Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Snímek Výlet Michaela Ritchieho je dalším z hollywoodských filmů, kde se pacienti jeví více při smyslech než psychiatři. Charles Grodin zde hraje Dr. George Maitlina, který má svou vlastní poradnu v rádiu a přitom se sám nervově zhroutil. Maitlinův právník proto zavolá do psychiatrické léčebny, kde ale telefon zvedne jeden z pacientů ústavu trpící schizofrenií, John Burns. V domnění, že to je Maitlinův starý kamarád, mu dá nabídku Maitlina během jeho léčby zastupovat. Burns samozřejmě ochotně přijímá a okamžitě odlétá do Los Angeles. Na letišti se Burns setkává s Donaldem Beckerem, potulným podivínem, se kterým si hned padne do noty. Když pak Burns převezme Maitlinovo místo v rádiu, jeho moudrá slova jsou tak jasná a přímočará, že je z něj přes noc senzace. Mezitím v Londýně, kde se léčí, dostává Maitlin strach z Burnsova úspěchu. S obnoveným zápalem a rozhořčením opouští svůj pokoj a naskočí na letadlo zpátky přes oceán, aby svou show v rádiu zachránil. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (13)

HellFire 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemné překvápko. Feel-good komedie. Dan Aykroyd jako mazaný pacient blázince, který se po telefonu za doktora, čímž se dostane k lukrativní práci. Jeden známý psychiatr totiž za sebe hledá náhradu, protože právě zažívá nervové zhroucení poté, co se vyspal se svou pacientkou. Aykroyd se do role lišáckého výtržníka dokonale hodí a stojí na něm celý film. Je radost na něj pohledět a já se bavil od začátku do konce. Například scéna v rádiu, kdy Aykroyd zasedne na židli a vyřizuje telefonáty pacientů, je skutečně k pokukání. Vyzařuje z něj charisma jak sfiňa. Celou dobu na mě působil, jako by v tomto období byl na vrcholu své komediální kariéry. Rozhodně mu pomáhá suprový scénář a v mnoha momentech se zdá, že Aykroyd hodně imrpovizuje. Potěší několik cameo rolí známých komiků. Walter Matthau se například objeví na letišti jako blázen, který bojuje za práva rostlin (i když jeho role není jen sporadická) a Chevy Chase si zahraje opravu malinkou roli v reklamě na kondomy. Sice nepromluví ani slovo, ale jako pomrknutí je to skvělé :). ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

" Vidím, Yuriji, že vás vzrušil i můj neodborný popis opravy převodovky.. Takže raději skončíme a přijďte ke mně do ordinace !!" ;) ()

Reklama

Oskar 

všechny recenze uživatele

Kariéra Waltera Matthau se v 80. letech všeobecně považovala za uzavřenou a to ho zřejmě nutilo víceméně statovat po boku mladších komiků. Ve Výletu má IMHO až neslušně málo prostoru. :( Jinak ovšem musím uznat, že Dan Aykroyd v roli falešného psychiatra odvedl lepší výkon, než jsem si zvykl od něj čekat a tu a tam Výlet zadoutná dobrým vtipem. Škoda, že tak řídce. 40% ()

Radko 

všechny recenze uživatele

No zveryna:) Farebnosťou, atmosférou, názvom v originále sa to javí akoby druhý diel vynikajúceho Výletu (The Trip) kráľa béčiek Rogera Cormana, ktorý oba filmy aj produkčne zastrešil pod značkou jeho firmy American International Picture. Tanečná scénka v závere mi dokonca pripadala ako tá, čo sa znenazdajky objavila v závere nedokončeného Buňuelovho Šimona na púšti:) Žeby v prípade geniálneho španielskeho režiséra a jeho filmu išlo o pomyselný prvý diel trilógie? ()

Galerie (72)

Zajímavosti (4)

  • V závěru filmu hraje skladba „Figarova svatba“ od Mozarta, která zazněla v úvodu komedie Záměna (1983), kde si Aykroyd střihl hlavní roli. (HellFire)
  • Film se dočkal uvedení do kin 17 let po vydání stejnojmenné knižní předlohy, jejímž autorem je Ken Kolb. (HellFire)

Reklama

Reklama