Reklama

Reklama

Hledaný psanec si rád hraje na kočku a myš a jeho pronásledování dovede texaského lovce odměn daleko za mexickou hranici. Skutečná krysa se ovšem ukrývá mezi americkou smetánkou. Věhlasný lovec odměn Jonathan Corbett (Lee Van Cleef) by své řemeslo rád pověsil na hřebík a místo toho bránil právo a spravedlnost v senátu. Bohatý podnikatel Brockston mu nabídne finance na kampaň, ovšem pod dvěma podmínkami: v senátu Corbett podpoří jeho plány na mezistátní železnici a než odloží kolty, dopadne Cuchillo Sancheze (Tomás Milián) obviněného ze znásilnění a vraždy dvanáctileté dívky. Hledaný mexický psanec ale odmítá dát svou kůži lacino a při každém jejich setkání Corbett zbytečně plýtvá kulkami nebo přichází o koně. Klikaté pronásledování napříč texaskou prérií nakonec končí v mexickém vězení a tam Corbettovi dochází, proč se mu na celém případu něco nezdálo. A proč se musí vrátit na začátek... Velká přestřelka (1966) italského režiséra Sergia Sollima musela při svém uvedení do kin soupeřit s dalšími dvěma legendami spaghetti westernů, Leoneho filmem Hodný, zlý a ošklivý a Corbucciho Djangem, a tak v divácké paměti mírně zapadla. Dnes se ovšem Sollimova westernová trilogie, s Velkou přestřelkou jako uvozujícím dílem, řadí k základním kamenům italského žánru – se všemi náležitostmi, včetně nezapomenutelné hudby Ennia Morriconeho. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (94)

majo25 

všechny recenze uživatele

Český názov bohužiaľ zavádza. O žiadnu väčšiu prestrelku sa vo filme nejedná, napriek tomu má čo ponúknuť. Tým najväčším kreditom je opäť vynikajúci Van Cleef, ktorý si tu strúhne okrem tradičných rýchlostreleckých súbojov aj jeden-dva päsťtiarske. Ako lovcovi ľudí mu to zo zbraňami ide znamenite, kým sa mu do cesty nepripletie Mexičan (mne osobne Milian extra nevonia). Po vystredaní sa niekoľkých odchytov, kedy je hl. hrdina striedavo hore i dole, nuda strieda komediálne prvky, dej sa opozeráva a začne nudiť. Našťastie vďaka dobre premyslenej pointe sa má divák v závere znova na čo tešiť. No a Morriconeho hudba opäť presviedča o svojich kvalitách. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Tenhle film se mi navzdory hnusnému dabingu a ořezanému obrazu líbil vlastně už v televizi, ale teprve v originální podobě (tedy i s 16 minutami navíc) jsem poznal, jak skvělý doopravdy je. Přímočarý příběh ženou vpřed závody supersympatického Lee Van Cleefa a všemi mastmi mazaného Tomase Miliana, šlapající hudba Ennia Morriconeho a Sollimova režie, která si nehraje na Leoneho a jde vlastní cestou. Závěrečná honička vrcholící trojitým soubojem patří k tomu nejlepšímu, co jsem ve spaghetti westernech kdy viděl. ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

Nenechám si ujsť žiadny western, kde robil hudbu E. Morricone. Nie som si úplne istý či bol Lee Van Cleef dobrá voľba , ale ok. No som si úplne istý , že toho tajtrlíka, ktorého naháňa počas celého filmu mal hrať niekto iný. Problém je , že pôsobí ako komediant a vlastne celé to chcelo ísť viac do hĺbky a hlavne vážnejší tón. Morriconeho hudba mnohé zachraňuje, ale na štvrtú hviezdu to u mňa nedosiahlo. 60%. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Po velmi dlouhé době, zhruba od Kuvajtu napadení, jsem si pustil western a říkám si, jestli já nedělám chybu, že tenhle žánr docela dost opomíjím. To je furt samej horor, vypjatý drámo nebo jezinčiny shortky , kraťasy a jiné sovětské bermudy a na starej dobrej špinavej špageťák pak není chuť. Napravím to minimálně dalšími fláky od mistra Sollima, protože tohle byla naprostá paráda, která mi připomněla, že jsem pořád hodnej, zlej a ošklivej a moje děravý ponožky znamenaj, že jsem prostě chlap ! A po dalších dílech si přestanu stříhat nehty, čistit zuby a koupat se budu jen třetí neděli v měsíci. Malá poznámka na závěr a konečné k filmu, trochu mi vadily skoky ve vyprávění - desperát utekl a hned v další scéně veze lovec mrtvého desperáta k šerifovi , připadal jsem si ošizeně. Kromě těchhle "zkratek" mi ale nevadilo vůbec nic, prostě hodně vydařená porce špinavých špaget. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Opäť som mal pri sledovaní tohto pomerne neznámeho spaghetti westernu pocit, že sledujem iný film, než bol užívateľmi ČSFD hodnotený. Lee Van Cleefa nepovažujem za vhodného herca pre stvárnenie hlavnej postavy, ostatné postavy, samotný príbeh, ani exteriéry film neozvláštnili a tak ma od nudy zachraňovala iba výborná Morriconeho hudba. Ale na jej vypočutie spravidla nie som odkázaný na sledovanie filmu. A tak aj slabé tri hviezdičky sú iba za ňu. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (11)

  • Jonathan Corbett (Lee van Cleef) si v rezidencii Broxtonovho (Walter Barnes) priateľa vyberá revolvery Colt Single Action Army Model Artillery 5,5" a Colt Navy 1851. (mortimerm)
  • Baron von Schulenberg (Gérard Herbert) hrá na klavíri v jednej scéne skladbu Ludwiga van Beethovena, „Pre Elišku“. (mortimerm)

Reklama

Reklama