Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Přichází ze vzdáleného světa, aby lovil lidi pro zábavu. Neviditelný a ozbrojený smrtícími zbraněmi nemilosrdně stopuje svou lidskou kořist a zanechává za sebou zmrzačené mrtvoly. Nyní si vybral městskou džungli. Los Angeles, kde právě zuří válka drogových gangů, je perfektní půdou pro Predátorovy smrtící hrátky. Tvrdohlavý policista Mike Harrigan (Danny Glover) se však odmítá vzdát bez boje. (Magic Box)

(více)

Recenze (732)

Falko 

všechny recenze uživatele

70%. Predator v centre Los Angeles namiesto lesnej dzungle mi nevadil, skor naopak, myslel som, ze to bude rovnako zaujimave, ako jednotka, ale zial Stephen Hopkins pokazil hlavne tu prvu hodinu. Na zaciatku filmu mi to pripominalo styl Verhoevenovho ROBOCOPA (1987) - gang rozbijajuci vsetko v uliciach mal väcsiu moc ako samotni policajti a okrem tam boli aj zostrihy zo spravodajstva, ktore Verhoven rad pouzival vo viacerych svojich filmoch. Okrem toho neviem, co viedlo Arnolda odmietnut ulohu v tomto filme, bol by aspon viac zabavny, ale na druhej strane druha hodinka spolocneho boja Garyho Buseya s Dannym Gloverom stala za to a preto mu davam 70%. Uz len kvoli tej druhej hodinke si druheho Predatora rad obcas zopakujem. _________ Kevin Peter Hall - (Predátor) +++ Danny Glover - (Mike Harrigan) +++ Gary Busey - (Peter Keyes) +++ Bill Paxton - (Jerry Lambert) +++ Maria Conchita Alonso - (Leona Cantrell) +++ Adam Baldwin - (Garber) +++ Produkcia: Joel Silver +++ ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

S odstupem času je stále více vidět, že pokračování slavného předchůdce je v podstatě už jen vaření z vody. Lovec byl výborně nastíněn již v díle prvním a zde se zase o tolik neposuneme (závěr toho moc neřekne). Krom toho je zde několik technických i dějových chybek a nedostatků, které celkově srážejí jinak docela solidní dojem. Několik scén je samozřemě působivých (metro, masna), ale jinak je to v podstatě jen mermomocí vynucené pokračování, které mělo především nalákat fandy zabijáka do kin. Arnie znatelně chybí a Glover nemá tolik charizmatu jak by bylo potřeba. Zbraně predátora jsou fajn, ale jinak mu cesta do města moc neprospěla. ()

Reklama

choze 

všechny recenze uživatele

Konec školního roku 91/92, sedíme na základce v tělocvičně a koukáme na videu nato, jak kolumbijské a jamajské drogové kartely pustoší do běla rozpálené ulice Los Angeles a predátor masakruje soupravu metra... Dvojku jsem měl vždycky radši, i když tu Arnie (makající tou dobou na T2) zatraceně chybí. A nejenom Arnie. Jakkoli je totiž Bill Paxton (kterého před predátorem zabili i vetřelec a terminátor) k sežrání, tým poldů jinak těžce zaostává za týmem mariňáků z jedničky. Dvorní scénáristé Joela Silvera bratři Thomasové (BOEING 747 V OHROŽENÍ), kteří mají na svědomí i originál, udělali ten nejjednodušší scénáristický tah pro sequely - prostě jen změnili prostředí a jihoamerickou džungli důvtipně nahradili džunglí velkoměstskou, ktrerá si s ní ale nijak nezadá a i sám Harry Callahan by se odsud rychle dekoval. Zůstali stejně příjemně temní, brutální, krvaví, akční a vtipní, zachovali trademarky (i když final countdown je Harriganem přerušen - škoda :), přihodili něco budování mytologie kolem predátora (exkurze do jeho lodi, kde se mezi trofejemi skví lebka vetřelce) a nové zbraně (skládací oštěp, nabroušené frisbee - ve stejném k roce bylo k vidění i v TEMNÉM ANDĚLOVI s Lundgrenem a později ve čtvrtém PHANTASM, aj.) a dokonce přivedli na scénu více predátorů a nechali je projevit lidskému bojovníku úctu. A Stephen Hopkins si připsal svůj nejlepší film. Opět vynikající hudba, chybí jen ta Večerka na konci. Bohužel 35 milionový film vydělal celosvětově pouhých 57 milionů a sklidil vesměs záporné recenze (Ebert ho označil za "hrozivý a ošklivý sen"), takže se Predátor vrátil až o dlouhých 14 let později v Andersonově nudné slátanině AVP. ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

UPDATE 2022: Vždyt je to naprosto boží kousek. ---- Update 2018: Mohlo to být ještě béčkovější, áále King Willie a woodoo rastafariáni?? To prostě chceš! ----- Takhle nějak si představuju dokonalé béčko. A nezapomínejte že se to jmenuje Predátor, nikoliv např. Arnold Nepřemožitelný. Tudíž hlavní postavou má být, a taky je, samotný "sběratel". ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Los Angeleský masakr Predátorem. Dvojka prostě postrádá ten skrytý lovecký duch jedničky, ve městě to působí moc otevřeně a přehnaně. Predátorovi chybí tajemnost a onen pocit tušení nebezpečí, který vyvolával v jedničce. Tady připomíná spíš tuctového záporáka z nějakého slasheru. Scénář se taky dvakrát nepovedl až na pár hlášek ("život je svině"), Glover sice hraje dobře, ale hodil by se spíš do policejního dramatu, a tak vcelku jedniná dobrá věc na filmu je závěr. Škoda, že z té křesadlové pistole už nic nebylo. ()

Galerie (107)

Zajímavosti (57)

  • Herec Kevin Peter Hall (Predátor) študoval pred natáčaním filmu africké kmeňové tance, aby dodal Predátorovi väčšiu flexibilitu a osobnosť. (Nekrofil)
  • Ve scéně v čase 1:20:47 má Mike Harrigan (Danny Glover) prázdný zásobník a zbraň si dává do pouzdra, ale ve scéně v čase 1:23:28 si lze všimnout, že zbraň je nabitá. (dc125)
  • Celosvětové tržby: 57 169 413 amerických dolarů. (StrYke)

Související novinky

Predátora čeká další sequel

Predátora čeká další sequel

26.06.2014

Začalo to Predátorem a Predátorem II, pokračovalo crossovery Vetřelec vs. Predátor a Vetřelci vs. Predátor 2 a nakonec přišli Predátoři. Jakýs takýs sequel jedničky, kterým chtěli Robert Rodriguez … (více)

Klepy, plky a floskule

Klepy, plky a floskule

02.10.2006

Asi takhle by se dala ve zkratce charakterizovat situace okolo údajné přípravy dalšího projektu o populárním vesmírném lovci lebek. Predátor z roku 1987 se pod taktovkou Johna McTiernana (a maskou… (více)

Vyhoďme ho z kola ven...

Vyhoďme ho z kola ven...

10.06.2006

...a ukažme si na něj prstem. Před několika dny se filmová mašinerie opět rozhoupala k akci a vydala prohlášení o režisérovi pokračování nejzmršenějšího a zároveň nejočekávanějšího scifi horroru,… (více)

Reklama

Reklama