Reklama

Reklama

Hledaný psanec si rád hraje na kočku a myš a jeho pronásledování dovede texaského lovce odměn daleko za mexickou hranici. Skutečná krysa se ovšem ukrývá mezi americkou smetánkou. Věhlasný lovec odměn Jonathan Corbett (Lee Van Cleef) by své řemeslo rád pověsil na hřebík a místo toho bránil právo a spravedlnost v senátu. Bohatý podnikatel Brockston mu nabídne finance na kampaň, ovšem pod dvěma podmínkami: v senátu Corbett podpoří jeho plány na mezistátní železnici a než odloží kolty, dopadne Cuchillo Sancheze (Tomás Milián) obviněného ze znásilnění a vraždy dvanáctileté dívky. Hledaný mexický psanec ale odmítá dát svou kůži lacino a při každém jejich setkání Corbett zbytečně plýtvá kulkami nebo přichází o koně. Klikaté pronásledování napříč texaskou prérií nakonec končí v mexickém vězení a tam Corbettovi dochází, proč se mu na celém případu něco nezdálo. A proč se musí vrátit na začátek... Velká přestřelka (1966) italského režiséra Sergia Sollima musela při svém uvedení do kin soupeřit s dalšími dvěma legendami spaghetti westernů, Leoneho filmem Hodný, zlý a ošklivý a Corbucciho Djangem, a tak v divácké paměti mírně zapadla. Dnes se ovšem Sollimova westernová trilogie, s Velkou přestřelkou jako uvozujícím dílem, řadí k základním kamenům italského žánru – se všemi náležitostmi, včetně nezapomenutelné hudby Ennia Morriconeho. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (94)

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Po velmi dlouhé době, zhruba od Kuvajtu napadení, jsem si pustil western a říkám si, jestli já nedělám chybu, že tenhle žánr docela dost opomíjím. To je furt samej horor, vypjatý drámo nebo jezinčiny shortky , kraťasy a jiné sovětské bermudy a na starej dobrej špinavej špageťák pak není chuť. Napravím to minimálně dalšími fláky od mistra Sollima, protože tohle byla naprostá paráda, která mi připomněla, že jsem pořád hodnej, zlej a ošklivej a moje děravý ponožky znamenaj, že jsem prostě chlap ! A po dalších dílech si přestanu stříhat nehty, čistit zuby a koupat se budu jen třetí neděli v měsíci. Malá poznámka na závěr a konečné k filmu, trochu mi vadily skoky ve vyprávění - desperát utekl a hned v další scéně veze lovec mrtvého desperáta k šerifovi , připadal jsem si ošizeně. Kromě těchhle "zkratek" mi ale nevadilo vůbec nic, prostě hodně vydařená porce špinavých špaget. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Krajně nedůvěryhodný a všemi mastmi mazaný Mexičan, toho času obviněný ze závažného zločinu - kontra poměrně charismatický a dosti spolehlivě vyhlížející lovec lidí s politickými ambicemi ... lovec, který kupodivu nejen střílí, ale taky přemýšlí. Což zápletku postupně posouvá v rámci žánru do dramatičtější polohy - a nabízí jí širší škálu možných dějových odboček, nečekaných zvratů i finálních východisek. Dlužno dodat, že je na to dobře připravená: Má pro své hrdiny v záloze vícero zkoušek a nechává na nich, jak v nich obstojí - a na vás, jak jejich činy posoudíte ... 4,5* ()

Reklama

Bachy 

všechny recenze uživatele

Po dlouhatánské době jsem usedl k televizi a zapnul film. A zase to na chvilku stačilo. Dabing bolí a kdo světu nalhává, jak světovej dabing jsme dříve měli....Velkou přestřelku asi neviděl. Teď jak hodnotit? Za počeštění autoři nemohou, ale i tak byla první polovina filmu až neuvěřitelně ploché. Druhá část už v sobě přeci jen něco má a vyvrcholí zatraceně fajn přestřekou, ačkoliv nikdo netuší, co na ni bylo velkého. Tudíž spravedlivě za 3 *, nespravedlivě za 2 *. Vyberte si. Já dál v trilogii pokračovat nebudu, jelikož Van Cleef je ten, který snímek drží a Milian mi vůbec nesedí. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Príbeh, ktorý sa z banálnej historky lovenia bezvýznamného chudáka Mexičana, okorenenej grotesknými scénami preklopí do existenciálnej drámy boja o život (lovca i loveného), v ktorej padajú hlavy významných mužov lokálnej scény. To všetko v rytme geniálnej hudobnej linky Ennia Morriconeho. Nie natoľko známej, ako z filmu Dobrý zlý a škaredý, ale o to sviežejšej a neopočúvanej. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Český názov bohužiaľ zavádza. O žiadnu väčšiu prestrelku sa vo filme nejedná, napriek tomu má čo ponúknuť. Tým najväčším kreditom je opäť vynikajúci Van Cleef, ktorý si tu strúhne okrem tradičných rýchlostreleckých súbojov aj jeden-dva päsťtiarske. Ako lovcovi ľudí mu to zo zbraňami ide znamenite, kým sa mu do cesty nepripletie Mexičan (mne osobne Milian extra nevonia). Po vystredaní sa niekoľkých odchytov, kedy je hl. hrdina striedavo hore i dole, nuda strieda komediálne prvky, dej sa opozeráva a začne nudiť. Našťastie vďaka dobre premyslenej pointe sa má divák v závere znova na čo tešiť. No a Morriconeho hudba opäť presviedča o svojich kvalitách. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (11)

  • Johantan Corbett (Lee van Cleef) používa revolver Colt Single Action Army Model Cavalry 7,5". Neskôr, až do okradnutia na púšti používa ešte Colt Single Action Army Model Artillery 5,5". (mortimerm)
  • Baron von Schulenberg (Gérard Herbert) používa revolver firmy Lefaucheux. (mortimerm)

Reklama

Reklama