Reklama

Reklama

Rudý škorpion

  • Jihoafrická republika Red Scorpion (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

Ruský důstojník tajné služby Nikolaj je vyslán do Afriky, aby zlikvidoval vůdce povstalců, kteří bojují proti tyranskému režimu. Nikolaj se snaží připojit k rebelům a po čase se jeho přesvědčení obrací proti původnímu poslání a je rozhodnut se přidat se zbraní v ruce na stranu spravedlivého boje za svobodu. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

Recenze (190)

anderson 

všechny recenze uživatele

ČESKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA (s novým dabingom): PRIMA Family = 27.8.2012, réžia českého znenia (PRIMA 2012) = LIBOR HRUŠKA - Súhlasím s užívateľom Flipnicom. Po PUNISHEROVI a TEMNOM ANJELOVI je toto ďaľší skvelý Dolphov akčný zásah. Tie dnešné počítačovo generované hlúposti sa spracovaniu tohto filmu nepriblížili ani na dostrel. No a línia s krovákom poteší dušu každého akčného romantika. :-) Inak porovnanie s RAMBOM III neobstojí. Kvality tohto filmu sú na oveľa vyššej úrovni. (28.8.2012) ()

Quint 

všechny recenze uživatele

Osmdesátkový akčňák Rudý škorpion, tehdejšími kritiky označený za jeden z nejstupidnějších filmů všech dob, by se dal stručně popsat jako takový Tanec s vlky na steroidech říznutý Rambem s ruským přízvukem. Tato antikomunistická propaganda režiséra Josepha Zita (vyhlášeného specialisty na zabíjení komunistů ve filmech) je dodnes zmiňována v politických knihách kvůli kontroverzi spojené s jejím financováním, které měl na svědomí nechvalně známý republikánský lobbista, později zavřený za korupci. Výjimečnost Rudého škorpiona nicméně spočívá v tom, že jeho hlavní postavou je ruský přeběhlík. Lundgren zde hraje člena speciálního sovětského komanda s hurvínkovským účesem a zálibou v zabíjení, pití vodky a krkání. Jeho úkolem je zlikvidovat afrického vůdce antikomunistických povstalců, ale po dvou dnech strávených v poušti s vychrtlým bušmenem, kterému nerozumí ani slovo, vystřízliví a začne pochybovat o svém poslání. Když mu pak jeho křovácký kamarád, který vypadá jak Xixao z „Bohové musí být šílení“, vyrobí sandály, uvědomí si, že kope zadky za nesprávný tým. Odhodí tedy psí známky a oblečení a rozhodne se své sovětské, kubánské a české (!) soudruhy vykopat z Afriky. Film jsem viděl poprvé v 90. letech na videokazetě s úžasně ujetým českým dabingem, který zážitek z něj posouval do ještě potrhlejšího levelu. Lundgrenovi tu nebylo dopřáno příliš dialogů (nejdelší věta, kterou zde pronese, je „pojďme nakopat pár zadků“) ani příliš oblečení (dětským olejíčkem na něm ale nešetřili). Jeho minimalistické herectví nicméně perfektně sedne k roli chladného vojáka s vymytým mozkem a duchaprázdným pohledem, v němž občas probliknou náznaky probouzejících se duševních pochodů. Na filmu je ostatně nejzábavnější jeho interakce s ostatními postavami (zvláště s o pět hlav menším křovákem a s neustále klejícím americkým novinářem). Lundgren tu, dá se říct, navazuje na svoji roli nadopovaného sovětského boxera Ivana Draga z Rockyho IV, který přestoupí na druhou stranu a změní se v naštvaného „rambovského“ akčního hrdinu. Zatímco Stallone měl Ramba, Schwarzenegger Commando a Norris Missing in Action, tak Lundgren měl Rudého škorpiona. ()

Reklama

Lacike 

všechny recenze uživatele

Suhlasim s kitanom. Tento film stale perfektne funguje aj po rokoch. Posledny Rambo má síce oveľa posobivejsie finale, ale ako celok je podla mna Red Scorpion lepsi. Pacia sa mi aj neakcne sceny v ktorych sledujeme postupnu zmenu hlavneho hrdinu a samotna akcia je dostatocne velkolepa a pestra. Zaporaci su dostatocne hnusni, zabavna postavicka, ktoru hra M. Emmet Walsh vtipna a Lundgren v plnej forme neskutocne cool. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Že by se nám porouchal vraždící stroj?" V Africe se poláme všechno. Ale ponechme stranou fantazii, že by ruský voják upřednostnil pocity před rozkazem a užívejme si to. Ono to samozřejmě není zrovna lehké brát vážně Afriku plnou českých a kubánských vojáků, ale Nikolaj je borec, který dokáže rozpoznat tu "správnou" skupinu černoušků a vystřílet jim svobodu. S tímto blonďatým mládětem king konga prostě v osmdesátkách bývala docela zábava. Dneska už je to trošku slabší, ale nostalgie mě vždycky trošku rozstřílí. ()

panMartin 

všechny recenze uživatele

Parádní béééčkovej film s nadějným nabouchaným Dolphem Lungrenem u kterého jsem se náramně bavil supr scény. Ruského důstojníka Specnaz zahrál švédský svalovec naprosto přirozeně a zvlášť v první půlce filmu z něj přímo sálá "smrtící mašina" Nechtěl bych ho potkat nasranýho uprostřed války a ještě na špatný straně bojiště. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (16)

  • Prvotní rozpočet byl 8 milionů amerických dolarů, ale nakonec se vyšplhal na 16 milionů. (Cheeker)
  • Pre miesto odohrávania tohto filmu sa tvorcovia pravdepodobne inšpirovali tým, že väčšina afrických štátov bola v čase socializmu vo veľkom zásobovaná vyraďenou technikou zo socialistického tábora. (A deje sa tak stále.) Takže pre film nebol problém zohnať ruské osobné terénne vozidlo UAZ-469 (kópia amerického JEEP), stredné nákladné vozidlo GAZ-66 a neposlednom rade stredný tank T-34/85 . (andykovac)
  • Počas akcie páli ruský vojak po nákladiaku z ručného protitankového granátometu, v ktorom však nemá raketu. Napriek tomu dokáže na kamióne preraziť sklo aj pletivo. (johnsnow)

Reklama

Reklama