Reklama

Reklama

Než ďábel zjistí, že seš mrtvej

  • USA Before the Devil Knows You're Dead (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Bratři Andy (Philip Seymour Hoffman) a Hank (Ethan Hawke) mají problém – tíživý nedostatek financí. Jeden si užíval, ale za cenu daňových úniků, na které mu právě přišel auditor. Druhý nemá práci a tím pádem ani peníze na výživné pro své dítě a svojí bývalou ženu. Aby se z toho dostali ven, napadl Andyho tak trochu zvrácený nápad, jehož realizací je pověřen Hank. Rozhodnou se vyloupit klenotnictví svých rodičů. Věci se ovšem vymknou kontrole a místo lupu se oba dostanou do ještě šílenějších situací, než si kdy dokázali představit. Při loupeži totiž byla zavražděna jejich matka a otec se sám pouští do pátrání po vrazích.
Sex, násilí, rodina. S tímto podtitulem film vyrazil do amerických kin a po světových festivalech. Atmosféra filmu je velmi temná. Andy a Hank se sice chovají jako malé vystrašené děti, ale jejich počínání má příliš radikální důsledky. Kolotoč zabíjení, který rozběhnou díky své neschopnosti normálně fungovat, je pak žene až na samou hranu společensky únosného chování a trest na sebe nenechá dlouho čekat. Jasný, účinný a chytře vymyšlený plán jak rychle přijít k penězům se tak pro oba stává noční můrou. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (451)

lamps 

všechny recenze uživatele

Sice mě trochu mrzí, že vyprávění postavené na promíchané kauzalitě a nepředvídatelnosti byl ponechán dost nedoslovný a otevřený závěr, ale jinak předvedli Lumet a s ním i všichni přítomní herci vskutku obdivuhodné výkony. Depresivní, hluboko pod kůži se deroucí příběh dvou životních ztroskotanců, který od začátku řádně utahuje šrouby a nezanechá v divákovi ani jiskřičku pozitivní energie. Takhle vypečenou rodinku Hollywood snad ještě nepamatuje, vzešlý poznatek "Jak křehké mohou být rodinné vztahy tváří v tvář těžké životní situaci" mi bude pulzovat v hlavě ještě hodně dlouho... ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Sex, drogy, peníze… … … … … … rodina. Brutálně neveselá záležitost. Sidney Lumet i ve svých čtyřiaosmdesáti udivuje neobvykle vystavěným rodinným dramatem. Z více perspektiv zkoumá, proč je dnes „normální“, když nějaký magor vběhne do krámu a zastřelí starou dámu. Co někoho donutí volit takto krajní možnost a co ho to následně stojí. Mozaikovité vyprávění nemá za cíl šokovat po dosazení posledního dílku, jde spíše o hru s různými úhly pohledu a rozdílným vnímáním téže situace s a bez znalosti souvislostí. Lumet nikam nespěchá, neexperimentuje a hezky starosvětsky buduje atmosféru, čehož dnes dbá málokdo. Nakládání scenáristy Kellyho Mastersona s psychologicky zajímavě prokreslenými postavami je možná kruté (na americký film každopádně), ale jinak by mu těžko posloužily zároveň jako figury v nečekaně cynickém podobenství. V životě jsou prostě momenty, kdy peníze pozbývají veškeré své hodnoty, kdy jdou sebelepší či sebehorší (což někdy vyjde nastejno) rodinné vztahy nenávratně do háje… . Ač se film vyznačuje fatalistickým vnímáním světa, které je navíc zvýrazněné „osudovou“ hudbou Cartona Burwella, dokázal mě neustále překvapovat. Možná právě proto, že osud je nevyzpytatelný a na rozdíl od tuctových amerických počinů volí i v momentě kdy by každý očekával smíření cestu mnohem bolestivější. Mnohem méně příjemnou. Přesně takové budou dvě hodiny vašeho života, rozhodnete-li se je obětovat Ďáblovi. 75% Zajímavé komentáře: Adrian, Mahalik, tangerine1, scajo ()

Reklama

genetique 

všechny recenze uživatele

To, čo robí poriadny thriller zaujímavým, je predovšetkým jeho zápletka. Ak má byť však kvalitná, neznamená, že musí mať ten najzložitejší mechanizmus. Stačí jemná iskra a všetko čo môže, to vzbĺkne. Samozrejme aj herecké výkony boli skvelé. Hoffman síce ešte trošku prevyšuje Hawkea, ale aj tento pán začína mať peknú dávku charizmy. Lumetova réžia znova naberá na obrátkach ako kedysi a strih ako hlavný nástroj viacerých časových sekvencií bol naozaj efektný. Ale filmu treba dať trpezlivosť. Veľa trpezlivosti. 80%. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Snažím sa vyhýbať označeniu výkonov ako herecký koncert. Ešte som ho nepoužil, takže to môžem urobiť v prípade výkonu P.S.Hoffmana. V Lumetovej labutej piesni kariéry je jeho postava tak odporná, ako dokáže v iných filmoch vzbudzovať súcit, byť precitlivelou ľudskou troskou alebo iba byť "normálny". Scenár tohto filmu je jeden z najlepších za posledné roky a dejové zvraty pripravujú obzvlášť mrazivý emocionálny zážitok. Záver vás dostane viac ako tu spomínaný Kasandrin sen. ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Poctivě špinavé krimi drámo s extraligovým nástupem a (malinko) slabším koncem. Úsměv nehrozí titulním postavám ani divákům a už od úvodního zoufalého selhání nezbývá než čekat, k jak moc špatnému konci se bráchové dopracují. Tvůrci vysílají jasný signál: nefandi jim, nepřej jim to, jen čum, jak padaj do pekla. Život je svině a občas si za to můžem sami. Výborný hudební motiv Cartera Burwella. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (6)

  • V původní verzi scénáře nebyli Andrew a Hank bratři. Režisér Sidney Lumet také vyškrtl původně plánovanou dceru Andrewa a Giny, aby tak docílil větší dramatičnosti příběhu. (Linkyc)

Reklama

Reklama