Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na přání otce se rodina Earpových stěhuje z Missouri do Kalifornie. Cestou poznávají Divoký západ a jeho drsné zákony. Syn Wyatt studuje práva. Je to mladík, který se vyhýbá násilí. Odjíždí z Kalifornie za svou dívkou, kterou miluje, a ožení se. Ona během těhotenství zemře na tyfus a Wyatt ze zoufalství zapálí dům. Stane se z něj opilec, krade, přepadává lidi, naučí se zabíjet, dostane se do vězení a jen o vlásek unikne oprátce, protože jeho dědeček za něj složil kauci a nechal ho utéct. Od té doby Wyattovi začne nový život. Stane se lovcem bizonů, krupiérem v kasinu, pak zástupcem šerifa v malém městě. Šerif z blízkého Dodge City ho přesvědčí, aby mu pomohl chránit zákon. Wyatt s sebou vezme své přátele a bratra. Začnou prosazovat nové zákony, ale to se lidem v městečku nelíbí. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (222)

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Velkolepě rozmáchlý western mapující život nejznámějšího muže zákona. Costnerovi tyhle role sedí a obsazení filmu je také výborné ale s tříhodinovou délkou se musí umět pracovat. To "mistr" Kasdan moc nezvládl a tudíž je délka filmu v jeho podání docela ubíjející a zbytečná. Kdo je však přejedený spagetti westerny mohl by si tady spravit chuť. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Další z četných vyprávění o legendárním šerifovi Wyattu Earpovi a rovněž legendární přestřelce u O.K. Corralu tentokrát zaujme především délkou. Ani tříhodinová stopáž ale nedokáže podle mě diváky dostatečně vtáhnout do děje, zejména díky sice rozvleklému, ale přesto nedotaženému scénáři. Nicméně jako jeden z nemnoha westernů 90.let je i Wyatt Earp příjemným zpestřením v té době neprávem opomíjeného žánru. Zásluhu na tom v jedné z mála vydařenějších rolí od Tance s vlky má Kevin Costner, ale také charismatický Dennis Quaid a i některé další známé tváře. ()

Reklama

cheyene 

všechny recenze uživatele

Westernový velkofilm o jedné z nejznámějších postav Divokého západu. Příběh Wyatta Earpa byl zfilmován již nekolikrát a ať už přímo jeho nebo Doca Hollidaye ztvárnili v minulosti takoví velikáni, jako např. Burt Lancaster a Kirk Douglas nebo Henry Fonda. Kevin Costner potvrdil své herecké kvality a je pravděpodobně nejznámějším nebo nejikoničtějším Earpem v dosavadní kinematografii, což je možná dáno také samotným názvem snímku, ale také pompézností, s níž je Kasdanův film pojat. Na můj vkus je však až příliš rozvláčný, ovšem u životopisného počinu, který se snaží zachytit život tak slavné osobnosti od jejího dětství až po stáří a seznámíme se tak s jeho otcem (skvělý Hackman) či první láskou a ženou, je to poměrně pochopitelné, obzvlášť, když se zaměřuje nejen na slavné události typu O.K. Corral, ale velikou pozornost věnuje samotné osobě Earpa a jeho vývoji, tudíž tu nechybí vášeň, emoce, ale pochopitelně akce nasáklá krví. ()

Ellmariachi 

všechny recenze uživatele

Neskutečně dlouhé a občas zdaleka ne zábavné a ani zajímavé. A to jedním dechem dodávám, že se radši podívám na film o hodinu delší, když je tam postava i děj vykreslený tak, jak si zaslouží. Když si vzpomenu na Krajinu střelců, kde bych si klidně dal dalších 30 minut, tak zde to bylo naopak a já se kolikrát přístihl, že se dívám, kolik je do konce. Tím má kritika musí ale končit. Jedná se o klasickou, poctivou filmařinu. Herci jsou dobří a výbornému Kevinovi zdatně sekundují. Navíc občas potěší známá tvář v malé roličce. Děj až na pár výjimek v klidu cupitá a vy netrpělivě čekáte na Wyattovo účtování. Potěší i při titulcích něco o tom jak zbylé osazenstvo dožilo. Chvíli jsem se bál, ale nakonec se Kevin k těm čtyřem, ano musím to říct, dobelhal. 70 procent. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Spojení westernu a životopisního filmu možná lze pokládat za hodně originální, ale jaksi mi unikalo, čím byl v rámci Divokého západu osud Wyatta Earpa tolik výjimečný, že vznikl o něm i tříhodinový filmový epos. Wyatt Earp měl kupu svých příznivců a snad ještě víc nepřátel, ale sám se během filmu nedokázal přidat ani k jedné straně, byť mne chvílemi i jeho počínání bavilo, jeho osud mi zůstal spíše lhostejný. Holt každý národ má své hrdiny a není asi povinností ostatních je oslavovat stejným dílem. Poměrně jednoduchý děj se snaží obsáhnout více linií, proniknout také do sociální roviny (smrt první Wyattovy ženy i dítěte na týfus), ale všechno se rozpadá na tolik různých epizod, že to místy ani příliš nedrží pohromadě, i v té sociální rovině klouže spíše po povrchu. Historická atmosféra se povedla, po filmařské stránce na mne z toho dýchá skvělý dojem a kdyby nic jiného, tak temná "modrá" scéna z poslední půlhodiny, kdy se Wyatt jde na vlakovém nádraží pomstit za smrt svého bratra, mne přesvědčila, že minimálně ty 3* si film určitě zaslouží. Podruhé bych už ale víc než tři hodiny tohoto filmu s plným soustředěním asi nezvládl. Čekal jsem vcelku záživnější a komplexnější příběh. A také, že Gene Hackman bude mít daleko víc prostoru, když je uveden v titulcích jako třetí v pořadí. 60% ()

Galerie (52)

Zajímavosti (17)

  • Představitel Virgila Earpa, Michael Madsen, dostal nabídku hrát Vincenta Vegy ve snímku Pulp Fiction, ale nemohl z důvodu natáčení tohoto filmu musel odmítnout. (liquido26)
  • Film byl uveden do kin šest měsíců po Tombstone (1993) a ve srovnání s rivalem byl komerčně neuspěšný. Při rozpočtu 63 milionů USD vydělal jen okolo 25 mil.$. Tombstone má skore 25 mil.$ rozpočet vs. 56,5 mil.$ tržby. (kenny.h)
  • Natáčení snímku Tombstone probíhalo ve stejnou dobu nedaleko a štáb vykoupil veškeré dobové oblečení v oblasti. Šaty pro tento film se tedy musely dovézt až z Evropy, což zpozdilo natáčení. (liquido26)

Související novinky

Zemřel herec Tom Sizemore

Zemřel herec Tom Sizemore

04.03.2023

Z kalifornského Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku jednašedesáti let totiž odešel americký herec Tom Sizemore. Zprávu o skonu médiím potvrdil hercův zástupce Charles Lago. Sizemore byl v… (více)

Costnerova malá velká válka

Costnerova malá velká válka

14.02.2010

Nějakou dobu o něm nebylo slyšet. Tanečník s vlky se však vrací na scénu, a opět ve filmu, který hodlá i sám režírovat. Nikoho asi nepřekvapí, že akční dobrodružství A Little War of Our Own bude… (více)

Reklama

Reklama