Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dobrodružstvá a príbehy začínajúcich študentov v posledný školský deň v Texase, v máji roku 1976. Na strednú školu Roberta E. Lee, školský ročník '77, nastupujú noví začiatočníci. Nováčikovia chlapci sú fyzicky týraní a ponižovaní, zatiaľ čo dievčatá väčšinou čelia slovným útokom a zahanbovaniu. Výrazné sú dve postavy. Nováčik Mitch Kramer (Wiley Wiggins) sa stáva hlavným terčom útokov starších študentov a spomedzi seniorov je to Randall "Pink" Floyd (Jason London), hviezda v tíme ako rozohrávač. (genetique)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (137)

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Klidně bych Omámené a zmatené nazval Americkým graffiti pro 70. léta. Je neuvěřitelné jak jsou si vlastně tyhle filmy svou výpovědí o mladých, kteří si užívají prázdniny podobné. Pro mě tohle vlastně znamená jakýsi návrat do školních lavic a vzpomínky na to, kdy jsem si poprvé dal se spolužáky pivo, udělal nějaký ten brajgl nebo se chystal poprvé políbit svou holku. 75% PS: Jeden z nejpůsobivěji sestavených playlistů. Slow ride, take it easy! ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Richard Linklater jako mistr filmů, v kterých si hrdinové jen a jen povídají a pronášejí své touhy, pocity i myšlenky v jednom ze svých prvních filmů příliš nepřesvědčil. Obsazení je slušné dokonce některá jména přímo překvapí (mladičká Milla Jovovich a Matthew McConaughey). Přesto je sledování konce školního roku pro několik studentů a studentek spíše jen nárazový pohled do předem známé a filmy často idealizované podoby "Amerického školství", kde se jen pije, jezdí v rychlých autech, šikanuje mladší a spí s každým, kdo se nabídne. Tento pohled je nám předkládán velmi často a nic nového se divák nedozví. Nejde o špatný ani nudný snímek, jen nenabízí něco nového neobjeveného a neustále pití alkoholu a narážek na sex vás přestanou bavit dříve než uplyne první půlka. ()

Reklama

swed 

všechny recenze uživatele

Sex, drogy, rock´n´roll. Podle mého názoru velmi věrný pohled na dospívání po americku, opírající se o přirozené dialogy (aby ne, když jejich autorem je sám Linklater), retro nádech a tomu odpovídající herecké výkony (McConaughey příjemně překvapil). Je osvěžující, že se film nesnaží nic pitvat nebo řešit, jeho záměrem je sledovat 24 hodin ze života mládeže, vybavené více než malým množstvím alkoholu a marihuany (o sexuální nabuzenosti netřeba mluvit :) P.S. Afflecka jsem poznal až podle závěrečných titulků. 7/10 ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Linklater je dobrý vypravěč a dokáže zaujmout hlavně minimalistickým pojetím svých příběhů, což dokázal se svou romantickou trilogií s Ethanem Hawkem. Bohužel v tomhle případě se mu nedaří tolik zaujmout a film stojí za vidění snad jen kvůli plejádě začínajících herců, kteří zde ve většině případů začínali svou hereckou kariéru. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Stačí se kouknout na herecké obsazení a je jasný proč jsme tomuhle filmu nemoh odolat. Kdo z nás v roce 1993 dokázal odpovědět na otázku znáš Matthewa McConaughleyho, Bena Afflecka či Millu Jovovich ? Znám ! A za dvacet let někteří z nich maj Oscara. Bena jsem kupodivu poznal, ale u Renée Zellweger jsem se bál, že jsem jí minul, ale početný tábor fans Matta se bát nemusí, jeho minout prostě nejde ani při debutu. Samotnej film je neskutečně pohodovej a i když americký studijní život se od toho českýho liší nebo alespoň za mě lišil, to hlavní je společný, složenky v nedohlednu a vzduchem voní sex, drogy a rock 'n' roll. Z toho filmu jde taková ta správná mladická bezstarostnost a na rovinu říkám, že jsem jim to zaviděl, každej z nás by měl v tomhle období chlast, šukat a užívat si co to jen jde, protože druhý takový období už život nenabídne. Takže vy kterejch se to aktuálně týká vyserte se na mobily, facebooky a další krámy, uspořádejte mejdlo, pozvěte každou holku co se na vás hezky koukne, nakupte tři prdele chlastu a mařky, seženťe dobrou muziku a nevažte se. No trocha výchovy od strejdy Enšpígla nikdy neškodí, ale všeho s mírou, takže howgh. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (34)

  • Filmári chceli do filmu používať pivá skutočnej značky Lone Star, spoločnosť však chcela vysoký "honorár" a percentuálny podiel zo ziskov. Preto sa rozhodli používať generické fľaše a plechovky. (Real Tom Hardy)
  • Aj napriek tomu, že Matthew McConaughey hrá už dávno zmaturovaného chalana, ktorý sa stále obšmieta a baví so stredoškolákmi, v skutočnosti bol mladší než väčšina ostatných hercov hrajúcich stredoškolákov. (Real Tom Hardy)

Související novinky

Jennifer Lawrence: Víc než dokonalá žena

Jennifer Lawrence: Víc než dokonalá žena

28.07.2015

Phil Lord a Chris Miller (Lego příběh) měli po 22 Jump Street režírovat romantickou komedii The Rosie Project. Lucasfilm jim ale odmávnul film s mladým Hanem Solem, takže vzali nohy na ramena a… (více)

Reklama

Reklama