Reklama

Reklama

Memphiská kráska

  • Velká Británie Memphis Belle (více)
Trailer

Úspěšný válečný film o jednom z nejznámějších bombardérů druhé světové války se odehrává v květnu 1943 a jeho hrdiny jsou sehraná desetičlenná posádka bombardéru B-17, nazvaného Memfiská kráska. Na jeho palubě se má posádka vydat na poslední nálet a po něm má být převelena do USA. Byla by první, které by se podařilo přežít pětadvacet nasazení. Jenže cílem náletu je letecká továrna v Brémách. Všichni vědí, že pravděpodobnost úspěšného návratu je minimální. Není divu, že mají strach a jejich nervové vypětí je větší než u jiných posádek. Vždyť šanci na návrat domů mají nadosah, a přece téměř nedosažitelnou. Napětí zvyšuje mlha, kvůli níž musí být start odložen. Když se konečně ocitnou ve vzduchu, čeká je útok nepřátelských stíhaček. Nad Brémami kvůli mrakům není vidět cíl a kapitán Dearborn rozhodne opakovat přelet, protože nechce zasáhnout civilní oblasti. Po úspěšném shození bomb obrátí k návratu. Cestou je letoun několikrát zasažen, několik mužů zraněno, přestane fungovat elektrika, začnou ztrácet palivo. Přesto se nevzdávají a zarputile míří k domovskému letišti. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (156)

Paxxx.cz 

všechny recenze uživatele

Bohužel spíše jen průměrný film z 2. světové války o pilotech bombardérů B-17. V Memphis Belle se objevila řada známých herců a ti tu podali dobré a hlavně uvěřitelné herecké výkony. Film dost staví na svém závěru, ale vše co tomu předcházelo nebylo tak poutavé jak by mohlo a mělo být, což je škoda. Z daného tématu se určitě dalo vytřískat více - 60%... ()

bloodcountes 

všechny recenze uživatele

Tak nějak nevím, proč má film takové vysoké hodnocení, mě tedy nijak zvlášť neupoutal, snad jenom scény z vnitřku letadla byly pro mě hodně zajímavé, prptpže tam toho bylo hodně vidět, na rozdíl od ponorek a tanků, kde je šero. Ono asi i ve skutečných létajíích pevnostech bylo šero, ale pro potřeby filmu přidali světlo? Každopádně to bylo zajímavé. Ačkoli proti dojákům se vždycky spolehlivě obrním, tak tady mě přeci jenom pohnulo to čtení dopisů od rodičů mrtvých vojáků. Fakt nevím, jestli bych byla schopná něco takového napsat..... ()

Reklama

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Je to určitě dobře, že takový film natočili. Je dobré si připomenout, jaká ta válka byla vlastně naprostá pakárna, že? Nahňácat co nejvíc lidí do železné kisny, dát tam co nejvíc kulometů a vyrazit na výlet na kontinent. Naděje na sestřelení téměř tutová. V Memfiské krásce je pár silných momentů, člověk si prohlídne létající pevnost, vzdušné souboje, dobrý film. Ale naší Nebeští jezdci to rozhodně nejsou, ani Tmavomodrý svět. Takže stačilo jednou. 80% ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

Obávaný bombarder B 17 - hovorilo sa mu aj "lietajúca pevnosť, pre svoju vybavenost (5 gulometov, rychlopalne delo, ) film rozdeleny na dve časti v prvej poukazuje na naladu posádky pred poslednym letom v druhej polovici filmu je aj trocha boja a lietadlo v akciii samozrejme - ako inak zdramatizovany ale úspešný koniec. U mňa slabá štvorka. ()

Borrtex 

všechny recenze uživatele

Na Memphiskou krásku mám dva názory. První je ten že se film odehrává z větší části ve vzduchu, v jednom utěsněném prostoru, s pořád opakovanými efekty a záběry. Na druhou stranu i přes to všechno jsem se ve filmu nenudil, a až na ten trošku bídný začátek se to docela rozjelo, a když se podívám na rok tohoto filmu tak zjišťuji že to vůbec není špatné. 55% ()

Galerie (24)

Zajímavosti (16)

  • Ve filmu je poslední misí Memphiské krásky útok na leteckou továrnu v Brémách. Ve skutečnosti byl útok na Brémy její 21. misí a poslední, tedy 25., byl útok na přístav v německém Wilhelmshavenu. Některé zdroje pak uvádí jako poslední cíl ponorkové doky ve francouzském Lorientu, na každý pád však nikoliv Brémy. (Foxhound#1)
  • Původní Mephiská kráska byla B-17 verze F, ale všechny B-17 použité k natáčení byly verze G. Bylo proto nutné tyto letouny upravit tak, aby se co nejvíce podobaly verzi F. Nejzásadnějšími úpravami bylo odmontování spodní střelecké věže pod přídí, přebarvení letounů na olivově zelené s šedým spodkem a nastříkání příslušného označení včetně malůvek "pin-up girls" na přídi. (Foxhound#1)

Reklama

Reklama