Reklama

Reklama

Den velitele

  • Sovětský svaz Děň komandira divizii (více)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Rok 1941 spěje ke svému závěru a velitel 78. divize, generálplukovník Běloborodov, se zoufale brání vpádu nacistických vojsk do Moskvy. Před sebou má fanatického nepřítele, za sebou chrabré sovětské vojáky a především svoji vlastní strategickou genialitu. Hitler odsoudil Moskvu k trestu smrti. Vydal rozkaz, aby hlavní město SSSR, bylo srovnáno se zemí a zatopeno. To ale ještě netušil, na jaký odpor sovětského lidu, vedeného statečnými veliteli, narazí. Na konci roku 1941, uprostřed tuhé zimy, vymyslí válkou protřelý generál Běloborodov smělý plán. Se svou 78. divizí přejde do protiútoku, jehož cílem je zlikvidovat gruppenführera SS Bittricha a jeho úderné seskupení, které nebezpečně hlasitě klepe na dveře dosud nedobytné Moskvy. Rafinovaný sovětský vojevůdce se sice schovává za skromné konstatování, že „dostává rozkazy shora a pouze je uplatňuje dole“, ale ve výsledku jedná jako neohrožený vůdce. Jedině tak ještě žije naděje, že bude odvěké hlavní město Ruska ochráněno před nenáviděným nepřítelem. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Pozdní sovětský válečný film, který se odehrává v prvních dnech sovětské protiofenzívy u Moskvy v roce 1941. Začnu tím horším. Nemůžu si pomoct, ale mně to připadalo neskutečně nudné. Po celou dobu se vlastně nic podstatnýho nestalo. Samé kecání a žádné dělání. A když už jsme se dostali ven, byly to jen záběry do zasněženého lesa a jedna dost slabá přestřelka. Neříkám, že je vždy nutné, aby se v takových filmech střílelo o sto šest, ale aspoň ať je děj poutavý a člověka ať nenudí. Toto je největší problém filmu. Na druhou stranu jsem tady neviděl moc propagandy a film neukazuje Rudou armádu jako největší a nejlepší na světě, ale jako v roce 1941 ještě nezkušenou, která má respekt z nepřítele a která se má ještě hodně co učit. A tvůtci tento fakt neskrývají. Což mě mile překvapilo. Přesto je to bohužel podprůměrný snímek, který mohl být lepší. ()

drankeryth 

všechny recenze uživatele

To bola taka nuda, ze sa tam vobec nic nedialo. Neustale len diskutovali nad strategiami, skade ocakavat utok nemeckych tankov a to by aj asi bolo vsetko, co sa tyka tohoto filmu. Nemam co k tomu viac napisat, pre mna osobne velke sklamanie na poli vojnoveho zanru. ()

omega_SK 

všechny recenze uživatele

Za čias totality to "možno" niekoho mohlo baviť. Teda vlastne skôr muselo, než mohlo, lebo do TV sa zahraničné filmy cez komančskú cenzúru, len ťažko dostávali. V terajšej dobe je aj treťotriedny film lepší ako toto. Nezáživné, nudné ... jednoducho komančsky ruské. ()

McMerkurion 

všechny recenze uživatele

... nuda, nuda, nuda ... víc k tomu není co říct ... velké zklamání ... připomíná to spíš nějakou divadelní hru, monolog jednoho generála ... ()

Reklama

Reklama