Reklama

Reklama

Dúha nad Slovenskom

Československo, 1952, 76 min

Režie:

Vladimír Bahna

Scénář:

Vladimír Bahna

Hrají:

Viliam Záborský (vypravěč), Karol Machata (vypravěč)
(další profese)

Obsahy(1)

Slovenský barevný dokumentární film vypráví o novém životě svobodného Slovenska. Po vítězství nad fašisty přikročil slovenský lid k rekonstrukční práci a výstavbě Slovenska podle dvouletého plánu. Pětiletý plán stanovil průmyslové vyrovnání Slovenska s ostatními zeměmi naší republiky. Po celém Slovensku vyrůstají rychle nové průmyslové závody a s nimi i noví lidé. Na východním Slovensku roste Hutní kombinát, který bude vybudován do dvou roků. Současně se změnil i život na slovenské vesnici, kde přecházejí od starého způsobu práce k novým methodám v JRD podle sovětského vzoru. (FILMOVÝ PŘEHLED 19 / 1952) (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

Gekacuk 

všechny recenze uživatele

Propaganda od začátku až do konce a téměř v každé větě Gottwald, Stalin nebo strana. Takže kdyby divák usnul, o moc by nepřišel. Ovšem díky výborné kameře přidávám k jedné základní hvězdičce ještě druhou. ()

Reklama

ripo

všechny recenze uživatele

Barevný dokumentární film „Dúha nad Slovenskom" zachycuje výstavbu Slovenska v uplynulých letech od roku 1945. Po těžkých bojích s fašismem bylo třeba vybudovat nové Slovensko, které by zahladilo poslední stopy válečných škod i kapitalistického hospodářství za prvé republiky. Bylo především nutno vybudovat průmysl, který byl na Slovensku za první republiky úmyslně opomíjen. V krátké době vyrostly v chudých krajích Slovenska průmyslové závody, které skýtají obyvatelstvu možnost dobré obživy. Zejména Hutní kombinát potřebuje nejlepší pracovníky. Za dva roky zde vyroste celé nové město. Také primitivní hospodaření na chudých lazech ustupuje novým methodám práce v JRD. Oravská přehrada a ostatní mohutné stavby zaručují obyvatelstvu radostnou práci bez bídy. Filmový přehled 19/1952 ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama