Reklama

Reklama

Šťastný Luke - Daisy Town

  • Česko Lucky Luke v Sedmikráskově (více)

Když členové karavany průkopníků najdou uprostřed pouště rostoucí kopretinu, rozhodnou se zastavit a postavit na tomto místě své město. Brzy vyrostou domy jako houby po dešti a hned za nimi banka, saloon, vězení atd. Kopretinové město je na světě. Bohužel ani město se neobejde bez padouchů a toto poklidné místo se brzy změní v místo bez zákona. K obnovení pořádku je zapotřebí strážce zákona. Tímto mužem bude Lucky Luke, kovboj, který střílí rychleji než jeho stín: všichni darebáci by si měli dávat pozor! (TV Minimax)

(více)

Recenze (59)

pursulus 

všechny recenze uživatele

Ach, ten nešťastný Luke!¬         Podívám-li se na svá hodnocení animovaných snímků určených spíše k zábavě než k zamyšlení či poučení, vidím, že horní příčky (obdoba jedniček nejvýš dvojek ve škole) zabírají bez výjimky takové, které jsou lidsky pravděpodobné při vysoké animační úrovni a ve kterých komika blíží se víc humoru než srandě, čímž jejich podtón je spíše laskavý a kulturně lidský. Takové je Fimfárum Jana Wericha (Česko 2002) J. Wericha a animátorky V. Pospíšilové, Mary a Max (Austrálie 2009) A. Elliota, Mrtvá nevěsta (USA 2005) T. Burtona, Cesta do fantazie (Japonsko 2001) H. Mijazakiho, a podobné (nemnohé) další. Opačné, tedy spodní příčky zabírají (taktéž nemnohé) počiny postmoderního kulturně společenského ztroskotání jako Myši patří do nebe (Česko 2021) spisovatelky I. Procházkové a scénáristy A. Nellisové (pozor, ona je "Nellis", takže si paradoxně vynucuje podmět v ženském rodě) nebo Shrek (USA 2001) T. Elliota a T. Rossia, a nebo počiny umělecky výrazně podřadné, z nichž za všechny mohu jmenovati Kozí příběh — Pověsti staré Prahy (Česko 2008) umělecké kreatury (česky stvůry) J. Tománka.¬                 Šťastný Luke svým provedením patří mezi podařené počiny nepříliš výrazné společenské hodnoty, kde humor je velkou měrou redukován na komické karikované násilnosti druhu Toma a Jerryho z tak velice oblíbeného amerického seriálu. Nedíval jsem se s nechutí a chápu všechny obdivovatele podobných potvořenin, leč mé hodnocení — má-li býti objektivní — musí odpovídati kulturní a společenské hodnotě díla (i kdyby se mi půtky Luka a bří Daltonů líbily sebevíc, a ne že se mi nelíbily!).¬                 Na závěr k možnému srovnání Šťastného Luka s českým muzikálem Limonádový Joe (ČSSR 1964), taktéž parodií na Daleký západ: Vnímavému diváku se nelze splésti obě díla, neboť kvalita "Limonádníka" je zcela odlišná, kdy i při násilných scaenách vítězí onen podtón, o kterém jsem mluvil na začátku.¬                 Geniálně výstižné opoznámkování napsal ke Šťastnému Lukovi uživ. mortak (27. 09. 2008), kterého tímto mohu doporučiti pozornosti ostatních v tom kladném smyslu slova. ()

MarekT 

všechny recenze uživatele

Jedna ze záležitostí mého dětství, na které si rád vzpomenu a které ještě dnes uchovávám na VHS - podle mě celkem unikátní nahrávka z HBO. Jelikož se mi vždy líbil Asterix i ve filmové podobě, tak jsem si zamiloval i Lucky Luka - tehdy jsem ale nevěděl, že to je také od Goscinnyho. Sice jsem tento film a jeho pokračování už nějaký ten pátek neviděl, nicméně to není důvod nehodnotit a neudělit mu pět hvězd, které si zaslouží. ()

Reklama

PetraMishka 

všechny recenze uživatele

Skvělý animák ze 70. let od tvůrců Asterixe, tentokrát však z Divokého západu. Lucky Luke je nejlepší střelec na západě, a tak ho v Sedmikráskově (Daisy Town) zvolí šerifem. Vše jde jako po másle, dokud se neobjeví zlotřilí bratři Daltonové, jejichž inteligence roste s jejich klesající výškou a Lucky Luke bude muset projevit nejen svou mušku, ale i důvtip, aby je nakonec vyvedl natřené dehtem a obalené v peří. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Výborně natočený animák se Šťastným Lukem, se spoustou vtípků, ale s ničím, co by mne dostalo někam výše než na úroveň lidové westernové taškařice. Mít tak osm let, bavím se královsky, ale dnes už mi zde silnější než prvoplánový příběh poněkud chyběl. Trailer:http://www.youtube.com/watch?v=ke6JNVK3AWQ ()

boni 

všechny recenze uživatele

Lucky Lukovi jsem nikdy na chuť moc nepřišel. Má to krásnou kreslenou animaci, která byla o tolik hezčí než dnešní počítačová, ale na Asterixe se to ani v nejmenším nechytá. Ono celkově to je jen změť různých skečů, což se ani do kresleného filmu nehodí – seriálová produkce by to ocenila více. Jinak ale mám rád Lukovy klasické repliky „Jo“, a i když nejsem na starém Divokém západě, tak ani já nikdy nepromarním příležitost sezvat dohromady přátele k velikému čtverylkovému tanci. A nesmíme zapomenout na výborné bratry Daltonovy, kteří byli opravdu vtipní se svým logicky definovatelným vztahem mezi výškou a inteligencí. Leč bohužel ani tyhle aspekty mi nedovolí dát více než tři hvězdy. ()

Galerie (19)

Reklama

Reklama