Reklama

Reklama

Ascension

všechny plakáty
Drama / Fantasy / Horor / Mysteriózní
Kanada / USA, 2002, 108 min

Obsahy(1)

Tri ženy stúpajú v rozľahlom bludisku obrovského schodiska, ukrývajúcom sa vo veži opustenej továrne. Ich cieľom je postaviť sa zoči-voči bytosti, ktorá zavraždila Stvoriteľa Vesmíru.
Tento pomalý, hypnotický epos rozpráva o živote vo svete chaosu. Jeho snové motívy kombinujúce násilie, krásu, stvorenie a lásku pripomínajú atmosféru filmov Andreja Tarkovského. Prekonávajú hranice priestoru a času a dosahujú za rámec posledných chvíľ existencie ľudstva. (Incantator)

(více)

Recenze (8)

klima777 

všechny recenze uživatele

Velikášský, až chvastounsky nabubřelý ("heč, jak intelektuálně náročné dílo jsem stvořil, heč!"), a přece (nebo snad právě proto?) nesmírně upachtěný film. Objektivně nejspíše na slabší 3 hvězdy, avšak po nedávném opětovném zhlédnutí několika "krvavých obsidiánových motýlů" Eliase Merhige mi tento Hussainův počin připomíná lehce podivné, bezduché omalovánky... (jako vždycky IMHO). ()

ricci.s 

všechny recenze uživatele

Z tohto filmu som mal taký pocit, ako keby som zatvoril oči a pustil si nejaké CD, v ktorom rozprávač rozpráva o trávičke, stromčekoch a žblnkajúcom potôčiku. Čiže čisto film na rozjímanie - akurát s tým rozdielom, že tu sa hovorí o smrti, deštrukcii, rozklade a zániku. Mohlo mi to sadnúť? Správne, nemohlo. Tri ženské sa potulujú po fabrike, na každom kroku narazia na nejakú mŕtvolu a rozoberajú to do najmenších detailov. Inými slovami je to filozofický blábol o nesmrteľnosti chrústa (alebo o hovne, ak chcete). Keď sa Karim do toho oprie, môže to byť zvrátená gore pecka, keď však poľaví a založí svoj nehoror len na konverzačkách, je z toho toto. Ale zase na druhej strane sú tu aj isté pozitíva. Čo sa týka experimentálnych filmov, ktoré zrovna nie sú mojou šálkou kávy, Hussainov štýl mi sedí asi najviac, pretože z toho vyžaruje melancholická, pomaly až depresívna atmosféra podporovaná peknou, melodickou hudbou, takže aj keď ma film veľmi nebavil, isté dojmy chtiac nechtiac zanechal. ()

Reklama

panjosef 

všechny recenze uživatele

Hussainovo Ascension je jeden z nejzvláštnějších filmů co jsem kdy viděl vůbec. Názory bilancují jinak z minuty na minutu. Jestliže Subconscious Cruelty bylo více než obtížně stravitelné, tak Ascension je ještě mnohem mnohem dál. Nikoli co do gore, ale co do myšlenkového obsahu filmu jako takového. (prozatimní komentář) 8/10 ()

CptPeroxid 

všechny recenze uživatele

Hussain si jde pořád za svým, sonduje do lidského mozku neuvěřitelným způsobem. Na jednu stranu je téměř nemožné porovnávat snímky jako je Subconscious Cruelty a Ascension z vizuálního hlediska, je to prostě sto a jedna. Na druhou stránku jsou pro mě filmy naprosto totožné. Ascension pro mě byl určitě náročnější, protože nestačila vizuální stránka filmu, ale bylo potřeba zapojit hodně fantazie. Ale já jsem spokojený až na závěr, který mě zklamal, jinak bych dal plný počet. ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Komentář k filmu začnu u Karima Hussaina kterýho si nesmírně vážím a považuju ho za jedno z nejlepších kameramanů současnosti. Což samozřejmě dokázal i u Ascension. Že je i schopným režisérem předvedl už se svým filmem Subconscious Cruelty(2000) což je za mě 5hvězdičková záležitost. Hussainův film Ascension jsem měl v merku pěknou řádku let jenže cz titulky nikde. A popravdě už jsem ani nevěřil, že by na tenhle film někdy cz titulky vznikly. A ejhle. Proto není divu, že když se mi cz titulky dostaly "do rukou" byl jsem natěšenej jak malý děcko u vánočního stromečku a hned druhej den jsem si musel Ascension pustit. A jelikož jsem v cz titulky už ani nedoufal a tudíž jsem ani moc nevěřil, že film někdy uvidím(v původním znění jsem zrovna tenhle film nechtěl riskovat, protože moje angličtina není úplně nejlepší)za ty roky jsem si přečetl i všechny zdejší komentáře(není jich moc). Nedivím se, že jsou tak rozporuplný. Ostatně jako celkový hodnocení. Jedno vím ale jistě. Srovnávat Subconscious Cruelty a Ascension nemá prostě smysl. Každej film je úplně jinej. Chápu, že širší diváckej hororovej okruh osloví spíš Subconscious Cruelty. I u mě vítězí. Na druhou stranu mě oslovil i Ascension. Ikdyž do určité míry musím dát za pravdu kolegovi ricci. s. Tady jde spíš o filozofickej kousek. Pro většinu diváků půjde spíš o nudný tlachání o hovně a bezduchý chození po fabrice. Pro většinu lidí nejspíš odpad. Ascension je prostě filmem, kterej osloví jen hrstku vyvolených. ()

Zajímavosti (1)

  • Převážná část filmu byla natočena v Montréalském historickém přístavu. Ikonická tovární budova sloužila po celé 20. století jako obilné silo. Její identifikační označení je 5B1. (Latex.honey)

Reklama

Reklama