Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V brzkých ranních hodinách 31. srpna 1888 je v uličce Buck’s Road v londýnském Whitechapelu objeveno zohavené tělo prostitutky Mary Ann Nicholsové. Vyšetřováním je pověřen inspektor Abberline ze Scotland Yardu, který od počátku čelí podezřelému tlaku, aby případ urychleně uzavřel. Zkušený policista dospěje k závěru, že není-li nijak významná oběť, důležitá bude patrně osoba vraha. A ne, že by měl o podezřelé nouzi. V okruhu vyšetřování se záhy ocitá například jasnovidec Lees, těšící se přízni samotné královny, americký herec Richard Mansfield či soudní lékař Llewellyn. Případ získává nový rozměr 8. září nalezením další zavražděné prostitutky Annie Chapmanové. Whitechapelem se šíří panika a strach, které nikdy nepřinesou nic dobrého... V uličkách londýnského Whitechapelu navzdory úsilí Scotland Yardu stále řádí bestiální vrah prostitutek, přezdívaný Jack Rozparovač. Po tzv. dvojité události z noci na 30. září 1888 buntuje George Lusk v čele samozvaného Výboru bdělosti lůzu do zbraně. Policie, jíž se vrah ve svých vzkazech otevřeně vysmívá, se ocitá pod stále větším tlakem. I za těchto okolností se však inspektor Abberline spolu se svým věrným seržantem Godleym dostává krůček po krůčku blíž k pravdě...  Neznámý pachatel, který vstoupil do dějin kriminalistiky pod přízviskem Jack Rozparovač, zavraždil mezi 31. srpnem a 9. listopadem 1888 v temných uličkách londýnské čtvrti Whitechapel celkem pět prostitutek. Mimořádná brutalita vražd vzbudila již ve své době nebývalou pozornost a případ, který nebyl nikdy vyřešen, nepřestává různé amatérské badatele i profesionální kriminalisty fascinovat dodnes. Dvoudílný britský televizní film Davida Wickese vznikl ke stému výročí proslulých zločinů a coby dramatická rekonstrukce jejich vyšetřování je jakýmsi shrnutím tehdy dostupných faktů, na jejichž základě tvůrci dospívají k vlastnímu závěru ohledně totožnosti pachatele. Hlavní roli inspektora Abberlina ztvárnil Michael Caine, oceněný za svůj výkon prestižním Zlatým glóbem. Seržanta Godleyho hraje Lewis Collins, u nás patrně nejznámější jako představitel drsňáka Bodieho v seriálu Profesionálové. (Česká televize)

(více)

Recenze (86)

Martrix 

všechny recenze uživatele

Zajímavá dramatizace případu Jacka Rozparovače nabízí kromě starého Londýna také skvělé herecké výkony, jímž vévodí nejen Michael Caine, ale i Lewis Collins. Bylo radost je nejen sledovat, ale také poslouchat...britská angličtina pro mě má velké kouzlo. Lewis Collins má navíc opravdu příjemný hlas; byť je na hony vzdálený Petrovi Olivovi, který ho (skvěle) daboval v Profících. Tvůrci si s příběhem pohráli a do poslední chvíle nechali diváka tápat, kdo by mohl za vraždami stát. Po dlouhé době jsem byl závěrem překvapený, ale přičítám to mé počínající demenci a také ochotě nechat se velmi dobrým scénářem i režií vést. Mám totiž rád chytré a smysldávající dialogy, takže stačilo sledovat jak si sympatické postavy detektivů počínají a nebyl důvod předjímat. Není moc co vytknout, délka byla úměrná obsahu...žádná zbytečná vata na efekt a navíc tvůrci (rozumně) rozdělili film na dvě části. K plnému hodnocení ale chybí nějaký wow moment. I tak velmi slušných 80% ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Víc než příjemný pozdrav britského televizního filmu, který je natočen zručně, atmosfericky a z detektivního hlediska dost zajímavě a promyšleně. Nepochválit nelze ani chytrou gradaci - i co se týče konce první části. Michael Caine hraje lépe než v mnoha svých "opravdových" filmech a ani další herci nejsou i zahození. I pro mě zprofanovanou Jane Seymour bych protentokrát překousnul. ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Lidé si nenechají fámy zkazit fakty." Moje řeč. Postava Jacka Rozparovače pro mne stále zůstává tajemnou, i když zde byla velkolepě odhalena. Přesto mě pátrání Abberlinea s Godley dost bavilo a jestli při repríze tohoto filmu oba dojdou ke stejnému závěru, tak snad uvěřím, že legendárním Jackem byl ... ()

sud 

všechny recenze uživatele

V první řadě je mi velice sympatické, že se tvůrci vyvarovali hororového zpracování a příběh pojali jako detektivku. Zároveň se vyhli jakýmkoli gore scénám a dali přednost decentním, ale i tak velice účinným, náznakům. Atmosféra viktoriánské Anglie je dokonalá - pouliční shon s kameloty na nárožích, špinavé putyky či strašidelné temné uličky. Michael Caine se role charismatického inspektora Aberlinea zhostil na výbornou (jedna z jeho nej rolí) a Lewis Collins mu zdatně sekunduje (je zajímavé jej vidět také někde jinde než v Profesionálech). Navíc jsem nezaznamenal jediné hluché místo a díky bezchybné kameramanské a režisérské práci jsem po celou dobu z obrazovky nespustil oči (pokaždé, když kočí otevřel vrata, přeběhl mi mráz po hřbetě). Nemám co bych vytkl. 100%. ()

Motinski 

všechny recenze uživatele

TV film s nadštandardne uveritelnými kulisami starého Londýna. Tempo miestami rozvláčne, herecky zaujal iba Caine a miesto dvoch častí by som prijal radšej jednu, dajme tomu, dvoj hodinovú. Keď ste videli Z pekla, informačne vás nečaká nič nové, no nejde ani o nič podpriemerné. Iné televízne produkty pôsobia určite lacnejšie. Atmosféra je občas krásne ponurá pri tmavých scénach a koniec sa podaril. Nejaké výrazne gradovanie príbehu predtým ale nečakajte. Scenár funguje ako fajn detektívka, no chýba hmatatelný strach a možno aj pár krvavejších scén. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (6)

  • V září 2014 byla po 126 letech odhalena totožnost skutečného Jacka Rozparovače. Byl jím Aaron Kośmiński, pocházející z polského města Klodawa nedaleko Lodže. Potvrdila to analýza stop DNA na šátku jeho čtvrté oběti, Catherine Eddowesové. DNA pachatele byla porovnána s genetickými vzorky pravnučky Kośmińského sestry a byla prokázána shoda. (Zdroj: fakt.pl, novinky.cz) (Woodstock)
  • V USA měl tento film premiéru ve stejný čas, když druhá stanice vysílala film Without a Clue, kde hráli hlavní role také Michael Caine a Lysette Anthony. (Chatterer)

Reklama

Reklama