Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kdysi v dávných dobách mocně vládl král Artuš (Sean Connery). Jeho domovem byl Camelot. Chtěl vládnout spravedlivě a v míru. Jeho největším protivníkem byl jeho bývalý rytíř, princ Malagant. Ten spolu se svými vojáky neustále usiloval o dobytí co největšího území. V kraji, kterému vládla po smrti svého otce Guinevere z Leonesse, se Malagant dopouštěl válečných zločinů, vypaloval vesnice a vraždil zdejší lid. Guinevere se rozhodla, že nejlepší bude provdat se za krále Artuše a spojením s jeho říší svůj lid ochránit. Při cestě na Camelot je však její procesí přepadeno Malagantovými válečníky. Krásnou paní zachrání statečný Lancelot (Richard Gere), kterého žena okamžitě okouzlí svou krásou. I ona k němu cítí náklonnost, ale nechce nic přiznat. Oznámí muži, že se jede provdat za Artuše a že se mezi nimi nesmí nic stát. Guinevere v pořádku dorazí na Camelot a je připravena stát se královou ženou. Do pevnosti se ovšem vydá i statečný tulák Lancelot a doufá, že žena bude opětovat jeho city. Vše se ale chystá na královu svatbu. Na zasedání rytířů kulatého stolu dorazí princ Malagant s návrhem, že si s Artušem rozdělí Leonesse. Budoucí královna ale tuto možnost striktně odmítne, král pochopitelně také a Malagant s výhružkami rozezleně odchází. Guinevere je Malagantovými vojáky unesena do zříceniny jeho hradu, kde je vězněna, ale vysvobodí ji opět Lancelot. Cit mezi Lancelotem a krásnou budoucí královnou je stále silnější, a i když by byla žena nejraději, kdyby Lancelot z Camelotu odešel, muž nakonec přijímá Artušovu nabídku stát se jedním z rytířů kulatého stolu jako odměnu za záchranu života jeho lásky. Artuš totiž nic netuší o vzájemných sympatiích jeho ženy a statečného rytíře. Dochází ke kýžené svatbě, ovšem hned po ní se král s královnou dozví hroznou zprávu o přepadení Leonesse, královniny milované země. Rozhodnou se proto na místo vydat spolu s mohutnou armádou... (TV Prima)

(více)

Recenze (323)

Flakotaso 

všechny recenze uživatele

První rytíř je členem jistého poddruhu filmů, populárních nejvíce v devadesátých letech. Říkám tomu ALS - americký limonádový středověk. A věru, není to zrovna můj oblíbený subžánr.Pohled na zrcadlově vycíděné a v soustruhu vyřezané brnění, vyprané, snad i vyžehlené oblečení a dokonale bezvousého Richarda Gerea zabolí už jenom při pomyšlení, co by na to řekl mistr Vláčil:). ()

castor 

všechny recenze uživatele

Zase tolik bych nevytýkal. Zucker měl totiž pro diváka přichystaný lákavý plán – natočit výpravné historické drama, které by vzkřísilo klasické velkofilmy. Sehnal velkorysý rozpočet, velká herecká jména a v úctyhodné stopáži rozehrál milostný příběh o ženě, kterou milovali dva muži. A bude to právě ona, která se bude muset rozhodnout mezi city na straně jedné a slibem a strachem o svůj kraj na té druhé. Nakonec tak vznikl příběh, který místy má své kouzlo, ale jako celek se utápí v osvědčených schématech, naleštěném brnění a nepříliš strhujícím tempu. Body nahoru naopak zajišťuje hudba Jerryho Goldsmithe. ()

Reklama

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Nebyť toho rozprávkového ladenia (na ktoré mám z času na čas slabosť), tak za čisté 2. Čert to ber, niekedy ma viac ťahajú okolité farby, vyumelkované posolstvá a heroizmus naprieč logikou. Máloktorý film tak trefne charakterizuje jednu postavu v ňom ako tuna pripečenosť Richarda Gerea. A tým je veľa povedané. ()

01Zuzana10 

všechny recenze uživatele

udreli na moju slabu stranku. Rytierske pribehy, to ja odmalicka rada.. :) Jasne, je to totalna hovadina, architektura a ine veci, dalsia verzia legendy.. kaslem na to. Trochu mi skazili dojem niektorymi stupidnymi hlaskami, ktore este viac zdoraznuju typizovane idealizovanie spracovane v 20. st.,co uz. Skoda, ze Artusa nespravili aspon trochu mladsieho. Richard je tu velky sympatak, Guinevere som nikdy nemala rada ako postavu, tu bola celkom fajn. /pozn. mimo: niekedy si vsimnite rozne dlzky jej vlasov. Vlas. stylisti neskryli pricesky :D. Take obrovske ucesy by sa z jej prirodzenej dlzky nedali spravit.. - vlastna skusenost :))/ Nemozem si pomoct, mojej deckej fantazii sa First Knight pacil :)... tak raz za dlhy cas si ho opat mozno pozriem ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Tenhle film aspiruje na jednu nz nejhorších artušovských adaptací. Ne proto, že by byl nezajímavý a nudný (no, občas nezajímavý a nudný je). Jenže když vidíte Camelot, který vypadá jako z Disneylandu, ty nablýskané čisté mečíky a hrozný výkon Richarda Gerea jako Lancelota, "nejlepšího a nejvznešenějšího rytíře Kulatého stolu", pak se prostě musíte smát. A nezmění to ani Sean Connery, nejlepší filmový král Artuš. ()

Galerie (59)

Zajímavosti (22)

  • Mel Gibson byl v jednu chvíli s tímto projektem spojován, ale nakonec dal přednost filmu Statečné srdce (1995), který režíroval a hrál v něm hlavní roli. (HappySmile)
  • Julia Ormond původně roli Guinevery odmítla, protože měla pocit, že její postava není dostatečně silná a nezávislá. (HappySmile)

Reklama

Reklama