Reklama

Reklama

John Belushi a Dan Aykroyd v proklatě černé komedii o tom, že rozhodně není soused jako soused.  Earl Keese ničím nevybočuje z průměru. Snad jen svou pohodlností a touhou po klidu. Zdobí ho pomalu narůstající bříško, extrémy ho děsí a užívá si, že je jeho rodina poklidná, bez záliby ve výstřelcích, a že jeho dům stojí na pevných základech. Inu, stojí. Ale nikde není psáno, že to tak zůstane napořád. Vedle Keeseových se totiž stěhují noví sousedé, mladý pár Ramona a Vic. A jak svůdná krasavice, tak excentrický a halasný mladík od počátku naznačují, že život s nimi za plotem rozhodně nebude žádná nuda. To ale Earl ani netuší, jak tihle dva dokážou se svým okolím doopravdy zamávat. Zprvu jemné humorné oťukávání se mění v lavinu bestiálních kanadských žertů a ve hru, která dovádí k šílenství nejen Keese, ale posléze hlavně jeho manželku, jež si taky zanedlouho sbalí kufry a společně s dcerou odejde z domu. A ve kterém momentě tato hra končí? Původně byl cílovou páskou myšlen asi totální rozklad Earlova života. Ale ten, pozbyv všeho, na čem mu záleželo, nyní rozhodně hrát nepřestává. Naopak, přišel čas na protiúder. Ve své poslední roli se v brutálně černé komedii Johna G. Avildsena představí John Belushi, jeho protivníky ze sousedství jsou pak Dan Aykroyd a Cathy Moriartiová. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (12)

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Celkem hodně ujetá a naprosto nepředvídatelná komedie, že i kdyby se nakonec ze záhadné bažiny vynořila nějaká skutečná zelená příšera, ani by mě to nepřekvapilo. Přitom ze začátku vše působí poměrně klasicky - obyčejná rodina má nové sousedy, solidně a zábavně vypadající lidi, manželce se velice zamlouvají, manželovi vůbec, neboť ho soused okradl a lhal mu, sousedka ho naopak brutálně svádí, jenže to mu nikdo samozřejmě nevěří. V tuhle chvíli jsem si právě říkal, že půjde o klasickou komedi, kdy manžela všichni považují za blázna, jen my víme, kde je pravda. Ale Sousedé jdou mnohem dál, postavy se prohlubují nevídaný způsobem, zápletka je stále ztřeštěnejší a konec by na začátku tipoval jen málokdo. John Belushi a Dan Aykroyd válí, oba jsou zde v nejlepší formě (Belushi bohužel na konci kariéry, Aykroyd na začátku) a jejich výstupy jsou úžasné, především Aykroydova postava je dokonalé pako-nepako. Jenže ze všeho nejvíc si z filmu budu pamatovat absolutně dokonale šukadelickou Cathy Moriarty, která prakticky v každé své scéně svádí Belushiho a jde jí to tak dokonale, až mu držíte palce, aby se svést nechal a hlavně aby k sexu vůbec došlo, protože jsme v komedii a pravděpodobnost vyrušení, či jiné předkopulační nehody je extrémě vysoká. ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Normálně bych herce jako jsou John Belushi a Dan Aykroyd bral jako jasnou zábavovou jedničku. Tady to ale tak úplně není. Nejenom, že mi ta Aykroyda postava blonďatýho debilního hezouna přišla dost votravná. Mě rozčiloval i ten papundeklovej tatík John Belushi, co si žije svůj absolutně nudnej život se skleničkou vína, uřvaným dítětem a ženou, co už pár let žije ve vedlejším pokoji a pije o dva bukety lepší ročník. Některé momenty tu byly, ale výsledek mě prostě nebavil. A je to škoda, protože bych to určitě nečekal a když bych mohl, tak bych tomuhle filmu okamžitě zvednul koeficient. ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Tak tohle byl opravdu úlet. Čekal jsem, že se film bude tak nějak pomalu a pozvolna rozjíždět, ale hned s prvními minutami přišel docela šok, protože bez jakéhokoliv bližšího seznámení s hlavním hrdinou mu ťuká na dveře jeho nová sousedka a už se začíná rozehrávat hra, která je ze strany tvůrců perfektně promyšlená do nejmenších detailů a která nedá divákovi nějak výrazněji oddechnout, protože jakmile noví sousedé, kteří zřejmě nejsou normální a museli utéci z blázince (aspoň to byl můj dojem), vlezou na scénu, tak už z ní po celou dobu neslezou a svými výstřelky dokonale rozvrací Earlův klidný život. Já musím říci, že jsem tak trochu jako Earl, mám rád svůj klid, nemám rád, když kdokoliv jakýmkoliv způsobem narušuje mé dopředu stanovené plány, takže mít sousedy, jaké měl Earl, tak bych se choval úplně stejně, ze začátku bych z nich byl na infarkt, pak bych asi dobrovolně odešel do blázince, abych nakonec zjistil, že mi chybí. Earl sice do blázince nešel, ale jinak se choval přesně tak, jak bych se choval já, takže z tohoto pohledu film beru jako zajímavou černou komedii, u které jsem se nenudil a první hodina utekla tak neuvěřitelně rychle, že jsem to ani nestihl postřehnout. Tohle je zkrátka velice zajímavý, originální a kvalitní film, který stálo za to vidět a u kterého mi bylo opravdu dost líto, že už končí. Zajímavý příběh pak doplňují úžasné herecké výkony všech zúčastněných, kteří hrají zatraceně dobře a kvalitně. A pak nutno pochválit také prostředí, ve kterém se film odehrává, dva domy na samotě, kolem bažina a elektrické vedení, to je prostě nádhera. Nemám co více dodat, pokud by ještě došlo k nějakému přiblížení povah nových sousedů (zajímalo by mě, proč se rozhodli uvést takto svérázně a co je k takovému dotěrnému a excentrickému chování vedlo), tak by to snad bylo i na pět hvězd, takhle to jsou jen solidní čtyři hvězdy, v procentuálním vyjádření je to 90%. ()

Olík 

všechny recenze uživatele

Mladý nekonvenční pár se čerstvě nastěhuje vedle nudně, ale pokojně žijících manželů aby jim během několika hodin obrátil život vzhůru nohama. „Bratři Bluesovi“ Dan Aykroyd a John Belushi (pro prvně jmenovaného jedna z prvních rolí, pro druhého bohužel jedna z posledních) v „ulétlé“ komedii o krátkém, ale o to akčnějším sousedství pod taktovkou režiséra prvního Rockyho Johna G. Avildsena. ()

Galerie (31)

Reklama

Reklama