Reklama

Reklama

Nejhorší obavy

  • USA The Sum of All Fears (více)
Trailer

Obsahy(1)

Jack Ryan představuje populární postavu tajného agenta CIA ze špionážních románů Toma Clancyho. Románová řada s životním příběhem tohoto výjimečného analytika si rychle získala své věrné čtenáře a dočkala se několika filmových zpracování. Jack Ryan se na filmovém plátně poprvé představil ve strhujícím thrilleru Hon na ponorku (1990), následně zmařil teroristický útok IRA ve Vysoké hře patriotů (1992) a čelil kolumbijské drogové mafii i zrádcům v řadách zpravodajské služby v Jasném nebezpečí (1994). Po několikaleté přestávce se Jack Ryan objevil znovu v akci ve filmu Nejhorší obavy (2002). Po Alecu Baldwinovi a Harrisonu Fordovi se role neohroženého agenta zhostil Ben Affleck. Setkáváme se s ním v pozici nastupujícího analytika CIA a specialisty na politické poměry v bývalém Sovětském svazu, kde se právě ujal moci nový ruský prezident. Ryan o něm před časem napsal odbornou studii, a proto se vydává s americkou delegací na zdánlivě rutinní inspekci ruských nukleárních zbraní. Během ní ovšem vychází najevo, že zmizeli tři elitní ruští fyzici, kteří jsou schopni sestrojit atomovou bombu. Politické napětí mezi oběma velmocemi narůstá a nejhorší obavy z nové studené války se naplňují. Když dojde ve Spojených státech k atomovému útoku, Rusko se jeví jako jasný viník. Svět se ocitá na pokraji jaderné katastrofy a Ryanovi zbývá k jejímu odvrácení zatraceně málo času. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (364)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Písalo sa, že najlepšia Ryanovka, no podla mňa najhoršia. Prvé dve mali lepší spád a lepšieho Forda. Toto má príliš osudový dej, výbuch bomby je velmi divný, no a samotné rozuzlenie cez telefóny nie je príliš napínavé, veď asi ako inak to mohlo skončiť. Čakal som záživnejší film. Už sa zase chystá ďalšia Ryanovka, samozrejme s novým predstaviteľom. Ten Affleck nebol až zas tak príšerný.... ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Ben "Keflek" (jak se v naší partičce napůl hanlivě říká od doby kdy se začaly veřejně propírat jeho celonoční tahy s kolegou Damonem, které mu nakonec JLo zatrhla, ke kterým se zase s chutí vrátil potom co si JLo zatrhla nehet a odtrhla se a skončil u přesvědčení, že jeho tělo je chrám a on už není nejmladší:)) mě pomalu ale jistě přesvědčuje, že není jenom floutek se skvělou vizáží. Clancyho romány se mi líbí, John Clark hraný Lievem Schreiberem byl příjemným překvapením, o to příjemnějším, že Affleckův Jack Ryan byl rozhodně lepší než Alec Baldwin v Honu Na Ponorku. O Morganu Freemanovi je škoda se rozepisovat, svoji roli Ryanova mentora ztvárnil klasicky skvěle, stejně jako starý agent KGB Anatolij Gruškov (Michael Byrne), oba prezidenti (James Cromwell a Ciarán Hinds) nebo záporák numero uno Alan Bates alias Herr Dressler. Tihle chlapi vypadají ve svých rolích přirozeně, čímž získává prožitek z filmu na síle. Je totiž dost lehko uvěřitelný. Takřka ke všemu hraje výborný soundtrack z dílny Jerryho Goldsmithe, i když vrcholná scéna je podkreslena jinou hudbou - možná nejhezčí operní árií jaká kdy byla napsána - Nessun Dorma z Pucciniho Turandot. ()

Reklama

korbitch22 

všechny recenze uživatele

Dlouho sem si to nechával ujít,především jméno Ben Affleck mě drželo zpátky.Přitom už jsem se párkrát před jeho dobrým výkonem pozastavil,hold to už je zakořeněné ve mě,bohužel.Film je v některých sekvenkcích opravdu neskutečně napínavý,Affleck předvádí nadstandartní výkon a co mi vyrazilo dech byl výbuch jaderné bomby.Jen škoda viditelného strachu zajít ve všech aspektech vážnosti hlouběji,ať už by to byl pohled na zničený Baltimore,či šírší hloubka děje okolo neonacistů,větší rozmach akcí Lieva Schreibera nebo lepší a promakanější konec..který byl teda odfláknutý až běda ;-) ale mělo to být hlavně politické drama,kdy sebemenší chybné rozhodnutí může znamenat konec lidstva a né bondovka sprclá s katostrofičákem ;-) Takže v rámci žánru hezkých 65% a škoda toho unylého konce za zvuků trumpet a kecech o smrtelnosti ;-) ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Příběhem velmi kvalitní (Tom Clancy je prostě někdo:)) a Ben Affleck jako Jack Ryan nového tisíciletí? Pravděpodobně potěší lidi očekávajícího jeho obvyklí výkon, ale zklame všechny kteří milovali Harrisona Forda. Herecké obsazení je kvalitní, Liev Schreiber potěší, Morgan Freeman dvojnásob a pro fanoušky seriálu Alias je tu Ron Rifkin(vzhledem k postavě kterou hraje v Aliasu mě rozesmálo, že právě on je druhý ministr, který musí dát souhlas k použití atomových zbraní :)). Každý komu se líbí filmy o agentu Bournovi a pamatují starého Jacka Ryana si film oblíbí. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Ze všech ryanovek má právě tahle největší potenciál. Ten bohužel drží u zemi příliš košatý scénář bez pevnější kostry, která by tomu všemu dala směr. Ten ultimátní zvrat v půlce potěší, ale následné handrkování s prsty na spoušti od nukleárních zbraní překvapivě nudí, protože režisér povážlivě váhá. Chybí tomu senzitivita a autorská protřelost Johna McTiernana, či politická angažovanost Phillipa Noyce. P.H. Robinson je pouze zdatný řemeslník bez osobitějšího autorského obtisku. Škoda, mohl z toho být nejlepší kus, protože i na toho Bena Afflecka se překvapivě dívat dá. Přesto za 4*, i s přihlédnutím k faktu, že se nejedná o takovou diváckou torturu, kterou bylo sledování předchozích dvou s Fordem. ()

Galerie (67)

Zajímavosti (19)

  • Ben Affleck se před natáčením setkal s oběma předchozími představiteli Jacka Ryana, Alecem Baldwinem a Harrisonem Fordem: "Moc je respektuju, a i když jsem fanda předchozích filmů a Clancyho knížek, nikdy bych do toho nešel bez jejich podpory. Nejdřív jsem si dlouho podíval s Alecem - byl hrozně milý a poradil mi, jak nejlíp mohl - a pak jsem zavolal Harrisonovi. Tentýž příběh. Kdyby to Harrison pořád chtěl dělat, tak neřeknu ani popel, uhnu mu z cesty a s chutí si na něj koupím lístek do kina. Jenže on už to z nějakého důvodu má za sebou, takže mi popřál, ať si to pěkně užiju. Nejdůležitější bylo setkání s Tomem Clancym. On tu postavu stvořil a já bych ji nechtěl hrát, kdyby si autor nemyslel, že se pro ni hodím." (NIRO)
  • Film byl točen v létě, takže veškerý sníh je umělý. (Dreadd)

Související novinky

Zemřel herec Philip Baker Hall

Zemřel herec Philip Baker Hall

13.06.2022

Smutná zpráva z filmového světa. V úctyhodném věku 90 let zemřel herec Philip Baker Hall, známý z jeho mnoha vedlejších rolí i jako jedna z nejvýraznějších tváří své generace. Diváci si jej mohou… (více)

Zemřel Tom Clancy, autor Jacka Ryana

Zemřel Tom Clancy, autor Jacka Ryana

02.10.2013

Smutná zpráva pro milovníky špionážních thrillerů. Jeden z nejuznávanějších a nejúspěšnějších představitelů žánru zemřel včera ve věku pouhých 66 let. Clancy se proslavil romány z období tzv. studené… (více)

Je Maguire dobrý Nemec?

Je Maguire dobrý Nemec?

22.04.2005

Tobey Maguire (na obr.), ktorý od čias Spider-Mana 2 herecky nepohol ani prstom, bude účinkovať v dráme THE GOOD GERMAN v réžií "pohodára" Stevena Soderbergha. George Clooney si v snímke zahrá… (více)

Reklama

Reklama