Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hvězda Johna Gottiho, mladého ambiciózního a sebevědomého mafiána, stoupala rychle vzhůru. V sedmadvaceti letech už patřil na špičku v rodové hierarchii Cosa Nostry v New Yorku. Pak ale přišel pád. Gotti zpackal svou první vraždu a šel na tři roky do vězení. Vrátil se s touhou stát se kmotrem - prvním mužem mafie. I když ztratil jediného syna a vyteklo hodně krve, nakonec se mu to podařilo. Policie mu říkala „Teflonový Don", protože mu nemohla prokázat žádný z jeho zločinů, teď však má konečně šanci - pokud promluví Gottiho blízký přítel... Titulní postavu v dramatu z produkce HBO, které režíroval Robert Harmon, ztělesnil Armand Assante a za svůj herecký výkon získal prestižní televizní cenu Emmy®. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (35)

Listeroman 

všechny recenze uživatele

Autenticky zpracovaný život pravděpodobně posledního pořádného mafiánského bosse. Film ovšem není jenom životopisný příběh Johna Gottiho, jako je to spíš náhled do pomalého pádu rodiny Gambino. Hudbou a hereckými výkony se vyrovná i té totální špičce mezi mafiánkami. Což bych rozhodně od filmu, který ani nešel do kin, nečekal. Armand Assante jako Gotti a William Forsythe jako Sammy Gravano naprosto excelují. Chybělo málo a mohlo se jednat o jednu z kultovních mafiánek. ()

Paldiny 

všechny recenze uživatele

Gotti je zaujímavou postavou gangsterského podsvetia za čo vďačí bohatému životnému príbehu a charizmatickému predstaviteľovi akým je Armand Assante. Dej opisuje krvavú cestu za titulom mafiánskeho bossa, na ceste ktorej sa dostane do povedomia obyčajných ľudí, médií a federálnych agentov. Poteší ostrý slovník a luxusné vybavovanie účtov, ktoré odkazuje na nevyspytateľnosť gangsterského sveta. Zo snímky dýcha počas celej minutáže dobová atmosféra aká s nenápadnou, zato veľmi účinnou hudbou nerobí hanbu známejším kúskom a pre fanúšikov žánru určite stojí za zhliadnutie. ()

Reklama

jondoe 

všechny recenze uživatele

Pred nedavnom som mal moznost pozriet film Svedok Proti Mafii, ktory je tiez o '' nepriestrelnom '' Johnovo Gottim, a jeho pravej ruky Salvatore Gravanovi, z ktoreho sa nakoniec vyklula ta najvacsia krysa v historie americko-talianskej mafie. Tento film sa pacil o malinko viac. Aj ked sa v podstate jedna o ten isty pribeh tento je ovela lepsie podany a ma o trosku lepsich hercov. Armand Assante podava priam oscarovy vykon. Veril som mu kazde jedno slovo ci gesto. Svoju malu, ale velmi zaujimavu si tu strihol aj vyborny Anthony Quinn, ktory sa podobnych filmov velmi hodil. Film Gotti je vybornym televiznym pocinom, ktory sice zdaleka nekonkuruje slavnejsim filmom Scorseseho, Copoolu ci de Palmu, ale milovnikov zanry urcite potesi. ()

Tjaden 

všechny recenze uživatele

Neprávem opomíjený snímek, který zdařile mapuje vzestup a pád posledního velkého bosse rodiny Gambino, Johna Gottiho. Na výpravě je patrné, že se jedná o TV film, avšak herecké výkony jsou na špičkové úrovni. Armand Assante se sice reálnému Gottimu příliš nepodobá, přesto svůj part zahrál uvěřitelně. Jako milovník seriálu The Sopranos jsem velice ocenil to, že se ve filmu objevili známe tváře - Dominic Chianese (strýček Junior), Tony Sirico (Paulie), Frank Vincent (Phil Leotardo) či Vincent Pastore (o pár kilo lehčí Pussy Bonpensiero). ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Gotti, Witness to the Mob, Boss of Bosses. Moja oblubena mafianska trilogia o najznamejsom mafianovi za posledne roky. Kazdy z tychto filmov sa venuje jednej z troch dôlezitych postav tohto mafianskeho klanu. Gotti - samotnemu Gottimu, Witness to the Mob - Gottimu zastupcovi, ktory ho nakoniec potopi a Boss of Bosses - staremu bossovi, ktoreho Gotti nasilu nahradi. Jednotlive filmy su tak za 7/10, ale spolu tvoria skvelu mozaiku za 8/10. Uplne nesedi vo vsetkych detailoch, ale ani rozdielny pohlad tvorcov jednotlivych filmov by som nepovazoval za zapor, ale zaujimavy klad. O to viac vynikne snaha urobit z hlavnej postavy v kazdom jeho vlastnom filme charizmatickeho a z urciteho pohladu relativne kladneho mafiana, pricom je jasne, ze vsetci boli obycajni zmrdi, ktori si svoj osud zasluzili. Tak ako vsetci mafiani. Napriek tomu je stale fascinujuce sledovat ich osudy. Jednotlive filmy odporucam sledovat v poradi v akom som uviedol na zaciatku. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (6)

  • Film je inspirován životním příběhem známého mafiánského bossa Johna Gottiho, zvaného také The Dapper Don. (Sufferer)
  • Kolem Johna Gottiho koluje řada legend, ale ve skutečnosti to prý byl řadový pouliční grázl, který neuměl vydělat peníze ani nikdy osobně nezabil člověka. Vynikal především svou ambiciózností a egem. Sammy Gravano o něm v roce 2019 řekl: „Od prvního momentu, kdy jsem ho poznal, mi bylo jasné, že se buďto stane bossem nebo zemře, když se o to bude snažit.“ (Sealteam6)
  • Ve filmu je pro Gottiho poslední kapkou absence Castellana na Dellacroceho pohřbu, po němž začne plánovat jeho vraždu. Ve skutečnosti Dellacroce dlouho Gottiho chránil a držel Castellana od „Ruggierových pásek“, kde Gotti mluví o Castellanovi velmi neuctivě. Po smrti Dellacroceho musel tedy Gotti jednat velmi rychle hlavně proto, aby Castellano nebyl rychlejší. (Sealteam6)

Reklama

Reklama