Reklama

Reklama

Memphiská kráska

  • Velká Británie Memphis Belle (více)
Trailer

Úspěšný válečný film o jednom z nejznámějších bombardérů druhé světové války se odehrává v květnu 1943 a jeho hrdiny jsou sehraná desetičlenná posádka bombardéru B-17, nazvaného Memfiská kráska. Na jeho palubě se má posádka vydat na poslední nálet a po něm má být převelena do USA. Byla by první, které by se podařilo přežít pětadvacet nasazení. Jenže cílem náletu je letecká továrna v Brémách. Všichni vědí, že pravděpodobnost úspěšného návratu je minimální. Není divu, že mají strach a jejich nervové vypětí je větší než u jiných posádek. Vždyť šanci na návrat domů mají nadosah, a přece téměř nedosažitelnou. Napětí zvyšuje mlha, kvůli níž musí být start odložen. Když se konečně ocitnou ve vzduchu, čeká je útok nepřátelských stíhaček. Nad Brémami kvůli mrakům není vidět cíl a kapitán Dearborn rozhodne opakovat přelet, protože nechce zasáhnout civilní oblasti. Po úspěšném shození bomb obrátí k návratu. Cestou je letoun několikrát zasažen, několik mužů zraněno, přestane fungovat elektrika, začnou ztrácet palivo. Přesto se nevzdávají a zarputile míří k domovskému letišti. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (156)

Figu 

všechny recenze uživatele

Nenápadnej válečnej film, plnej hereckých kvalit mladej americkejch talentů... A vlastně na tom je celej film postavenej. V podstatě, když vám někdo předhodí před ksicht biják, víc jak z poloviny natočenej pouze v prostoru letadla, nemůže to rozhodnout nikdo jinej, než herci samotní. Na mě to celkem zapůsobilo! 65% ()

Herr_Flick 

všechny recenze uživatele

S prominutím si neodpustím menší polemiku. „V létě roku 1943 zuřila na obloze nad Evropou krutá bitva. Každý den čelily stovky mladých mužů smrti, když na svých bombardérech pronikaly hluboko nad nepřátelské území. Zpátky se jich vracelo čím dál méně“ Nálety zaměřené proti civilnímu obyvatelstvu. Starci, ženy a děti byli po stovkách a po tisících mrzačeni, umírali v ohni, v troskách domů. Jsem rád, že lidé myslí i na ně!!! Na druhou stranu chovám obrovský respekt i vůči posádkám a všem, kteří nasazovali životy, k těm, kteří přišli o své nejbližší - pro nás, za lepší zítřky. Tento film se snaží poukázat na vypjatý život amerických letců a tvoří jaksi další pomník jejich hrdinství. Bohužel mě ale tyto americké výtvory tolik nedojímají. V porovnání s druhou stranou - pro vojáky - ta strávená doba, podmínky, technika, poměr sil - toto je "procházka růžovým sadem". ()

Reklama

MATADOR 

všechny recenze uživatele

Memphiská kráska je originální. A je o to zajímavější sledovat životy osazenstva jednoho z mnoha bombardérů B-17. Avšak jako válečný snímek je spíše nedotažený, nebo-li usekaný. Chvíle v oblacích si užíváte, ale akce jsou poněkud prkenné. Samozřejmě na svou dobu určitě dobře odvedená práce, ale i tak se mi zdá, že potenciál byl daleko větší. I přesto tento snímek ukazuje na hrdiny, kteří bojovali ve vzduchu a měli by mít čest a uznání! ()

V.Silver 

všechny recenze uživatele

Je pěkné vidět, že jsou místa, kdy český film svou kvalitou přesáhne hollywoodskou produkci. Toto je přesně ten případ. Nenechte se zmást - Memphis Belle je kvalitní film, ale gradací ani postavami zdaleka nedosahuje Tmavomodrého světa, nebo Nebeských jezdců, kteří jsou z mého hlediska také o něco bližším subžánrem, neboť se na rozdíl od Tmavomodrého světa jedná o posádku bombardéru, nikoli stíhače. Nejvíc mě asi mrzelo, že žádná z postav nedostala tolik prostoru, abyste si ji mohli pořádně zapamatovat, vytvořit si k ní pouto, soucítit s ní, "prožít" s ní ten poslední a sakramentsky složitý nálet na Brémy. Amerického patosu se sice samozřejmě také dočkáme, ale v nijak škodlivé míře ;) Nicméně kolem a kolem dávám slabší 4, čili 70%. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Standardní "letecký" film o vzletech a pádech skupiny mladých amerických pilotů. Poměrně dlouho se drží na zemi, ale když konečně vzlétne, s opětovným přistáním dost otálí, z větší části se tak nakonec odehrává vysoko v oblacích. Vzdušné scény jsou na svou dobu velmi slušně a realisticky zrežírované, létající věci mě však nikdy příliš nebraly. Film navíc nedokáže přenést na diváka něco z děsivosti druhé světové i jakékoliv jiné války a přimět jej k vážnějšímu zamyšlení. Je to vlastně taková pohodová akce v oblacích, při které jenom sem tam někdo schytá zásah. 60% Zajímavé komentáře: maxi6, Lichty ()

Galerie (24)

Zajímavosti (17)

  • 8. letecké velitelství (v roce 1944 přejmenováno na 8. leteckou armádu) za dobu působení v Evropě (léto 1942 až jaro 1945) ztratilo přes 28 tisíc mužů. To jsou větší ztráty než měla Námořní pěchota Spojených států amerických. (liebgott)
  • Natáčelo se na bývalém vojenském letišti RAF Binbrook v Lincolnshiru a v leteckém muzeu v Duxfordu. (Foxhound#1)
  • Do role německých Messerschmittů Bf 109 byly použity jejich španělské verze HA-1112 Buchón, použité například i v Bitvě o Británii z roku 1969. (Foxhound#1)

Reklama

Reklama