Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladý Ivan Miroshnikov absolvuje bez akéhokoľvek presvedčenia prijímacie skúšky na vysokú školu. Na veľké sklamanie jeho čerstvo rozvedenej matky na skúškach neuspeje. Prijíma teda s nezáujmom prácu kuriéra vo vydavateľstve časopisu „Otázky poznávania”. Vstúpi do bytu prvého klienta, významného profesora. Šokuje svojou priamosťou a bezprostrednosťou, čo prekvapí a nadchne aj dievča žijúce v profesorovej domácnosti. Obaja sa do seba zamilujú. Ivan začne rozvíjať svoj šarmu, aby robil radosť ľuďom okolo seba. Ale akokoľvek ľahké sa to zdá byť, vďaka jeho vlastnej hlúposti sa všetko končí zmätkom. Ivan nedokáže byť presvedčivý vo svojich skutočných pocitoch. Film vychádza z rovnomennej novely Karena Shakhnazarova. (IFF Bratislava)

(více)

Recenze (7)

Flego 

všechny recenze uživatele

Môj otec hovorieval, že sovietským psychologicko-spoločenským drámam nerozumie ani režisér, čo ich točí. V mnohých prípadoch mal pravdu, pri tomto filme určite ano. Príbeh mladých ľudí je tak úžasne sovietský, ako len môže byť. Jedna hviezdička je za iróniu, prostorekosť vyjadrovania a určitú snahu o atraktivitu života mladého človeka v socializme. ()

Ej Hlemýžď 

všechny recenze uživatele

V době svého vzniku byl ve své zemi tento film prezentovaný jako lyrická komedie dosti populární . Mně však nějak extra komediální nijak nepřipadal, jedná se o snímek, kde 18-19.letý kluk zápasí sám ze sebou v přístupu ke skutečnostem okolního světa a v pokusu navazovat vztah, . Pohybuje se v tom občas jako slon v porcelánu, v podstatě nic neobvyklého pro tento věk. Film nijak zvlášť nevybočuje v uchopení takových témat dospívání a chceme-li škatulkovat, pak by spadal spíše do těch romantických dramat. V hlavní roli Ivana je Fjodor Dunajevskij, který na MFF v Moskvě v r. 1986 (v čele poroty Robert de Niro) dostal cenu za nejlepší mužský výkon. ()

Reklama

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Velmi sovětský, velmi přestavbový, mírně zábavný rebel bez příčiny. 1) Film je postaven na konfliktu generačním (lehce rebelující Ivan versus otec jeho dívky Káti profesor Kuzněcov) a současně na protikladu sociálního prostředí (buranský Ivanův svět versus Kátino nabobské prostředí). I když snímek sám nijak nešokuje, ve své době vzbudil v SSSR značnou pozornost._____ 2) 17letý (!) naturščik Fjodor Dunajevskij (kurýr Ivan) hraje víceméně sebe sama. Je přesvědčivý, sovětsky ironický, milý a přitažlivý._____ Svou roli získal náhodou. Jeho spolužačka ze střední školy, představitelka Káti Anastasija Němoljajeva odnesla Fjodorovy fotky na Mosfilm. Vybrali ho z více než stovky uchazečů. K tomu herec uvádí: Решающую роль сыграло то, что мне посулили целых 140 рублей в месяц – большие деньги по тем временам. Rozhodující bylo, že mi dali 140 rublů za měsíc - tehdy velké peníze. Snímek natáčeli tři měsíce._____ 4) Mimochodem v popisu filmu Fjodorovo jméno zcela chybí (!)._____ 5) Podrobnosti uvádí ruská Wiki._____ 6) Fjodor sám žije dost barvitý život. Po menších rolích v dalších filmech se odstěhoval na dva roky do Izraele, pak se vrátil do Moskvy, později strávil 8 let v Itálii. Pak založil hudební skupinu Banda Dunaevsky. Zpíval (italsky)._____ 7) 34letý autor knižní předlohy a režisér Karen Šachnazarov to později dotáhl na ředitele Mosfilmu (od 1998). Je vášnivý podporovatel Putina s velmi svéráznými politickými názory. ()

StaryMech 

všechny recenze uživatele

Dospívání v zemi, kde zas jednou zítra už znamená včera. Dílo citlivé, zábavné a velmi hořké. Nevím najisto, s jakými pocity Šachnazarov točil závěrečný taneční dýchánek, ale mně bylo z té alternativy k sovětským ideálům a lžiideálům úzko. I když pořád lepší trávit život pilováním zbůhdarmých pohybů než sběrem jizev v boji za rozpínavou otčinu. Dobře obsazená titulní úloha (přirovnání k Holdenu Caulfieldovi mi připadlo výstižné). ()

Zajímavosti (3)

  • Konkurz na roli Káti se táhl, o film se ucházely i Olga Kabo, Marina Zudina či Oksana Fandera, ale nakonec to byla dcera kameramana Nemoljajeva, jež uchvátila Karena Šachnazarova. Ta si navíc do studií s sebou přivedla spolužáka, a to vyřešilo – i když to byla láska až na druhý pohled – dilema v konkurzu na hlavní roli Ivana. Tím doprovodem byl Fjodor Dunajevskij. (chamonix)
  • V létě 1986 se rozhodl navštívit studia Mosfilmu a podívat se na natáčení i 1. tajemník moskevského výboru KSSS Boris Jelcin. Naneštěstí tehdy už se celý štáb přesunul do exteriérů, a tak bylo kvůli němu natáčení přerušeno a jeden den kašírovali opět filmování ve studiu. (chamonix)

Reklama

Reklama