Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Temné vody jsou typickým příkladem gotické romance, která byla ve své době na vrcholu popularity. Film, na jehož scénáři se podíleli již tehdy věhlasní John Huston a Joan Harrison, používá divácky atraktivní žánrové podání, aby vyprávěl příběh o traumatu a jeho překonávání. Hlavní hrdinka Leslie (Merle Oberon) přežije útok německé ponorky na plně obsazenou loď. Při tragédii ovšem přijde o oba rodiče, což velmi těžce nese. Protože nemá kam jít, požádá o azyl u strýce a tety, které dlouhá léta neviděla. Jsou to ale skutečně její příbuzní, nebo se za ně pouze vydávají? Snímek se opírá o dobře vykreslenou atmosféru amerického Jihu – velkou roli hraje prostředí louisianských bažin a močálů, které může připomenout pozdější noiry zasazené do obdobné lokality jako Moonrise (1948), A Lady Without Passport (1950) nebo Blázni do zbraní (1950). (Noir Film Festival)

(více)

Recenze (6)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Nebýt Noir Film Festivalu a že mi projekce tohoto snímku v den mé návštěvy zrovna vyšla, nikdy bych se na tohle gotické béčko asi nepodíval. Ze začátku jsem se hodně potěšil, že jsou Temné vody stylově odlišné oproti klasickým americkým noirům 40. let, po vizuální stránce zde filmového fajnšmekra navíc čeká nejedna zdařilá a efektní scéna. Ale samotný žánrový příběh o traumatu a uvnitř se probuzejících fantomech hlavní hrdinky mě nechával ve zdejším provedení částečně chladným a až na jednu krátkou temnější scénu nějaký pocit strachu ve mě neprobouzel. Dost za to může i Merle Oberon, která mi v hlavní roli připadala podobně chladná a herecky málo přesvědčivá. Postavy mužských záporáků nebo doktora už naštěstí byly zahrané líp a efektněji, přestože ani u těch jsem neměl pocit čehosi více zapamatovatelného. Atmosféra s vizuálem, mj. během napínavého vyvrcholení v bažinách, naštěstí dokážou navodit jistý zážitkový dojem a k těm scénám, co se mi nejvíc líbily, bych přiřadil i „lidové“ hudební vystoupení, ale celek víc než na právem zapadlý průměr s několika silnými, ale vcelku nepostačujícími klady nevydá. [55%] [NOIR FILM FESTIVAL 2023 v Českém Šternberku] ()

erased 

všechny recenze uživatele

Dark Waters má své mouchy. Ale přes předvídatelný příběh, šíleně natahovaný závěr nebo zbytečné oddychové části mu nelze upřít zdařilé budování paranoidní atmosféry. Za vyzvednutí určitě stojí skvělý Elisha Cook a překvapila mě i Fay Bainter v roli Emily. Na svou dobu velmi zdařilý thriller. ()

Reklama

liquido26 

všechny recenze uživatele

Naštěstí si u filmů nevšímám takových věcí jako make-up Merle Oberonové, takže jsem se mohl soustředit i na příběh a ostatní postavy. Z nich je třeba vyzvednout především bizarní čtveřici obývající plantáž (obzvláště slizský Thomas Mitchell a divný Elisha Cook Jr.). Příběh mohl být trochu kratší a místy by neuškodil větší spád, ale mělo to dost dobrou temnou, místy až hororovou, atmosféru jižanských Bayou. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Kdo je priznivcem Merle Oberon, bude spokojen, jelikoz je tato pohledna herecka na obrazovce/platne temer v kazdem zaberu. Jinak celkem standardni story o tom, jak se zena po otresnem zazitku (nehoda ponorky v tomto pripade...) snazi dostat zpet do formy u pribuznych na venkove. Ti se ji vsak snazi zlikvidovat - majetek. Zachrani ji hodny doktor (Franchot Tone)...atd. ()

Topco 

všechny recenze uživatele

Ako sa vraví: aj priemerný noir, dobrý noir. Táto gotická vecička mala rozhodne na viac, najmä čo sa týka scenáru a postáv na priestore 90min (a to je pod scenárom podpísaný John Huston). Nie je to však vôbec márne a toto Bčko si zasluhuje pozornosť kvôli viacerým veciam: Elisha Cook v dobre divnej (ako inak) vedľajšej úlohe, atmosferické finále v bažinách a šikovná kamera s premyslenou mizanscénou. 3,5* ()

Galerie (14)

Reklama

Reklama