Reklama

Reklama

Memphiská kráska

  • Velká Británie Memphis Belle (více)
Trailer

Úspěšný válečný film o jednom z nejznámějších bombardérů druhé světové války se odehrává v květnu 1943 a jeho hrdiny jsou sehraná desetičlenná posádka bombardéru B-17, nazvaného Memfiská kráska. Na jeho palubě se má posádka vydat na poslední nálet a po něm má být převelena do USA. Byla by první, které by se podařilo přežít pětadvacet nasazení. Jenže cílem náletu je letecká továrna v Brémách. Všichni vědí, že pravděpodobnost úspěšného návratu je minimální. Není divu, že mají strach a jejich nervové vypětí je větší než u jiných posádek. Vždyť šanci na návrat domů mají nadosah, a přece téměř nedosažitelnou. Napětí zvyšuje mlha, kvůli níž musí být start odložen. Když se konečně ocitnou ve vzduchu, čeká je útok nepřátelských stíhaček. Nad Brémami kvůli mrakům není vidět cíl a kapitán Dearborn rozhodne opakovat přelet, protože nechce zasáhnout civilní oblasti. Po úspěšném shození bomb obrátí k návratu. Cestou je letoun několikrát zasažen, několik mužů zraněno, přestane fungovat elektrika, začnou ztrácet palivo. Přesto se nevzdávají a zarputile míří k domovskému letišti. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (156)

mazzarek 

všechny recenze uživatele

Je to veliká škoda, že si tento příběh nezasloužil (zatím?) lepší filmové zpracování. Pokud někdo viděl dobové záběry, tak by si všiml, že po přistání běžely všechny motory, spodní střelecká věž a všechny kulomety byli na svém místě. Pokud někdo točí něco podle skutečné události, tak by si neměl vymýšlet. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

----- "Léta, která mě čekala, mi připadala zbytečná ... na vahách života byla smrt." ----- Válka pro ně nebyla lehčí jen proto, že neleželi v zákopech. Vlastnili křídla, která je vynesla až nad mraky, ale i tady jim na záda dýchala smrt. Příběh místy možná nepůsobí úplně autenticky - jakoby si nebyl tak docela jistý v kramflecích ... ale mladičká posádka legendárního bombardéru si 4* (byť slabší) zaslouží. ()

Reklama

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Překvapilo mě to množství mladých a dnes již velice známých filmových i seriálových obličejů, které se v tomhle filmu mihlo. Samotný film je vlastně docela prostý, ze začátku se trochu táhne a ani akční sekvence v druhé polovině nejsou vizuálně nic extra, ale hodně to vyvažuje velice sympatická posádka, překvapivě příjemná porce hrdinského patosu a napínavý konec. ()

maxi6 

všechny recenze uživatele

.......Nejslavnější těžký bombarder B-17 se úspěšně vrátil z akce. ........V tomto koprodukcnim remaku filmu z r. 1944 od W. Wylera http://www.csfd.cz/film/9920-memphis-belle-a-story-of-a-flying-fortress-the/ jsou místo skutečného města Lorient ve filmu bombardovány Brémy. Celý příběh se slavným letadlem a jeho posádkou je malinko přimóděn do amerického hávu, pro efekt a napětí je přidáno několik vzrušivých momentů během letu, které se vlastně ani ve skutečnosti nestaly. V každém případě tuto verzi z roku 1990 považuji za jeden z těch lepších filmovým válečných leteckých bonbónků, které byly doposud vyprodukovány. Nebýt dlouhého seznamovacího začátku a závěrečného happy endu, určitě by tento film s leteckou tématikou získal mnohem více ocenění............. ()

Borrtex 

všechny recenze uživatele

Na Memphiskou krásku mám dva názory. První je ten že se film odehrává z větší části ve vzduchu, v jednom utěsněném prostoru, s pořád opakovanými efekty a záběry. Na druhou stranu i přes to všechno jsem se ve filmu nenudil, a až na ten trošku bídný začátek se to docela rozjelo, a když se podívám na rok tohoto filmu tak zjišťuji že to vůbec není špatné. 55% ()

Galerie (24)

Zajímavosti (17)

  • Ve filmu je poslední misí Memphiské krásky útok na leteckou továrnu v Brémách. Ve skutečnosti byl útok na Brémy její 21. misí a poslední, tedy 25., byl útok na přístav v německém Wilhelmshavenu. Některé zdroje pak uvádí jako poslední cíl ponorkové doky ve francouzském Lorientu, na každý pád však nikoliv Brémy. (Foxhound#1)
  • Ve filmu bombardéry doprovázejí stíhačky P-51 Mustang. Příběh Memphiské krásky se odehrává v roce 1943, ale Mustangy začaly být jako doprovod nasazovány až počátkem roku 1944 a byly schopné bombardéry doprovázet až do Berlína a zpět. V roce 1943 doprovod zajišťovaly americké P-47 Thunderbolt nebo britské Spitfiry. (Foxhound#1)
  • Společné s Memphinskou kráskou turnus ve stejné době dokončila také další B-17 Flying fortress „Hell's Angels“. (liebgott)

Reklama

Reklama