Reklama

Reklama

Matt Hunter, bývalý agent tajné služby, žije v ústraní své chaty v Everglades na Floridě. Jednoho dne ho vyhledá jeho bývalý kolega – zpravodajec – a chce po něm, aby se vrátil do akce. Tajná služba má totiž podezření, že se do USA vrátil bývalý ruský terorista Rostov. Matt však nabídku odmítne. Netuší ale, že sám Rostov, kterého při jedné z posledních akcí nechal Matt žít, má zlé sny, ve kterých se mu objevuje právě Matt. Rostov se rozhodne, že dřív, než spustí svůj nový tajný plán, zabije Matta. Rostov se svými lidmi přepadne Matta v jeho chatě. Nenadálý útok však Matt přežije. Rostov se svými lidmi ale zabije Mattova přítele, Johna Eagla. Matt je naštvaný a nabídku tajné služby přijímá. Najde si jednoho z bývalých Rostovových lidí a dostane z něj, že Rostov chystá něco velkého. Matt po muži Rostovovi vzkáže, že nastal čas, kdy ho zabije. Mezitím se do USA nepozorovaně vylodila velká skupina Rostovových lidí. Ti vzápětí na pokyn svého šéfa, který chce ovládnout USA, rozpoutají sérii teroristických útoků, při nichž útočí na pokojné rodiny v jejich domech, vraždí obyvatele přestrojeni za policisty a všemi možnými způsoby se snaží vyvolat nepokoje. Když Rostov se svými lidmi a poskokem Nikkem zaútočí v nákupním centru, se zlou se potážou. Matt už totiž ví, kde chce Rostov zaútočit, a do nákupního centra vtrhne. Divokou střelbou vyřídí útočníky a poslední dva prchající teroristy pronásleduje v autě. Pomáhá mu při tom novinářka, která mapuje útoky Rostovových lidí. Mattovi a novinářce se podaří zachránit i ženu, kterou prchající teroristé vzali jako rukojmí. Spojené státy jsou otřeseny, do ulic najíždí Národní garda. To však teroristům nebrání v tom, aby se převlečeni právě za členy Národní gardy nepokusili zabít ještě více Američanů… (TV Prima)

(více)

Recenze (88)

JFL 

všechny recenze uživatele

Otravně nudný rádoby akčňák stvrzuje smutný fakt, že s výjimkou hrstky požitkářsky debilních perel jako sionistický macho flák "Delta Force" nemá kult Chucka Norrisse opodstatnění v jeho díle, nýbrž čistě v reflexích na ně. Snímek svou řemeslnou impotencí, zoufalou nedramatičností a scenáristickou pitomostí bohužel míjí nejen kategorii akčních fláků, i nechtěně směšných campů a zarytě směřuje ke dnu mezi tituly postrádající jakékoli důvody k jejich sledování. Největší pozornost na filmu si zaslouží roztomilé sekvence s pásovcem, což je v případě akčního filmu mrzutá bilance. Při tom snímek skýtá velký potenciál. "Invasion U.S.A." evidentně vznikala jako sumarizace (nejen) Chuckových nacionalistických postojů, které mistr posléze ventiloval v odstrašující ideologické masáži "Black Belt Patriotism: How to Reawaken America". Vyprávění je pojato jako propaganda upřednostňující dílčí významy před dramaturgickou koherencí či příběhem. Sekvence vylodění, kde v souladu se slasherovými pravidly umírá miliskující se páreček coby zástupné postavy pro mládež nebdělou ohrožení, či první útok na středostavovské předměstí ukolébané vánoční idylkou jsou famózní, ale fušerská realizace výrazně snižuje jejich potenciál (ve smyslu dramatičnosti, propagandy i campu). Postavu pana TotalGyma lze naopak chápat jako zosobněného ducha USA, ba dokonce Boha (jak naznačuje vševědoucí zarostlá tvář), neboť se jako vůle boží zjevuje bez předchozího odůvodnění kdekoli, kde dochází k nepravostem. ()

malylada 

všechny recenze uživatele

No čekal jsem akční nářez, jak už to v osmdesátkách bývá. Místo toho jsem se dočkal Norrise, který se většinu filmu tváří smrtelně vážně a předvede otočku snad jen dvakrát. Člověk v těchto filmech překousne debilitu děje, trapných dialogů, ale očekávám, že dostanu akční béčkový nářez. Střílení bazuk jako ze samopalu je zde na denním pořádku, ale to je tak vše. Akce je nudná, navíc půlka z ní bez Norrise a závěrečný souboj vůbec to nejhorší, co žánr nabízí......2/10 ()

Reklama

mzss1 

všechny recenze uživatele

Takže čím začít ? Film je celkově na tu dobu povedenej, takže kvalitní práce a i hudba byla taková správně klasická, dobrá. Sice jsem čekal trochu více, ale nevadí. Chuck Norris sice zde hraje hned ze začátku, ale pořádně se předveda zhruba až v půli filmu. Trošičku horší bylo to, že nepoužíval moc své bojové umění, respektivě a lajcky řečeno se moc nepral, spíš střílel, ale i to bylo ucházející, navíc měl výborné hlášky, takže jeho postava byla ve filmu skvělá. Celkově akce taky byla kvalitní, zejména na konci filmu a automobilové honičky. Hlavní záporák též výborný. Bohužel příběh mě moc nenadchnul, byl opravdu divný, hlavně ta první polovina filmu, nechci říci, že se vlekla, ale mohla být lepší. Akce tu je dost, taky mohla být výraznější, ale stále je to koukatelné béčko na tu dobu. Znám ale lepší filmy s Norrisem, třeba Delta force 2 nebo série Nezvěstní v boji a tak dále. Tohle je přesto nadprůměrný film, který potěší i několikrát. Herecké obsazení celkem jde. Norris a hlavní záporák byly nejlepší. Ve výsledku jsem docela spokojen, ale potenciál byl dost nevyužit. Rozhodování mezi 3 a 4 hvězdou bylo u mě pekelné, ale přesto dávám tu čtvrtou. Celkově hodnotím na 70% = **** ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Klasické osemdesiatkové akčné béčko, ktoré ak odmyslím Norrisa ničím nevyniká. Záporáci sú aj napriek obsadeniu charizmatického Richard Lyncha skôr podpriemerní. Ale akcie a výchuchov je dostatok, Chuck skvele baví a dokazuje, že je stále vo forme. Škoda, že súbojov je z jeho strany málo, väčšinou berie do rúk flinty a dokonca aj hláškuje. Práve on drží tento obyčajný akčnák nad vodou. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch filmů, díky kterému vznikly vtipy o Chucku Norriosovi. Akčnější variace na Rudý úsvit, jen s daleko drsnějšími teroristy, kteří bazukou odpalují rodinné domy i s jejími obyvateli. Akce je prakticky nonstop a neustále zde něco bouchá, střílí se a Chuck občas někoho nakope. Je to neskutečně stupidní, ale zvráceným způsobem docela zábavný. ()

Galerie (115)

Zajímavosti (10)

  • Chuck Norris provedl většinu svých vlastních pasáží sám, a to včetně scény, kde visí na straně pick-upu, který jede přes kiosky v obchodním domě. (Mol)
  • Do role novinářky tvůrci zvažovali také obsazení Whoopi Goldberg. S tím však režisér nesouhlasil. (Fenk)

Reklama

Reklama