Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dvoudílná televizní minisérie režiséra Andreie Konchalovského vychází z dávného Homérova eposu o muži, který musel překonat mnoho životních překážek na své strastiplné cestě, aby se po dvacetiletém odloučení vrátil ke své milované Penelopé. (oficiální text distributora)

Recenze (56)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Ono točit řecké báje a pověsti je o ústa. Buď musí mít tvůrci k dispozici obří rozpočet a nejšpičkovější triky, anebo legendy pojmout jako televizní inscenace. Bohužel těch "mezi" filmů je nejvíc a v drtivé většině stojí za starou bačkoru. Odysseus se ovšem přeci jen trochu vymyká. I když z něho na míle tryská ona televiznost, na kterou jsem u podobných filmů alergický, přeci jen mě dokázal upoutat slušným tempem, hereckými představiteli a snahou filmařů porvat se s nízkým rozpočtem. A docela se jim to podařilo. Z herců samozřejmě zaujmul Armand Assante, naopak šlápnutím vedle byla Greta Scacchi jako Penelopé. Celkově lehký nadprůměr. 60% ()

Socrates 

všechny recenze uživatele

Mytologický road movie s parádní přehlídkou mulletů a vygradovaným finále, jak se na správný drama sluší a patří. Triky i na tu dobu slabší, ale jinak hodně pěkná práce. Mimo zmíněných kadeřnických střihů oku lahodí ještě pohled na krásnou Vanessu Williams. Z tý by si měly tenisový Williamsky vzít příklad, obzvlášť ta mladší obluda. ()

Reklama

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Na Odysseovi se celkem dost viditelně podepsal zub času. Když jsem byl mladší, přišlo mi Odysseovo dobrodružství více napínavé než nyní s odstupem času. Na první pohled je vidět, že jde o TV film, což ale nemusí být na škodu - viz Merlin - nicméně v tomto případě mi přišla většina hereckých výkonů příliš strnulá a z technického hlediska nešlo též o bůhvíjaký skvost. Z postav mě rozhodně nejvíce zaujala Athéna v podání Isabelly Rossellini a nejzajímavější částí byl Odysseův návrat, ke kterému se ale musel člověk prokousat skrze dvě a půl hodiny děje. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Staré řecké báje a pověsti jsou jednou z nejlepších knih vůbec a Odyssea je její nejlepší část. Tohle zpracování ale trpělo dvěma velkými vadami, které nakonec srazily hodnocení dolů. Bylo to kupodivu docela nudné a strašně na tom byl vidět malý rozpočet. Dovedu si to představit na nějakých pět hodin s pořádnými penězi, to by byla paráda. 70% ()

lillien 

všechny recenze uživatele

Na televizní film je to úžasně povedené, každý kdo tomu dal pod tři je rozmazlenec a neznaboh. Ještě před nástupem puberty jsem byla do tohoto eposu tak bezhlavě zamilovaná, že jsem ho byla schopná přelouskat v daktylském hexametru. Čili mě příjemně překvapilo, že se film prakticky neodklání od předlohy. Zahrané s nasazením, na rok 97 je to pecka, kdyby to dneska někdo hodil do tři dé a trochu vytunil, tak mám v kině ruku v kalhotkách natotata! ()

Galerie (3)

Zajímavosti (4)

  • Nakrúcanie prebehlo na Malte a v Turecku. (Sunwheel)
  • Když se narodí Telemachos, je ihned po porodu ukázán v rukou Odyssea (Armand Assante) a je krásně čistý, což je nesmysl, jelikož dítě po porodu má na sobě vždy nějaké nečistoty, např. krev atd. (Dvorik)
  • V záběru, kdy se Polites (Roger Ashton-Griffiths) přeměňuje z vepře na člověka a padá na zem, má na sobě jakési spodní prádlo, avšak v dalším záběru, kdy v hvěvu začne nahánět své kumpány a zepředu se zakrývá pláštěm, tak je zezadu vidět, že na sobě jinak nemá nic. (Nick321)

Reklama

Reklama