Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladá učitelka Theresa (Diane Keaton) vede dvojí život: přes den vyučuje sluchově postižené děti a noci tráví v pološerých barech shánějíc nejrůznější mužské. Tady se seznámí s pohledným Tonym (Richard Gere), jehož paličatost jí imponuje... Prvotřídně obsazená povahová studie. (Pohrobek)

Recenze (8)

MissJ 

všechny recenze uživatele

Film natočený jako adaptace románu Judith Rossner, na základě skutečného příběhu Roseann Quinn, newyorské učitelky sluchově postižených dětí, zavražděné v lednu 1973. Do vedlejších rolí byla obsazena řada později známých, tehdy teprve začínajících herců (Richard Gere, Tom Berenger, LeVar Burton, William Atherton), nad všemi ale dominuje Diane Keaton. Rozhodně nejde o žádný propadák, příběh je ale překombinovaný, postrádá vnitřní strukturu a ve výsledku toho ve mně, kromě tísnivého pocitu, moc nezanechal. ()

Reklama

Vančura 

všechny recenze uživatele

Okouzlující Diane Keaton v jedné ze svých asi nejzajímavějších rolí. Z herců dále zaujme tehdy 28 letý Richard Gere v roli playboye Tonyho - pro lidi, kteří ho nejvíc znají z Pretty Woman, může být vtipné vidět ho zde zamlada. Film je zajímavou zprávou o podobě Ameriky 70. let - éry sexuálně uvolněných mravů a drog - a navzdory dlouhé stopáži mě bavil a zhlédl jsem ho s nemalým zájmem - soudě dle minimálního počtu zdejších hodnocení je u nás prakticky neznámý, což je podle mě škoda. UPDATE 23.5.2020 - Po pár letech jsem dostal chuť vidět to znovu a musím říct, že se mi to poněkud táhlo. Scénář se pravděpodobně snažil převzít co nejvíc z knižní předlohy a délka filmu kvůli tomu značně nabobtnala (jen tipuji). Diane Keaton je zde ovšem skutečně fantastická, a hodně se mi zde líbí i kamera a soundtrack. Mimochodem vrtalo mi hlavou, co znamená ten Mr. Goodbar v názvu, protože v celém filmu se nikdo takový neobjeví, a tak jsem vygůglil, že Mr. Goodbar je v knižní předloze název baru, v němž Theresa potká svou osudovou známost na jednu noc. A za zmínku stojí ještě 2 další zajímavosti: 1) Judith Rossner, autorka knižní předlohy, prý tuto filmovou adaptaci své knihy nenáviděla, a 2) kniha a film posloužily jako volná inspirace pro videoklip Madonny Bad Girl. ()

Themyth 

všechny recenze uživatele

Výborný film opäť v modrých číslach ? To snáď nie je pravda. Ja viem, že každý jedinec má svoj osobitý pohľad na umenie, v tomto prípade filmové a vlastný rebríček hodnôt. Ale to je už asi 15ty prípad podhodnoteného kvalitného filmu, odkedy som cca. 2 roky na ČSFD. Poďme k samotnému filmu. Je to hlavne herecký koncert Diany Keaton. V roku 1977 si zahrala ešte Annie Hall kde tiež excelovala. Dve nie najľahšie role a takto bravúrne zvládnuté, klobúk dole. Mladá učiteľka, ktorá učí hluché deti žije po nociach hýrivý život a hľadá si trvalý vzťah. Výsledkom sú iba sexuálne a drogové experimenty. Trpký koniec je brutálny až šokujúci, ale nie prekvapivý. Povahová štúdia par excellence. Dávam jednoznačne 85 %. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (7)

  • Film i jeho knižní předloha byly inspirovány událostmi kolem brutální vraždy 27leté newyorské učitelky Roseann Quinno z roku 1973. (jezurka42)
  • Podle režiséra Richarda Brooka činil plat Diane Keaton 50 000 amerických dolarů, což byla zhruba třetina běžné částky, kterou za natáčení požadovala. Místo toho si herečka určila procentuální zisk z filmu. (jezurka42)
  • Film byl uveden na DVD jen ve velmi malém nákladu, od toho se odrážela i cena jednotlivých nosičů, která byla v době prvního vydání na tehdejší poměry vysoká. (jezurka42)

Reklama

Reklama