Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Režisér Robert Siodmak (Poklad Aztéků, Pyramida Boha Slunce) natočil podle knihy Ethel Liny Whiteové klasický thriller, který nezapře vliv mistra napětí Alfreda Hitchcocka.
Poklidnou atmosféru malého městečka znepokojují opakované vraždy mladých dívek. Přesněji řečeno dívek nějak postižených. Vrahem může být kdokoli z obyvatel, někdo, kdo ostatní dobře zná. Drama zasáhne i odlehlou usedlost Warrenů. O paní domu, upoutanou na lůžko, se totiž jako společnice stará Helen Capelová, milá, půvabná, ale němá dívka. Paní Warrenová naléhá, aby Helen co nejdříve opustila dům - a tak právě vhod přichází nabídka mladého lékaře Parryho, aby se zatím přestěhovala k jeho matce. Helen ho totiž zajímá - jednak by se rád se specialisty pokusil o vyléčení její němoty, způsobené šokem v dětství, jednak ji - jak jinak - miluje.
Celý film se odehrává během jediného dne, lépe řečeno večera - v lijáku a bouřce, ve starém domě plném tajemných zákoutí a rozsáhlých, temných sklepení. Vedle zpráv o nevyjasněných vraždách v městečku zvyšuje dramatičnost i patrné napětí mezi jednotlivými členy domácnosti Warrenových... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (31)

Oskar 

všechny recenze uživatele

Starý divadelní zákon říká, že je-li na scéně puška, do konce představení z ní někdo vystřelí. Točité schodiště uvádí na scénu imobilní stařenku a dívku oněmělou šokem, takže se dá spočítat, čeho se od nich dočkáme. Tento film je místy obrazově zajímavý, ale napínavě či hrůzně na mě nepůsobil, protože množství dějových klišé, předhazovaných coby "překvapivé zvraty", je neúnosné. Pro mě spíš cenný doklad toho, že už ve 40. letech vznikaly chladně vypočítané filmy bez řemeslných ambicí. 40% ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Zezačátku je docela dobře rozehraná zápletka, ale bohužel po chvilce veškeré napětí vyprchává a už se nevrátí. No a vraha celkem nebylo zase tak těžké uhodnout. Co mi trošku vadilo, že odhalení vraha došlo deset minut před koncem a potom místo, abychom se dočkali adrenalinového závěru, tak nastalo jen jakési pobíhání sem a tam po domě a nic víc. I když dýlka je jen 80 minut, tak by rozhodně něškodilo tenhle film o takových 15 - 20 zkrátit. ()

Reklama

EdaS 

všechny recenze uživatele

Kdyby každá inspirace Hitchcockem dopadla takhle, jak by bylo krásně na světě. Siodmak byl dobrý žák a kromě nápadité práce s (krásně noirovou) kamerou mu šla i atmosféra. Dorothy McGuire v hlavní roli výborná. P.S. Množství komentářů nekompetentních jedinců (kteří zjevně nemají z daného období nakoukáno skoro nic a plácají nesmysly) díky uvedení v televizi s dabingem (neslyšel jsem, snad proto tak nízká hodnocení) až nebezpečně mnoho. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Na svoji dobu vcelku dobrý thriller. Ale pouze vcelku dobrý a na svoji dobu. Oplývá totiž mnoho nelogičnostmi a předvídatelnými situacemi. Jinak herci jsou sice slušní a celkově se jedná o dobrý film, který bohužel v dnešní době potěší spíše pouze staromily, než většinu fanoušků thrillerů (narozdíl třeba od stále atraktivních Hitchcockovek). ()

OG_Swifty 

všechny recenze uživatele

Pomerne zajimavy mix hororu a noiru a jeden z predchudcu novodobych / popularnich slasheru s Dorothy McGuire v hlavni roli neme divky, ktera se ma stat dalsi obeti serioveho vraha. V prvnich asi 10-15 minutach filmu nam je postupne predstaveno cca 6-7 postav, z nichz nekdo je vrah, a prekvapive v tomto ohledu film funguje i dnes - divak muze jen hadat (ja jsem vraha neuhadnul) a film pomalu ziskava na napeti, predevsim diky dobre hre stinu, hudbe a vykonum McGuire a Barrymore (ktera si za svoji roli blaznivy zensky odnesla dokonce Oscarovou nominaci). Co se tyce hereckeho obsazeni, musim priznat, ze jsem znal jenom Elsu Lanchester z Lassie, ale vsichni mi plus minus prisli ok a svym stereotypum dostali dobre. Finalni odhaleni padoucha a nasledny "souboj o preziti" mohl byt na muj vkus trochu zivejsi, ale to je jen mala vytka divaka 21. stoleti... ()

Galerie (36)

Související novinky

Zemřela herečka Rhonda Fleming

Zemřela herečka Rhonda Fleming

17.10.2020

Ve věku 97 let zemřela v kalifornské Santa Monice herečka Rhonda Fleming. Zprávu médiím předala její asistentka Carla Sapon. Hvězda Hollywoodu 40. a 50. let, později filantropka a výrazná tvář boje… (více)

Reklama

Reklama