Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Poválečná Bukurešť. Město je v zajetí chudoby a zločineckých band. Policie je zkorumpovaná a nevyrovnaná s fašistickou minulostí. Situaci mohou zachránit pouze uvědomělí komunističtí komisaři jako je Mihai Roman (Ilarion Ciobanu). On a jeho spolupracovník - apolitický dandy Tudor Miclovan (Sergiu Nicolaescu) s neortodoxním přístupem k práci policisty - musí společně vyčistit Bukurešť od gangů vedených nebezpečným elegánem Semacou (George Constantin) a zachránit pověst komunistické strany, i když to vše lze jen těžko zvládnout s čistýma rukama. (YSantiago)

(více)

Recenze (7)

Traffic 

všechny recenze uživatele

Tradiční gangsterka zasazená do prostředí komunistického Rumunska se může dnešnímu divákovi jevit jako navýsost bizarní záležitost, ale S čistýma rukama funguje jako film velice dobře. Nicolaescovi se výborně daří budovat atmosféru čtyřicátých let, která možná ne úplně věrně odpovídá skutečné poválečné Bukurešti, ale dnešní zažitou představu o mafiánském prostředí splňuje dokonale. Navíc zdaleka nejde o jednoznačnou prorežimní agitku, která by podléhala komunistické ideologii. Hlavním hrdinou sice zdánlivě je nový policista a bývalý ragbista Mihai Roman, který byl do vyšetřovacího týmu dosazen přímo komunistickou stranou, ale ve skutečnosti na sebe strhává největší pozornost charismatický komisař Tudor Miclovan, kterého neztvárňuje nikdo jiný než sám Sergiu Nicolaescu. Miclovan v mnohém odporuje stranickým normám: víc než o politiku se zajímá o oblečení a ženy (i když žádný románek ani femme fatale tu nenajdeme, jde spíše o „buddy movie“) a jeho vzorem je Gary Cooper. Tato poučenost americkými kriminálkami je na snímku nakonec to nejopojnější, a přestože jsem jeho pokračování (Poslední náboj) neviděl, budu se po něm určitě shánět. ()

Divočák 

všechny recenze uživatele

Režisér Nicolaescu natočil dobroduržný detektivní film s příměsí amerických gangsterek. „Básnická licence“ je na něm opravdu hodně znát, stejně jako komunistická vládní objednávka. Nicolaescu nám představuje válečnou Bukurešť jako americké Chicago, ve kterém zuří boj (antikomunistických) mafiánů s (komunistickými) policejními detektivy. Policejné inspektoři Roman a Miclovan postupně likvidují jednotlivé mafiánské bossy, přičemž z většiny akcí opravdu nevyjdou „s čistýma rukama“. Ty ovšem nemají ani jejich soupeři, kteří se nejrůznějšími způsoby snaží získat ve státě moc namísto komunistů. Rozdělení na „policii“ a „mafii“ ovšem dává divákovi jasný signál, kdo byl tady ten zlý a komu šlo pouze o lepší osud rumunského národa. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Sympaticka podivana na temu ako charakterni, poctivi idealisticki komunisti, ktori pohrdaju honbou za majetkami cistia Pariz Vychodu od zlocincov, pomahaju chudobe. Este keby tam dali aj vycistenie od burzoaznych zivlov, dal bych tomu aj lahky nadpriemer. Ide totiz o povojnovu Bukurest, kedy nacisti sa vdaka holokaustu /ktory nespochybnujem/ ocitli v kategorii absolutne zlo. No a komunisti /tisice a desattisice komunistov sa obetavo zapojili do protinacistickeho odboja a ne ze ne, ale ze jo/ sa spolu so Stalinom prehupli do kategorie "dobro" : 65 % ()

Aberdeen 

všechny recenze uživatele

Takto pozoruhodně nakombinovat stylovou kostýmní střílečku amerického typu s komunistickou agitkou, to se jen tak nevidí. Tři a chtělo se mi dát i čtvrtou, protože jsem film viděl v kině jako dítě a zmítá mnou nostalgie! Ale Nicolaescem vytvořená postava zlobivého policejního pistolníka Tudora Miclovana taky není k zahozen. ()

nanamarak1 

všechny recenze uživatele

Rumunská detektivka? Překvapivě to celkem šlape. Nicolaescu jako herec je sympaťák, avšak jako režisér už na tom tak dobře není. Snaha vyrovnat se a napodobit západní filmy je evidentní (postavy a jejich oblečení: filmy s Delonem, scéna v baru: Francouzská spojka, masakry svědků: italský filmy), ale poměrně slušně to funguje. Jen ten příběh mohl být sevřenější, vpodstatě epizodické vyprávění není ve formě, jakou Nicolaescu zvolil, příliš ideální. Buď to mělo mít nosný příběh nebo to měli být různé příhody ze života detektivů v Bukurešti. Takhle je to nesourodé. 55% ()

Reklama

Reklama