Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dobrodružstvá a príbehy začínajúcich študentov v posledný školský deň v Texase, v máji roku 1976. Na strednú školu Roberta E. Lee, školský ročník '77, nastupujú noví začiatočníci. Nováčikovia chlapci sú fyzicky týraní a ponižovaní, zatiaľ čo dievčatá väčšinou čelia slovným útokom a zahanbovaniu. Výrazné sú dve postavy. Nováčik Mitch Kramer (Wiley Wiggins) sa stáva hlavným terčom útokov starších študentov a spomedzi seniorov je to Randall "Pink" Floyd (Jason London), hviezda v tíme ako rozohrávač. (genetique)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (137)

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Vlasatej Ben Affleck, vlasatej Matthew McConaughey a dokonce vlasatá Milla Jovovich - to jsou prostě věci, které se jen tak nevidí. Jedna velká osmdesátková (wait, vlastně sedmdesátková) párty se vším, co k tomu patří ve střídmějším podání Richarda Linklatera, který prostě umí vystihnout lidi všech možných věkových kategorií. Dazed and Confused je sice amerika v ryzí podobě a film předkládá snad ty největší high school klišé, ale je to takové sympatické. Nicméně na Richarda Linklatera to není tak hluboké, jak by mohlo být. Vtipu je rovněž minimum a věci jako šikana prváků tak úplně za úsměvnou věc nepovažuju. Nicméně atmosféru to má velice slušnou, hippie párty v téhle podobě by chtěl určitě zažít každej. Minimálně už pro tu božskou dobovu muziku. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Klidně bych Omámené a zmatené nazval Americkým graffiti pro 70. léta. Je neuvěřitelné jak jsou si vlastně tyhle filmy svou výpovědí o mladých, kteří si užívají prázdniny podobné. Pro mě tohle vlastně znamená jakýsi návrat do školních lavic a vzpomínky na to, kdy jsem si poprvé dal se spolužáky pivo, udělal nějaký ten brajgl nebo se chystal poprvé políbit svou holku. 75% PS: Jeden z nejpůsobivěji sestavených playlistů. Slow ride, take it easy! ()

Reklama

campix 

všechny recenze uživatele

Linklater tohle prostě umí. Dokáže naprosto obyčejné věci natočit neskutečně poutavě. Ve filmu se prakticky nic zas tak zajímavého neděje, ale nemůžete se odrhnout. Dazed and Confused sleduje vlastně jenom jeden den konce školního roku někde na americkém maloměstě. Pro někoho je to symbolický konec studií, pro někoho je to teprve začátek. Sledujeme iniciační rituály noviců, trošičku té šikany, trošičku objevování a zkoumání spojené s dospíváním. Ozvláštňuje to kupa mladých herců, kteří jsou v současné době velké hvězdy. Affleck, McConaughey, Zellweger nebo Jovovich, takže je vidět, že na herecké talenty měl Linklater také velmi dobrou ruku. Malý velký film. Rozhodně nezbývá než doporučit. ()

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Rozdíl mezi tímhle a dnešními komediemi zaměřenými na náctileté je v tom, že dneska tam hraje dobrá hudba, sexuální narážky jsou trapnější a určitě tam neni tolik šikany; jinak je to obojí stejná pakárna. Prakticky většina rádobyvtipů stojí na šikaně, nedoporučuju. # To byl můj názor po čtvrthodině. Pak jsem skákal v ději a našel aspoň jedno pozitivum (a nejsinější stránku filmu), a to když konečně začala hrát hudba - Sweet, Kiss, ... ()

liuk 

všechny recenze uživatele

Skvělý písničkový doprovod, výborně a reálně napsané postavy, v jejichž většině se buď uvidíte nebo poznáte své známé a kamarády, a perfektně zpracované jednodenní a zpravidla nedůležité minipříběhy, které jsou ale pro zúčastněné pravým opakem. Zkrátka a jednoduše dokonalý film se skvadrou dnes už hereckých hvězd, kteří chrlí jednu hlášku a myšlenku za druhou. Miluju ten film. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (34)

  • Aerosmith aj v skutočnosti hral v júni 1976 v Texase, a to rovno trikrát. (Real Tom Hardy)
  • Aj napriek tomu, že Matthew McConaughey hrá už dávno zmaturovaného chalana, ktorý sa stále obšmieta a baví so stredoškolákmi, v skutočnosti bol mladší než väčšina ostatných hercov hrajúcich stredoškolákov. (Real Tom Hardy)

Související novinky

Jennifer Lawrence: Víc než dokonalá žena

Jennifer Lawrence: Víc než dokonalá žena

28.07.2015

Phil Lord a Chris Miller (Lego příběh) měli po 22 Jump Street režírovat romantickou komedii The Rosie Project. Lucasfilm jim ale odmávnul film s mladým Hanem Solem, takže vzali nohy na ramena a… (více)

Reklama

Reklama