reklama