Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Přichází ze vzdáleného světa, aby lovil lidi pro zábavu. Neviditelný a ozbrojený smrtícími zbraněmi nemilosrdně stopuje svou lidskou kořist a zanechává za sebou zmrzačené mrtvoly. Nyní si vybral městskou džungli. Los Angeles, kde právě zuří válka drogových gangů, je perfektní půdou pro Predátorovy smrtící hrátky. Tvrdohlavý policista Mike Harrigan (Danny Glover) se však odmítá vzdát bez boje. (Magic Box)

(více)

Recenze (733)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Vytratilo sa kúzlo súboja človeka proti mimozemšťanovi. Krásu prírody zamenili za špinu veľkomesta. Dá sa na to pozerať, poteší hlavne hudba Alana Silvestriho, ktorý stále pripomína atmosféru kultového prvého dielu, no už to nie je také strhujúce. Záverečný odkaz v podobe historickej pištole - "My sme tu už dávno, vy parchanti" je dobrý. Na ten záver sa dá kedykoľvek opäť naviazať, len dúfajme, že lepšie. Hej, Arnie? Nemáš záujem? 60%. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Je tomu už neuvěřitelných dvacet let, kdy jsem na to koukal s otevřenými ústy na stanici Pro 7. Bez rozmyslu bych tomu dal pět hvězd a smlouval o tom, jestli by nešla dát i šestá. Jenže, je tady jedno takové malé jenže. Pustil jsem si to nedávno z nostalgického pohnutí znovu a teprve teď jsem tam objevil tolik chyb, nesmyslných momentů a nelogických zvratů, že by to jednoho od mytologie Predátorů a Vetřelců zcela odradilo. Dříve jsem to ignoroval za a) proto, že mé mladické oko nedokázalo něco takového rozlišit a za b) neuměl jsem německy, nemohl jsem posuzovat nějakou nelogičnost v příběhu, on mě po pravdě řečeno tolik nezajímal jako samotná existence pana Predátora. Nyní chci do světa vykřičet rozčilení, proč sakra je Predátor v tomto filmu vystižen jako takový pomatený přizdisráč? Proč? Proč tupě čumí na nějaké římse, inhaluje kyslík a proč nějakej nejdená? Proč tak málo vydrží, má snad cukrovku? Proč do sebe nechá střílet jako idiot? Proč je to takové zesláblé a nepozorné hovádko boží, když si nechá rozbít mordu od postaršího chlápka (navíc člověka)? Na druhou stranu nelze tvůrcům upřít talent pro ztvárnění atmosféry, zejména v začátcích filmu. Když nyní slyším název Los Angeles, vybaví se mi ten tropický den, hispánec s bílím knírem od heroinu a krvelačný vpád zabijáka z vesmíru. To patří k největší kvalitě filmu, kde ovšem nakonec formu zabil obsah. Tři hvězdy za nostalgii, hekajícího Dannyho Glovera, tradičně hláškujícího Billa Paxtona, ponurou atmosféru. Jinak, kde nic není, ani neviditelná žabí smrt nebere. ()

Reklama

sniper18 

všechny recenze uživatele

Pôvodný film je nestarnúca kultová klasika dotiahnutá takmer k dokonalosti, takže ju prekonať, alebo sa jej aspoň dorovnať je prakticky nemožné, ale aj tak si myslím, že v prípade tohto pokračovania tvorcovia urobili to najlepšie, čo mohli a tak s výsledkom som nadmieru spokojný. Dej preniesli do prostredia veľkomesta a tak špeciálne komando nahradila policajná jednotka na čele so špičkovým detektívom neuznávajúcom autority, čo nebola najhoršia voľba a hlavne vsadili na podstatne prepracovanejší scenár, ktorý rozširuje celkové univerzum. Predsa len postava Predátora je už divákovi z pôvodného dielu známa a tak znovu vsadiť na tajomnosť by nebolo najlepšie riešenie, ale aj tak má hlavne prvá polovica výbornú atmosféru a ako vždy je veľmi zaujímavé sledovať detektívov, ktorí sa s niečím stretávajú prvýkrát a navyše je tu doplnená aj jednotka, ktorá o Predátorovi vie, čo je príjemné oživenie. V druhej polovici už film očakávane zakčnie a tak atmosféra a prepracovanosť scenára už idú trochu bokom, ale aj tak je to vydarená zábava až do konca. Film musím určite pochváliť aj po akčnej stránke, nesie sa síce v úplne inom štýle, než v pôvodnom diele, ale pre pokračovanie bola práve toto najlepšia voľba. Zatiaľ čo ten bol atmosférická vyvražďovačka plná napätia, toto pokračovanie má už bližšie k plnohodnotnému akčnému žánru a tak ponúkne viacero dlhších akčných sekvencií, v ktorých sa Predátor postaví skupine protivníkov a tie sú výborne natočené, správne drsné a aj slušne nápadité, pričom poteší aj rozmanitý výber lokácií. Najviac sa mi páči úvodná vojna s kolumbijskou mafiou, likvidácia jamajských zabijakov v mrakodrape, ale zaujímavá je aj celá sekvencia v metre a dokonca aj dlhé finále, v tomto bol prekonaný aj pôvodný diel, toto finále mi prišlo podstatne atraktívnejšie. Veľkým plusom je aj obsadenie, hlavne detektív Danny Glover, zábavný nový člen tímu Bill Paxton, Gary Busey tentoraz v kladnej úlohe veliteľa jednotky, ktorá o Predátorovi vie a dostatok známych tvárí vo vedľajších úlohách. Režijne s filmom tiež nemám problém, atmosféra v rámci možností pokračovania funguje, akčné sekvencie sú kvalitne zvládnuté a technická stránka je bezchybná. A hudba je prakticky totožná s prvým dielom. Takže tomuto pokračovaniu síce plné hodnotenie nedávam, ale aj tak je to pre mňa nestarnúca klasika, ktorú si kedykoľvek pozriem s radosťou. 81% ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Los Angeleský masakr Predátorem. Dvojka prostě postrádá ten skrytý lovecký duch jedničky, ve městě to působí moc otevřeně a přehnaně. Predátorovi chybí tajemnost a onen pocit tušení nebezpečí, který vyvolával v jedničce. Tady připomíná spíš tuctového záporáka z nějakého slasheru. Scénář se taky dvakrát nepovedl až na pár hlášek ("život je svině"), Glover sice hraje dobře, ale hodil by se spíš do policejního dramatu, a tak vcelku jedniná dobrá věc na filmu je závěr. Škoda, že z té křesadlové pistole už nic nebylo. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Konec školního roku 91/92, sedíme na základce v tělocvičně a koukáme na videu nato, jak kolumbijské a jamajské drogové kartely pustoší do běla rozpálené ulice Los Angeles a predátor masakruje soupravu metra... Dvojku jsem měl vždycky radši, i když tu Arnie (makající tou dobou na T2) zatraceně chybí. A nejenom Arnie. Jakkoli je totiž Bill Paxton (kterého před predátorem zabili i vetřelec a terminátor) k sežrání, tým poldů jinak těžce zaostává za týmem mariňáků z jedničky. Dvorní scénáristé Joela Silvera bratři Thomasové (BOEING 747 V OHROŽENÍ), kteří mají na svědomí i originál, udělali ten nejjednodušší scénáristický tah pro sequely - prostě jen změnili prostředí a jihoamerickou džungli důvtipně nahradili džunglí velkoměstskou, ktrerá si s ní ale nijak nezadá a i sám Harry Callahan by se odsud rychle dekoval. Zůstali stejně příjemně temní, brutální, krvaví, akční a vtipní, zachovali trademarky (i když final countdown je Harriganem přerušen - škoda :), přihodili něco budování mytologie kolem predátora (exkurze do jeho lodi, kde se mezi trofejemi skví lebka vetřelce) a nové zbraně (skládací oštěp, nabroušené frisbee - ve stejném k roce bylo k vidění i v TEMNÉM ANDĚLOVI s Lundgrenem a později ve čtvrtém PHANTASM, aj.) a dokonce přivedli na scénu více predátorů a nechali je projevit lidskému bojovníku úctu. A Stephen Hopkins si připsal svůj nejlepší film. Opět vynikající hudba, chybí jen ta Večerka na konci. Bohužel 35 milionový film vydělal celosvětově pouhých 57 milionů a sklidil vesměs záporné recenze (Ebert ho označil za "hrozivý a ošklivý sen"), takže se Predátor vrátil až o dlouhých 14 let později v Andersonově nudné slátanině AVP. ()

Galerie (108)

Zajímavosti (57)

  • Když policie na začátku filmu vtrhne do domu, tak tam naleznou mrtvolu visící hlavou dolů. V posledním záběru na tělo ale vidíme, že je více krvavé, než v předešlých záběrech. (Duoscop)
  • Ve scéně na jatkách Predátor (Kevin Peter Hall) zabije Petera Keyese (Gary Busey) tím, že ho přesekne vrhacím kotoučem. Na zem však dopadnou pouze nohy. Horní polovina těla jakoby zmizela. (Žralok)

Související novinky

Predátora čeká další sequel

Predátora čeká další sequel

26.06.2014

Začalo to Predátorem a Predátorem II, pokračovalo crossovery Vetřelec vs. Predátor a Vetřelci vs. Predátor 2 a nakonec přišli Predátoři. Jakýs takýs sequel jedničky, kterým chtěli Robert Rodriguez … (více)

Klepy, plky a floskule

Klepy, plky a floskule

02.10.2006

Asi takhle by se dala ve zkratce charakterizovat situace okolo údajné přípravy dalšího projektu o populárním vesmírném lovci lebek. Predátor z roku 1987 se pod taktovkou Johna McTiernana (a maskou… (více)

Vyhoďme ho z kola ven...

Vyhoďme ho z kola ven...

10.06.2006

...a ukažme si na něj prstem. Před několika dny se filmová mašinerie opět rozhoupala k akci a vydala prohlášení o režisérovi pokračování nejzmršenějšího a zároveň nejočekávanějšího scifi horroru,… (více)

Reklama

Reklama